Wednesday, December 9, 2015

Calling Nicknames | Nouman Ali Khan | illustrated





Ibrah (Hikmah) yang kita dapat dari video ini;



  • Jangan sesuka meletakkan nama panggilan pada seseorang tu. Takut2 orang tu cakap tak kisah tapi in his/her heart, who knows right? Allah je tahu.
  • Even, nama panggilan tu tak buruk pun tapi if tuan empunya badan tak suka, still no no.
  • On the judgement day, if they desperate, they can take our good deed. (Herm. scary kan.)
  • Becareful of our speech.
  • How can you say any corrupt word for anyone who has imaan?
  • If there any, there is something with our spiritual problem. 
  • Corrupt words are not allowed for muslims.
  • and to those who don't want to give it up or repent, those are the wrongdoers.

Sunday, November 8, 2015

late night sketching


Assalammualaikum!

Hah akhirnya aku log in juga guna phone. Pergh. Almost give up and rasa nak buat blog baru guna email baru je hahaha. Over kan. Dulu aku pakai yahoo sebab time tu gmail still takde or tak femes lg. Sekarang bila dah leceh dan lambat pakai yahoo, aku beralih lah guna gmail. Itu je email yang sangat proaktif bagi aku. So, blog ni tak auto-login la bila aku still guna email yahoo. Herm. Tak sure boleh tukar atau tidak dan kalau boleh pun nantilah hehe. Tunggu mood rajin nak mencari dan menggodek.

Oh ya. Malam ni aku rasa semangat dan tak ngantuk langsung. Almost 3am in the morning. That's very rare for me to sleep late. Mungkin dah lepas waktu peak hour of ngantuk tu and berlanjutan sampai laa ni..so, actually aku semangat sketch benda ni



10 muwasafat tarbiah ini adalah sama dengan 10 ciri peribadi muslim. Aku akui mungkin dalam sesetengah banyak lagi perkara yang aku kena perbaiki dan belajar. Aku masih dalam proses membaiki diri dalam membentuk individu muslim. Urm, 10 muwasafat tarbiyah ini dari Imam Hassan Al-Banna. Eloklah kita jadikan sebgai guideline kita untuk mejadi individu muslim yang sejati. Aku ni pelupa. Jujur cakap. Jadi aku suka lukis atau tulis sesuatu dan tampal atau lekat di dinding. Biar pagi², kita nampak, baca dan cuba praktiskan. Taklah pagi je haha. Bila mana celiknya mata dan hati kita dalan kehidupan seharian.

Maaflah kartunnya tak comel mana untuk tatapan semua. This is my drawing. Tak reti lukis benda kiut-miut macam kengkawan aku lukis. Aku jadi kagum. Aku suka melukis tapi bakat tak seberapa. Mereka yang tak suka melukis tapi ada bakat yang wow. Serious. Ramai aku jumpa camtu. Kos horticulture banyak gila subjek yang kena melukis so aku perhati lukisan sorang² and yeah, some of them talented but jarang melukis. Jealous haha. Ke diorang tak perasan yang sebenarnya diorang terer melukis? Lol 😂

Eh bebel pasal melukis pulok. Wae irae (kau dah kenapa) Haha. Jadi, feel free to share and spread the picture of 10 characteristics of individual Muslims. Not much but it can change someone's life. Wah. Itu dia haha.

Okay, good night or should i say late night?haha. Sleep well and dream big. 💐

Monday, October 26, 2015

Shout out!





A big shout out to one of my true blog readers,

ShaSha KhaLit 

For at the time like I felt no one is reading this blog and I'm thinking of shutting down this blog, she's the one that inspired me to keep going and write more. Thanks shaaa..memang aku buat blog ni untuk kau sorang je baca hahahaha. Gurau2. Seriously, thanks sha. I will keep writing...sampai ada entry pasal kau kahwin, beranak sume hahaha. 

And if ada jugak yang sudi baca blog yang 'krik krik krik' ini, terima kasih banyak-banyak. Sesungguhnya saya nak share apa yang saya dapat dalam kehidupan seharian tapi tak tertulis pulak. Thesis sendiri pun tak bergerak leuls. Jadi dari situ timbul rasa serba-salah hehe. I will try to write something more beneficial for us for us to ponder upon and reflect on ourselves. 

speech dah macam menang award. 

No. Ni kes malam tadi borak dengan Shasha. I was like, "she read my blog?" I mean she knew what my latest update is haha. So, this post is my way to appreciate my friend. This is nothing but it means a lot to me.

Sha, be strong. Don't afraid if u r alone. Allah always by our side. We're not alone. Let them be. Handle them to Allah and let He solve it. Buang masa dan sakit jiwa melayan orang macam tu. Ignore and sabar is the way. Message aku papehal k. 

Ok, itu aje pagi ini. Assalam~ ^^



Sunday, October 18, 2015

Video Islamik Talk yang Comel


As a muslims, kita mesti ada seorang role model yang kita rajin dengar talk dia tak kisah la online ke ataupun pergi ke program yang dianjurkan. Kalau dulu, tak lama zaman dulu kala sangat, Ustaz Don Daniyal menjadi pilihan ramai, lepas tu Ustaz Kazim Elias dan sekarang bertambah ramai dari program Daie and Pencetus Ummah. Okay, itu dalam linkungan Malaysia.

Kalau di peringkat antarabangsa, dan untuk aku sendiri aku suka Ustaz Nouman Ali Khan dan Mufti Menk. This both is sooo awesome. Setiap kali talk diorang mesti terkesan dalam hati. But, yeah only in youtube je la aku tengok haha. Banyak dah Ustaz Nouman buat event kat sini even kat Putrajaya pun ada. Cuma tak berkesempatan. Sayangnya la hai tak dapat join huhu.

Every morning, kita bagi sedikit pengisian untuk hati kita ni. Jadi, aku bukak la video Ustaz Nouman or Mufti Menk yang berdurasi dalam 10 - 20 minit macam tu. Pastu tengok video tajuk lain pulak. Jadi rasa terisi pagi tu dan rasa tenang. Jiwa kita ni perlukan ilmu baru dari sudut rohani jugak ye.

So, I want to share to you alls..satu account youtube yang menarik untuk kita dengar dan lihat. Grafik dia yang kreatif dan comel. Plus, color dia yang agak pastel. For me it's so interesting dan semuanya awesome belaka. Selalu buat aku macam, "Subhanallah...This is so amazing". Speaking gittew.

FreeQuranEducation



The cartoons is adorable and the way they move and synchronize with the speech. 

For Mufti menk videos, boleh tengok suggestion ke tepi tu. Mesti ada punya lah. Tak pun search nama dia je. Dia pun kelakar tapi ilmu penuh di dada. Kita Malaysian ni kan suka yang kelakar haha. So this both is perfect for us Malaysian hehehe. 

Selamat menonton dan beramal.

Tuesday, September 15, 2015

Jom henshin seperti dia

9:11 PM

Peace be upon you~


Henshin! Biasa dengar kan? Itu bahasa jepun yang bermaksud berubah.


Berubah! heee

Ada seorang budak perempuan ni erm ape ek nak panggil? nak kata kawan pun bukan tapi pernah lah sekali kelas dengan dia ni. Dia satu fakulti lah. Dia memang agak outstanding dalam kelas tu. Highly fashionable lah kot. Mengikut trend masa terkini lah boleh dikatakan. Aku ni pulak jenis suka tengok orang berfashion gitu gini. Just wonder how high their confidence is?hehe.

Namun, aku tengok semester demi semester dia mula ber-henshin. Ke arah kebaikan alhamdulillah. Semester depannya aku tengok dia mula mengenakan tudung bidang 50/55 dan sentiasa berkain. Sumpah sejuk mata memandang.

Dan, finally semester ni terserempak lagi dengan dia. Subhanallah. Sempurna bertudung labuh. Allahu. Kita pun jadi tumpang gembira tengok dia dapat upgrade cara menutup aurat. Semestinya lah saya ni berasa sakitnya tuh disini. Mau jugak ber-henshin seperti dia. Kagum dengan dia. Dia rela hati meninggalkan duniawi demi menjaga keredhaan Allah. Zuhud. Kita jaga level of duniawi dalam hati kita ni. Jangan sampai naik syeikh sangat. Akhirat kena sentiasa dalam hati. Join lah usrah! Usrah bantu kita jaga hati. Seriously. Mampu menarik kita jika kita macam tersasar sikit hehe. Biasalah iman ni ada naik turunnya. Iman kan bagai air mendidih yang senang berbolak-balik. Kita kena lah jaga.

Apapun, kepada saudari saya itu, saya doakan semoga terus beristiqamah dalam berubah. Tahniah kerana berjaya ada kemajuan dalam iman dan diri sepanjang kita belajar di menara gading ini. Sharina, wake up! *hantuk kepala kat dinding* eh, agresif sangat tuh haha.

Saudari-saudari ku yang lain, mari kita menutup aurat yang lebih sempurna. Tanya diri sebelum keluar dari rumah/bilik hostel, "Longgar/jarang tak baju/kain/seluar/tudung aku ni?" "Boleh bawak solat tak kalau takde telekung nanti?" "Mana stokin ye?" Tanya diri kita ye. Together we change for the good and blessed by Allah The Merciful. Ini bukan soal diri tu baik atau tidak. Alim atau tidak. Itukan wajib. Wajib kan wajib dibuat.

:)



Friday, September 11, 2015

Plant cell and Women.


Subhanallah. Just amazing what I've learned lately. So for this semester I took seed technology subject. It is an interesting subject, one of my friends said. I'm a bit stunned when Dr. Uma said this course is a little bit tough. Gulp. But I already took plant growth regulator (interesting and tougher) and pass the paper. I have confidence on this one leuls. So far I will continue. Pray for me haha. I love the way she's teaching btw. An indian lecturer so fluent speaking in malay. Her malay vocab is amazing haha.

Last Tuesday, we had a lab session for this subject. So we have to dissect the hibiscus flower and draw its reproduction organ. There are something that I've noticed. We have been told to draw an ovary of the hibiscus flower through what we've seen using microscope.

Here it is,

Gambar ihsan dari Lisa Su Sy Ei :3


It looks like half of the top part similar to our (girlsss) ovary, right? Subhanallah. ^_^

p/s: Ampunkan ambo atas grammar mistakes. still learning :)

Thursday, September 3, 2015

Midnight Mumbles


1:33AM

Peace be upon you!

Sedar tak sedar (tapi aku sedar je) dah hampir habis cuti semester 2 bulan setengah which is yang aku tak enjoy langsung cutinya (fyp....*berbisik*) Ulang-alik dari Upm dan Sepang 30-45 minit perjalanan. Aku bersyukur juga aku pilih kancil (nama dia Sinchan leulz) sebagai teman karib ku hihi. Jimat minyak cuma contranya tak boleh la nak bawak jauh nun. Whatever it is, kita tetap kena bersyukur apa yang ada.

Sedar tak sedar jugak dah semester yang terakhir. Huuuu. Rasa sayu pulak. Macam-macam kenangan disini. Mula lah terobek sana-sini. Tengok video and gambar lama2. Ada yang lain rupa masa awal dulu, ada yang maintain je. Rasa macam nak buat before and after punya gambar hahahaha *evil laugh*. Kenangan. Kalau tengok mereka yang tunggu bas waktu malam2 berejam lamanya or berteduh bawah bus stand time hujan, aku dah rasa semua tu. Balik bilik dengan basah kuyup pastu sorong motor sebab tayar motor pancit. Peh peh peh. Apa je yang tak merasa aku dengan Jannah ni hahahaha. Problem betul kiteorang ni. Ada je benda nak jadi. Most of the things are fun lah. We just enjoy and laugh about it. Bad things happen just to make memories between friends ^_^

On the way ke faculty naik motor dengan lisa, lihat pemandangan ladang upm yang luas, lapang, cantik dan tenang tu, I'm just thinking...mana lagi lah nak merasa macam ni lepas ni unless aku sambung study. Wallahua'lam. Seronok mereka yang kerja sini. Disajikan dengan pemandangan yang indah dan damai. Kebanyakan pekerja kat sini semuanya umur dah senior. I'm just thinking what type of occupation that I will do for the rest of my life? Orang kata jangan memilih kerja. Tapi kalau dah tak minat, macam mana nak enjoy buat kerja? Minat itu lah yang menjadi motivasi kita. Tapi dengan situasi negara kita sekarang, tak boleh nak komen sangat. Hidup harus diteruskan. Rezeki perlu dicari as long as in the right way. But, jangan lupa, kuasa doa. Kalau betul mahukan sesuatu pekerjaan yang kena dengan jiwa kita, kita doa. InsyaAllah, Allah bagi. Orait geng? :)



Friday, August 28, 2015

Fynn Jamal - Terbang Tunduk


 I love her lyrics

Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana

Payah payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu

Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu

Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2014/06/lirik-lagu-terbang-tunduk-fynn-jamal.html#ixzz3k8JvPwV7

Music video pun smart gak. I loike. Keep it up, kak!




Saturday, July 25, 2015

Hamka: Pribadi Hebaatt


Salam.

Aku rasa tamak lak dua, tiga harini. Kenapa? Yela. Buku tu nak baca. Buku ni nak baca. Aku cuba nak habiskan. However, lately ni Lisa bagi baca buku HAMKA, tajuk dia Pribadi Hebat. Oh menarik. Yelah. Hamka kan. Entah kenapa sejak aku tengok cerita Cinta Paling Agung aku jadi suka 'kata-kata'. Maksud aku Kata-kata hikmat. Kalau bahasa kampung aku, 'quotes' lulz. Tiba-tiba diri aku bertukar menjadi puitis. Cepat gelakkan aku. Harap pertukaran ini tahan lama sikit. Terasa diri ini terisi. Tidaklah kosong. Sesuatu yang kita lakukan terasa bermanfaat jika jiwa kita ini terisi. Terisi dari segi kata-kata yang mendekatkan diri kita dengan tuhan. Mungkin itu yang dinamakan 'diberkati oleh Allah'.

Okay. Berbaliik kepada buku Hamka tadi. Aku tak baca habis pun lagi. Cuma aku tak sabar nak share ayat favorite yang aku dah terbaca setakat ni. Kata-kata yang kena dengan situasi aku. Nak cerita lagi ada kena-mengena fyp. Bosan kan? kekeke. Be with me guys. *krik krik krik*

Okay takpe.

Haaaa. Tah kenapa aku runsing banyak benda sekarang. Pasal fyp la. Pasal duit la. Pasal itu ini. ALL OF THIS WAS OUT OF MY CONTROL. So, I took a pause and inhale. I feel so weak. I want to cry but no tears. Where my tears go? Who knows.. Back to the book that I read, mungkinkah aku masih dalam fasa memperbaiki peribadi? Mungkin peribadi aku kena kuat lagi. Kata-kata Hamka seolah-olah memujuk hati aku berjiwa muda ni. Amboi kat diri sendiri. He said,

" Kepada pemuda,

Bebanmu akan berat. Jiwa mu harus kuat. Tetapi aku percaya langkahmu akan jaya. Kuatkan peribadimu!"

Ya Allah. Aku rasa terharu. Tau-tau je diri ni gundah-gelana. *cry at the corner*




Buku ini menerangkan apa itu erti peribadi. Apa yang dimaksudkan dengan budiman yang selalu disebut-sebut itu. Nak cerita lelebih pun aku tak habis baca lagi. Cuma ada satu bab ni, pasal keberanian. Kalau dari segi imaginasi kanak-kanak, keberanian mesti lah ben10 berani menentang alien yang pelik. Kalau dari segi normality, mungkin kita terbayang keberanian para penjihad berperang di Palestin dan Syria. Betul. Tak salah. Itu yang aku expect bila aku baru sahaja baca sub-title itu. However, it turn out differ from I've imagined. Hamka ada beri beberapa petikan dari falsafah terkenal sama ada muslims or non-muslims. Kisah sahabat. Even ada kisah penjajah mereka. They don't mind asalkan benda yang baik. Boleh kita jadikan pelajaran. Hamka men-definisi-kan ,




Baru sedar. Definisi berani adalah sanggup bersusah payah. Kalau sanggup bersusah means kita berani. :)

Aku tweet sebab kadang-kala aku check apa yang last aku tweet, lagi-lagi quotes macam ni. Doa-doa la aku berjaya habiskan buku ni. hehe. Okay, sekian uols. Esok nak pergi beraya ke Pahang dengan Lisa dan Aimi. Beraya ke rumah coursemates. Jauh kan? Saja jenjalan raya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri yaaa~


Tuesday, June 23, 2015

Tak baik marah-marah


Kena maki?


Aku terkena tadi. Terkesima jugak. Aku tersenyum dan telan saja. Memang sakit dan sedih.
"Alaaa ni baru sikit nina." Aku pujuk diri.
Mata dah berkaca-kaca tapi aku telan saja semua.


Cuma aku berharap
Satu hari
Aku ada peluang untuk buktikan diri yang aku boleh.


Biar pada hari itu, kau yang terkesima.

Sunday, May 24, 2015

Final Year Project




Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3 bulan awal dah dapat tajuk. Memang aku tak tenang jiwa aku. Sanggup la berkorban cuti midsem, cuti ape tah lagi satu. Lega jugak present awal. Dah lepas satu perkara. Cuma aku terkilan la ada soalan yang aku tak dapat jawab masa presentation. Tapi barang lepas jangan dikenang. Aku dah berusaha sedaya upaya yang boleh. I give myself a credit. Tak tau la credit panel juri macam mana pulak hahaha. Aku rasa lega jugak sebab panel2 aku semua haritu baik dan okay je semua. Rezeki aku mungkin. I took from the positive side. Sebaik habis je presentation, I really really want to cry but, I'm holding back. I don't like crying in front of the people. My eyes will become so red. I don't know how some people can cry like in drama..no red eyes..mata tak bengkak..how do they do that? teach me HAHAH.

To be truthful, I envy of my friends. They close to their sv. They can have nice conversation and their sv always give advises. Not to compare anything. I just wish I had that kind of relationship with my sv. My friend said, "Kalau nak kenal dengan sv kita tu, kita kena duduk lama2 dalam bilik dia..borak2.." "penting. kita kenal sv kita. baru senang nak buat kerja". I agree. It just..it don't happen that way with my sv. Mungkin belum lagi tapi setakat ni...it's not that easy. My sv kind a busy to have chit chatting hahah. Bukannya aku tak cuba. I've tried okay. Banyak cara dah. Korang tak tau perasaan aku bila dia respond sebegitu rupa. Heartbroken nye rasa. Tapi jangan lah kita cepat mengalah. Mungkin ini mujahadah kita. I've tweeted it, "This is our fight (pastu ada emoticon muscle tangan tu)

Mungkin aku masih baru dengan semua ini. Mungkin aku masih diperingkat menyesuaikan diri. Mungkin. Aku cuma berharap keadaan akan menjadi lebih relax dan tak la pressure sangat walaupun masih banyak lagi yang aku tak faham pasal projek aku ni. Perjalanan masih panjang. Sebenarnya aku faham cuma there are certain things aku tak puas hati sebab aku rasa projek aku terlalu lalu lalu simple dan tak banyak nak dibincangkan dalam thesis writing nanti. Bukannya aku tak bersyukur. Korang kan pantang nampak orang yang dapat kerja senang hahaha. Aku pun nak markah jugak untuk fyp ni. Boleh untuk mudah tapi bila terlalu mudah juga, ianya berisiko. Lagipun, tajuk baru ni sv yang bagi. Dia tak suruh cari pulak tajuk sendiri. Tajuk yang pihak fakulti bagi dulu seolah-olah macam buat syarat je haha. Korang boleh tukar. Ikut yang tajuk korang nak sendiri atau pun tajuk yang dia cadangkan untuk korang.. Aku dah cuba sampaikan hasrat aku untuk tambah sedikit kelainan dalam projek aku ni ke sv tapi sepertinya ditolak. Huu. Ikut je la arahan sv.

Aku cuma berharap sekali lagi dan berdoa...benda ini tak berlarutan. Persoalan dalam kepala aku terjawab dan walaupun perjalanan projek mungkin ada rintangannya, Allah permudahkan aku dan kawan2 aku nanti tangani masalah tersebut. Cuma sekarang...aku tak tau bila start projek ni. Mungkin dalam 2,3 minggu lagi. Mungkin jugak dalam bulan puasa nanti. Mungkin jugak lepas raya. Aaaaa molla molla. Eceh, cakap korea pulak kan.

Well, semua ni dikira 'nothing-at'all' jika nak compare dengan mereka yang dah amik master. Mereka kata fyp ni macam latihan dan prosedur korang nak amik master. Kalau rasaa boleh handle, boleh teruskan sambung belajar. Disini baru aku kenal apa itu bidang sains sebenar. Baru rasa teruji dengan kesusahan bidang sains ni even though 'agriculture je' haha. Boleh belajar sendiri bak kata orang diluar sana. Meh sini duduk dengan saya 4 tahun. Tengok apa yang saya belajar dalam bidang 'agriculture je pun'. For me, aku masih dalam 10% atau pun 0.5% dalam progress fyp ni. Aku akan tunggu semua siap dulu baru aku menilai diri aku. Ini barulah namanya penilaian kendiri hahaha. Tak bole jugak nak judge apa-apa selagi belum habis lagi. Sometimes things will change. The beginning always the tough one. Macam kita nak start buat assignment, mula-mula kan rasa clueless. Bila dah dapat rentak, then smooth je kita buat kan. Maybe not so smooth haha tapi better la kan dari sebelumnya. If we don't see any way out, keep sabr and sabr. Allah will show the way. Have faith in Him! Mungkin ini bahagian yang Allah nak uji aku. Apa bahagian korang? Ada orang masuk meminang? tak tau nak terima pinangan yang mana? hahaha. Jangan lupa jemput aku kayyy kekeke.

Daaaaa~


  

Friday, May 22, 2015

Give me more time to remember


Bila aku idea nak update blog tak kena tempat,

Contohnya... aku teringat peristiwa yang rasa boleh di-share. Masa tengah nak start solat, tetiba ada idea datang menjengah. Dalam kelas, tengah mengelamun tu..time tengah makan ke..tengah berjalan kaki..tapi

Bila aku duduk depan laptop

......

apa ek tadi?

=.=


Tuesday, April 21, 2015

Cobaan ber-puitis



When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse

When the tears come streaming down your faceWhen you lose something you can't replaceWhen you love someone but it goes to wasteCould it be worse?

Eh. Atas ni bukan kata puitis dari aku. Ini lirik lagu haha.


Buka mata
Harap yang biasa
Jalani dengan girang

Dikejut petir

Sesakkan dada
Gelap sehari

Senyum kawan

Tangan yang dihulur
Aku menyambutnya
Tuhan saja yang membalas
Ingat sampai bila-bila

Thursday, April 16, 2015

Cats Kucing Neko


Kucing. Satu haiwan belaan yang sangat comel tapi adakalanya annoying haha. Bagi aku laaa ye...

My Bae
Comel bila kita panggil dia datang. Bila kita lari2 dia kejar. Bila dia tidur dengan gaya pelik atau pun tempat yang pelik, contoh dalam pasu. Bila kita bercakap dengan dia, dia seolah-olah paham atau pun mengiau balik. Bila dia buat muka kesian kat kita nak mintak makan. Bila kita bangun dari tidur, sedar je dia tidur sebelah or celah2 kita. Bila dia tau kita dah bangun tidur, dia pun bangun. Tapi bila aku pura2 tidur balik, herm...tak jadi. Dia tau aku pura-pura hahaha. Bila dia main kejar-kejar dengan adik-beradik dia. Kan comel semua ni.

Tapi dia jadi annoying bila..dia mengiau tak berhenti. Takpun kencing/berak kat perabot. Duk cakar-cakar atau pun menajamkan kuku dia kat sofa sampai jadi menggurutu sofa tu. Bila dia duk menggeser kaki time kat dapur masa tengah masak2. Anak kucing aku pernah mati sekor lepas kena pijak ngan makcik aku. Takla mati terus cuma dia sakit2. Jalan pun terhenjut-henjut. Aku kecik lagi time tu. Aku rawat je la dia macam biasa. Time tu aku tak tau pun wujudnya klinik haiwan haha. Ingat manusia je ada klinik. Dua tiga hari lepas dia kena pijak tu..aku tengok dia terbaring je. Nazak. Aku asyik bagi dia air pakai straw sebab ingat dia haus. Lidah dia terjelir je. Naif nye lah aku time tu. Rupanya dah sampai masa dia. Dia asyik muntahkan air yang aku bagi. Aku pelik sangat. Tak lama lepas tu, aku balik sekolah tengok dia dah takde. Memang bercucuran air mata aku. Sedih teramat. Itu la anak kucing yang paling aku sayang. Nama dia bulat. Memang bulat. Aku terlepas pandang masa kat kampung. Dia terlepas ke dapur. Orang pulak tengah busy nak masak semua. Sekali makcik aku tak sengaja terpijak. Aku redha je la. Dah la anak kucing. Mana la dia tahan kan. Sampai sekarang asyik teringat dia. Kesannya memang mendalam.

Banyak jugak kucing aku yang mati aku nangis. Ada kucing ni nama dia boboi. Dia ni kucing siam. Memang hensem. Mata sebelah warna biru, sebelah lagi kuning. Hensem. Memang kesayangan family except arwah abah. Abah memang tak suka kucing hahaha. Semua kucing yang kiteorang pernah bela takut ngan abah. Senang jugak sebenarnya. Takde la buat hal sangat dalam rumah. Masa tu kiteorang semua kat kampung. Raya kot. Abah ngan angah balik rumah dulu, kiteorang menyusul kemudian naik dengan sedara. Tetiba dapat call dari rumah, angah yang call. Angah cakap yang  boboi dah takde. Tinggal kepala dia dan...kaki kot.Kalau tak silap. Kena makan dengan anjing liar. Time tu kawasan rumah aku ni masih tak ramai orang duduk. Masa taman perumahan ni baru2 siap. Memang banyak anjing liar. Lepas letak phone, aku terus lari nangis ke katil. Macam citer hindustan haha. Ni pun berlaku time aku sekolah rendah. Sedih teramat jugak. Sakitnya tuh disiini. Haha

Tapi...bila usia dah menginjak ke alam yang dewasa ini. Aku rasa sedikit jauh dari kucing. Kalau dulu memang sehati sejiwa tapi sekarang...I grow up without them. Kalau dulu, diorang rutin setiap hari aku. Teman aku dulu. Sejak sekolah menengah, mak meletakkan satu syarat, "No cat inside the house". Sejak dari tu, takde lah sangat aku main dengan kucing. Kucing pun lari. Kebanyakannya hilang entah ke mana. Boring jugak. Sekadar beri makan pastu bela gitu je. Ada yang dari jinak terus liar. Orang dah tak boleh sentuh dia. Terkilan juga aku. Tapi kena la akur. Mak aku pun dah penat dengan kucing yang buat perangai duk pancut kat sofa. Hidung mak aku sangat sangat sensitif dalam soal bau. Kiteorang tak bau apa-apa tapi dia boleh bau. Tersangat la tajam hidung mak. Amazing. Sebab itu la datangnya rules itu. Akur saja lah. Pening pulak kepala mak nanti.

Bila tengok kucing yang berkeliaran kat aras ni. Aku jadi rindu kucing-kucing aku yang dulu. Sekarang ni pun bila kucing besar duk main ngan aku pun, aku jadi takut. Kalau dulu tak kisah pun tangan ni bercalar-balar. Sekarang macam dah timbul satu ketakutan. Aku pernah terbaca kalau kuku kucing terkena tulang kita, bole bawak maut. Not sure where it come from. Tak ingat. Sejak dari tu aku hati-hati kalau nak main dengan kucing besar ni. Diorang macam tak boleh nak control ketajaman kuku tu even main dengan tuan dia..Tu yang aku takut sikit. Kalau setakat usap2 bulu diorang, tu memang aku tak kisah dan suka. Ada satu ketenangan disitu bila kita memanjakan kucing. Kucing ni kan haiwan terapi. Boleh release stress. Memang pun. Ramai aku tengok budak blok aku suka main dengan kucing kalau on the way nak pergi tandas or buang sampah. Bagi makan makanan kucing. Besar pahala diorang. Semoga Allah sahaja yang membalas jasa korang. It's a sunnah. Hidupkan lah sunnah dengan berbuat baik pada haiwan. Aku pernah terbaca yang Rasulullah sanggup menggunting baju baginda supaya tak mengejutkan kucing yang tidur pada baju baginda. Ini tidak, setiap kali lalu pegi tandas, aku mesti sakat Jack (kucing jantan yang besar dan bermata satu) yang tengah tidur atas rak kasut haha. Muka dia bengkek je tengok aku hahaha. Aku pun tak tau apa yang jadi dengan mata Jack. Tap he's still the cutest thing. Tapi aku annoyed jugak sebab almost every morning kiteorang nak pergi kelas. Jack mesti baring melintang kat lorong aras aku yang sempit ni. Satu kerja nak melangkah dia pulak. Nasib baikk tak terpijak pakcik sorang ni tau. Nasib baik hensem ahahaha,

Wo. Panjang aku berceloteh pasal kucing. I guess their memories still inside me. One day If I have my own house, I want an inside home cat hehe. Munchkin or scottish fold or british scottish haie. Lama lagi kot. Semua harga almost 3k to 4k. Sigh...harga kucing ni mengalahkan harga kereta second hand yang model lama2 dulu. Tapi kalau nak buat hantaran pun saya tak kisah. Muahaha. Okay, kirim salam kat kucing korang!hahaha

Wednesday, April 15, 2015

Twenty-Two


What is it means being 22 for me?

Well, this is a stage where you already need to think for you future.

In my case, NOW.

Maybe some of my friends already certain about their future past years ago. Different direction after graduated from high school.

In my case again, I'm moving with the flow~

SPM ---> Matrics -----> Degree in Upm

That's my education system in my life.

However, while doing research for my final year project thingy, some of my coursemates already decided where they want to go for practical. Some even already applied for it. So, I sit with bunch of friends and start discussing.

Where should we go?
Does our parent allow us?
Does it worth it if we choose here...or there?
Once in a lifetime opportunity?

We also start discussing about further studies. A lot of convincing conversation were going on. I'm literally dilemma. There's still time to think about it.

I also realized....it's good to have friends that think about their future too. Alhamdulillah. Discussed together. It's good if we have different opinions and thoughts. We gain a lot through it. We summarized into a good thing eventually.

Whatever it is..I'm hoping making the best choice in my life. May Allah be with me while I'm choosing the path I pursue to. Let's hope our life to be amazing in our own way. Work on our dreams. Don't just dream it. Work it! Ask Allah to open and lead the way. InshaAllah. Together to success in Dunya and Afterlife ^_^

Assalammualaikum!

Saturday, March 28, 2015

Sharina ke Nina?


10.29pm
Assalammualaikum. Have you ever wonder my nickname is Nina? Have you? Yes? Meh ceq habaq mai. Sebenarnya...

Aku pun tak berapa ingat hahahahaha.

It just happen. I grew up with that name. Sedara-mara aku sume panggil nina. So, sampai ke besar ni aku pun terpikir mana datang nama Nina ni. Masa sekolah rendah dan menengah, friends known me as Sharina. Aku tak kenalkan nama Nina because I don't have that confident to go by nickname. Don't ask me why haha. I don't know. I don't really bother what people call me as long as my name at that time.

However, bila dah masuk matrikulasi. Aku cuba something baru. I introduced myself as Nina from the first day of my class until now. Yeah. Memang ramai yang pelik. Aku kena la hadap benda tu sampai sekarang. I feel something new when someone not from my family called me Nina. Now, I think it's become a problem because I have to explain over and over again if I've met someone new hahahaha.

Haaaa tu je kot. I think you all know the story now. Case solved!kekeke

Selamat malam semua :)

Monday, February 16, 2015

Next: semester ke-6


Huargh. Cuti tinggal seminggu je and I'm enjoying it right now hahah. Jangan ditanya la apa aku buat time cuti ni. Berkemas dan berkebun sikit2. Mengemas adalah satu benda yang tak kan pernah habis. Continous bak kata omputeh. Baru-baru ni terdetik satu perasaan, "Rumah ni Allah bagi, kena la jaga elok-elok". Alangkah kalau perasaan itu terdetik lebih awal kan. Mesti aku jadi anak yang rajin huahua. Sekarang masih rajin (ayat cover) haha.

Pastu, aku ni suka tengok food network channel. Macam Restaurant Impossible, food network challenge, farmhouse rules, chopped dan banyak lagi lah. However, aku tertarik dengan satu iklan ni, Farmhouse rules. Nancy Fuller berkata, "we're farmers, we fed people". I smile. Suci murni niat dia. How thoughtful. Aku teringat baca dalam buku solusi kalau tak silap;

Daripada Abdullah bin Amr bin Al-As' r.anhuma bahawasanya seseorang telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w, (amalan) islam manakah yang terbaik? Jawab Rasulullah s.a.w,

تطعم الطعام ، وتقرأ السلام على من عرفت ومن لم تعرف
“Kamu memberi makan, dan mengucapkan salam kepada orang yang kamu kenal dan yang tak kenal” Muttafaqun Alaih


Dan satu lagi..

Budaya mengucap salam pada yang tak kenal tu. Kalau kat upm, budaya tu lebih biasa antara kita dan foreigners. Rasa lebih selesa ucapkan pada mereka. Kenapa most of us rasa pelik ye except orang yang kita kenal la? Ia takkan rasa pelik unless kita berada diluar negara dan bumped into each other. That moment tak terasa pelik. Yela, rasa satu rahmat kalau dapat jumpa orang kampung sendiri di luar negara kan. Cey, macam dah mengalami je. Just an oberservation fellas.

Seremeh-remeh salam pun, Nabi memberi salam kepada kanak-kanak. Suatu hari ni, Saidina Anas melewati sekumpulan kanak-kanak. Lantas beliau pun beri salam kepada mereka. Kemudian berkata, "Dulu, Rasulullah s.a.w juga melakukan perkara seperti ini." (Bukhari dan Muslim)
Tinggi mana la darjat kita nak dibandingkan Nabi yang memulakan salam? :)

Nabi bersabda lagi, " Sesungguhnya seutama-utama manusia pada Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberikan salam dalam kalangan mereka." (Riwayat Abu Daud) Seremeh-remeh salam pun, orang yang paling mulia disisi Allah ialah orang yang mendahukan salam.

Tapi, kalau dari ukuran manusia...orang tu dilihat lebih mulia kalau ramai orang yang berlumba-lumba menyapanya. Pulak. Terbalik sudah haha.

Fikirkan...




Saturday, January 24, 2015

Honey bee


Assalammualaikum semuaaa

Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
........
Aku tanya apa khabaaarr
Aku tanya apa khabar
Semuaaaaa
*pang sikit haha
Abang aku suka betul nyanyi lagu ni. Sebelum lagu ni menang lagi tau haha. Gaya dia tu sabo je lah haha

Tahniah Joe flizzow dan sonaone! Lambat nye aku haha.

Well, hamba disini bukan nak berbicara pasal Award win song hahaha. Rosak english. Bukan juga pasal award star fofular. Pun bukan bukan.

Hamba nak bercerita faedah kalau kita amalkan minum atau pun makan madu. My mom and my late father suka sangat madu. Madu tu benda wajib mesti ada atas meja makan. Seperti kita yang tau madu ni antara sunnah Rasulullah. Kalau sunnah semestinya sangat baik untuk badan kita untuk tempoh masa yang pendek dan juga panjang. Jadi, apa lagi kebaikan dia yang kita tau?

So, I decided to google and share kat sini dengan korang:
  1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir).
  2. Mencuci perut.
  3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar.
  4. Menghapuskan sekatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu.
  5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasulullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas.
Haaa itu dari blog http://kongsakongsi.blogspot.com/2013/01/khasiat-madu-adab-minum.html?m=1


Ini pulak 10 legit reasons untuk kita sama2 amalkan
http://madu-lebah-nida.blogspot.com/2012/06/10-sebab-kenapa-anda-patut-amalkan-madu.html?m=1

Setelah dah tahu khasiatnya, macam mana pulak ye nak amalkan?
Semua benda ada tatacara dan tertibnya kan. Lagi bagus ikut sunnah rasulullah SAW

  • Pertama – makan madu sahaja, tidak dicampur dengan bahan lain
  • Kedua – bancuh dengan air masak
  • Ketiga – paling berkesan, makan ketika baru bangun tidur sebelum makan apa-apa yang lain.
  • Keempat – amalkan 2 sudu pagi/malam
  • Jika makan madu, perlu minum air dengan banyak (min. 2 liter) kerana air akan membantu menggerakkan madu ke seluruh badan.
  • Boleh campur makan madu dengan ubat-ubat lain, kecuali jika ada alahan pada madu
  • Jika ingin beri pada bayi – beri sedikit sahaja
  • Tip untuk mula amalkan madu – bancuh madu dengan air kosong dan jadikan minuman seharian.
Itu je kan. Aku pun baru nak start amalkan hehe. Alang-alang benda dah ada depan mata. Baik untuk kesihatan pulak tu. Sunnah lagi haaaa. Jom kita try sesama. InsyaAllah ;)

Nah, info tambahan dari segi hadis:
http://keranakasihnabi.blogspot.com/2013/06/hikmah-lebah-2-tanyalah-ustaz-18062013.html?m=1





Thursday, January 22, 2015

Malaysia's Apple


Who said Malaysia do not produce apples?

Here does;

http://wwwaj601.blogspot.com/2014/05/epal-ba-kelalan-ranum-di-sebalik-gunung.html?m=1


I hope they can make to the market soon. I want to taste it!

^_^

Tuesday, January 20, 2015

Sukarelawan Mangsa Banjir


Assalammualaikum!

Program sukarelawan mangsa banjir under IM4U
12-14 h/b Januari 2015
Bertempat di Pekan, Pahang
Menginap di Ump Gambang, Pahang.

Bertolak dari Upm dengan dua buah bas. Sebelum tu singgah Kompleks Akademik A, amik peralatan-peralatan yang telah digunakan oleh sukarelawan fasa 2 ke 3 (aku pun konfius). Segala berus, cangkul, penyodok, hos air, dan kasut2 boot. Menjadi semangat tengok barang2 tersebut. Tak sabar nak berkhidmat ceyy haha. 

Gerak dalam pukul 11 lebih malam. Pakcik bas tu bukak movie dengan sound system yang gila kuat. Nak tak nak aku tengok movie tu. Malam tu je 2 ke 3 movie pakcik tu pasang. Dah la cerita mengarut lagi hambar lawaknya tapi gigih aku tengok. Dapat la terlelap dalam sejam gitu je. Lepas tu terjaga balik T_T Nasib baik cerita last tu best sikit. Manisnya cinta di Cappadocia. Fazura dengan Sam shaheizy berlakon. Cerita tu pulak ada berlakon kat Turki. Bertambah segar mata aku. Even dah pukul 3 pagi haha. Almaklumlah aku ada menyimpan hasrat sikit nak pergi Turki memandangkan aku ada amik elektif bahasa Turki dan banyak dengar citer dari lecturer Turki aku. Pandai dia attract pelancong ke negara dia hahaha. Lagi-lagi Istanbul, hermm...cantiknyaaaa. Tapi kan..biasanya pakej nak ke sana RM5 ribu :) Jom kerja dan puasa setahun wakakaka

Sampai tempat penginapan di Ump Gambang, Pahang dalam pukul lima pagi. Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan.Salute dengak pakcik bas yang drive pepagi ni. Sape tak ngantok woi. Btw, bila dah sampai tu, tak turun lagi pun. Tak tau tunggu apa. Tang tu la aku baru pulun tidur kejap. Lena lah kejap haha. Dah subuh baru turun bas, naik ke bilik masing-masing. Satu bilik 6 orang. Aku, Lisa, Shasha, Nad, Tini dan Ecah. Wash up, Subuh dan turun balik.

Pukul 8 pegi Ump Pekan pulak untuk sarapan dan briefing. What a nice place there. Windy and so chill. Macam matrik pahang dulu.



Untuk Day 1, tak banyak sangat kerja yang dilakukan. Kami hanya pergi tempat pusat2 pemindahan banjir di sekolah yang tak terjejas. Rasa pilu tengok kereta tersadai tepi jalan. Herm. Air masih kelihatan bertakung didepan rumah mangsa.

Memandangkan dah ada tenaga askar dan bomba dan jugak sukarelawan yang dah bersihkan kawasan sekolah ni, Jadi kiteorang fokus pada susun kerusi, meja dan bersihkan kelas untuk murid-murid nanti. Macam korang bertugas bersihkan kelas, menyapu..lap tingkap..susun meja..heee.





Hai! haha
Kay, gambar dah buang tebiat sikit time ni. 
Ini time pengagihan baju ikut jenis.
People donating weird stuffs here. I mean do you need to donate worn out clothes? sigh. 
Stained clothes all that. This were some stuffs we found that is so oldies. 60's I guess haha

Seterusnya ada la pergi sekolah lain untuk gotong-royong kecil-kecilan. Penat jugak. Yelah, dengan tidur yang tidak teraturnya. However, day 1 ended. 


Lepaking underneath the stars. 

Day 2 -  Real work begins here


Affected school by the flood. 
Sekolah Kebangsaan Pulau Manis, Pekan, Pahang. 
Teruk. Sampai signboard sekolah dia pecah huhu. Ini kampung yang paling hujung rasanya kalau berdasarkan signboard yang aku nampak. Sekolah ni dalam jugak tenggelam. Berdasarkan benchmark lumpur kat pondok guard tu, aku tenggelam.....gulp. Aku rasa dia dalam sebab sekolah ni dibahagian bawah. Dia turun ke bawah sebab jalan tar tepi ni tinggi la. Padang depan tu pun tenggelam. Tugas kami kat sini bersihkan lumpur dalam longkang dan tadika. Sekolah ni mungkin amik masa 3,4 hari untuk bersih sepenuhnya. Harap dapat beroperasi secepat mungkin.





Affected kindergarten. Kesian tengok cikgu tu. Dia nampak sedih. Kalau tanya barang ni boleh pakai lagi ke tak, dia akan jawab herm takpe lah. Buang je. Cikgu, jangan putus asa. Kami disini.


Barang-barang tadika.



Seluuuut



Bersihkan kawasan longkang dulu. Baru air boleh mengalir. Kalau tak tersangkut saliran.




Bekalan air :)


Pembersihan kawasan padang. Tolak selut.


 Dibawah adalah:


Yang berkhidmat!hehe



What a great memories with you guys. Thanks guys! Seronok sangat dan semuanya rajin-rajin belaka.

 V for Volunteer!

Wednesday, January 14, 2015

Masih di kolej


Assalammulaikum


Percaya atau tidak. Aku masih di kolej even sedang sem break. Disaat semua orang sedang bersenang hati di rumah tersayang. Aku masih disini. Sejurus exam, aku join sukarelawan bawah im4u. Pergi bersihkan kawasan sekolah di Pekan, Pahang. 12 - 14 h/b. InshaAllah, nanti aku cerita. Buat masa sekarang aku baru lepas menukar wajah blog ini. Girly kan? hahaha. Jadi nak menaip panjang lebar pasal sukarelawan itu agak lah berat. Kepala dan mata dah berat. Lepas sampai dari Pahang tadi bukannya tidur pun. Memang aku kumpul kepenatan untuk tidur malam terus. Takde la tidur lambat sangat.

Minggu ni spend most of the time with Lisa. Dia terbeli tiket lambat dari hari yang sepatutnya. Jadi aku teman lah dia duduk kolej. Macam-macam rancang untuk mengisi masa dua tiga harini. Nak pergi skytrex lah, ice skating lah. Apapun, mohon la berjalan dengan lancar plan kami ni. Permudahkan Ya Allah. hehe

Sebenarnya aku dah tahap teruk jugak homesick. Tapi bila pergi sukarelawan, dia macam ubat hati. Rasa insaf kejap tengok keadaan di tempat orang yang banjir. Banyak kereta tersadai tepi jalan. Memang total loss. Kesiannya. Masa on the way balik nampak atuk nenek ni meredah air jalan keluar dari rumah mereka. Parat peha mereka lah jugak. Allahu. Sedihnya. Nasib baik ada yang perasan rumah mereka didalam sana sebab memang tak nampak rumah mereka. Terpisah dek air takungan banjir. Dengar kata banjir naik semula di Pahang. Herm, tak sure tau. Mak aku melaporkan kat dari berita tv3. Aku ni memang tak tau pape la kalau pasal tv. Twitter je lah sumber isu semasa aku. Kinda depend on twitter for that besides watching tv and facebook. Fb pun kira lambat jugak kan :p

okay, tu je la. Luahan hati sebelum tidur haha
Motif?
Taa derrr..
wakaka

bye

Sunday, January 11, 2015

Friday, January 9, 2015

Two Thousand Fifteen


Salam

Seems everyone welcoming 2015. Nak jugak heee. Setiap tahun rasanya menyambut tahun baru dengan berkurung dalam bilik, study sebab tengah final exam. Aku rasa ini lah musim exam paling lama dan tak habis-habis. Memang heaven sebab banyak gap before satu subjek ni tapi nak menunggu semuanya habis tu..macam.. Haish. Tak baik merungut, sharina. Astaghfirullah. Jangan dinanti-nanti masa depan sebab ia akan datang jua. Fokus yang sekarang. Kawal hati dan banyakkan bersabar. Sekarang aku suka kalau kawan aku cakap, "sabar..." Tahukah? Allah suka hambanya yang berpesan-pesan dengan kesabaran :)

Namun, yang menerima itu lebih sukar daripada yang menasihati. Betul lah tu. Senang je kalau nak nasihat orang tu. Yang dinasihatkan tu? Rela atau kerana terpaksa aku relakan? Eceh. Perasan tak? Tajuk drama kan haha. Bersyukurlah ada kawan yang menasihatkan. Tanda mereka prihatin, caring ngan kita. Bayangkan kalau mereka tak pedulikan...Mintak jauh! Tegur saya! huhu

Wahai Tahun 2015, apa agaknya yang terkandung dalam mu kali ini? Sejauh mana kepahitan yang kau akan tunjukkan berbanding peristiwa yang kami terkesan ketika 2014? Sejauh mana kemanisan yang akan kau simbahkan kepada kami? Apa rahsia didalam mu yang akan kami bakal ketahui tak lama lagi? Yang akan kami alami.. InshaAllah. Jika umur panjang. InshaAllah.

Tahun 2014. Tak ku duga. Seribu satu memori terkandung, terlakar dan tersemat dalam hati. Pelbagai peristiwa membuka mata. Merapatkan aku dengan Pencipta. Moga tahun 2015 membawa aku lebih jauh ke dalam cinta-Nya. Moga aku tidak berhenti berusaha dan berdoa untuk mereka yang disekelilingku. Mungkin hanya selangkah demi selangkah yang tersangat perlahan tetapi aku tidak mahu berhenti. Aku mahu teruskan disamping limpahan cinta dari-Nya. Begitu juga untuk kamu semua. Amiiin :)

Tuesday, January 6, 2015

Keep praying for both :(


Aku akui. Terlupa seketika dari dunia Palestin. Prihatin akan mangsa banjir. Maafkan aku, Rakyat Palestin. Tidak akan ku lupa kesengsaraan mu disana jua. Kami disini tetap mendoakan. Cuma doa kami ditambah kepada mangsa banjir kami disini. It's very unfortunate but I hope our victims to stay strong too! Ramai yang hilang tempat berteduh dalam sekelip mata. Yang tinggal hanya tapak sebuah rumah, atau sebuah tangga yang menghubungkan antara bahagian yang tinggi dan rendah dalam sebuah rumah, kini menghubungkan kepada ruang udara sahaja. Habis. Hanyut dibawa air. Ya Allah. Kami disini tumpang bersedih. Sedih sangat. Bayangkan kita ditempat mereka. Pasti menangis, terkilan dan pasrah. Tak kurang juga, ada yang kehilangan ahli keluarga tersayang. Takziah aku buat keluarga mereka.

 Lebih menyayat hati, enam adik-beradik yang kehilangan kedua ibubapa mereka dalam sekelip mata dan yang paling kecil hanya berumur empat bulan saja. Allahuakhbar. Arwah ibu nya tersangat lah baik orangnya. Amanah. Sanggup pulang ke rumah untuk mengambil kertas peperiksaan SPM untuk ditanda. Subhanallah. Pasti dia terbayangkan student yang bersusah payah menjawab kertas periksa itu. Jadi dia tidak mahu mengorbankannya. Hanya ALLAH yang membalas jasa niat mulia guru tersebut. My mom is a teacher. Mak juga selalu menanda kertas periksa SPM, so it's a bit affected to me hear about this. Melihat kesungguhan seorang guru menanda kertas periksa pelajar. Semoga arwah pasangan suami isteri tenang disana.

So, move on to the topic I want to point out;

Aku rasa kelakar. Jari aku luka tapi kecil je sebab terkuis kuku tangan yang sebelah lagi ni. Tak tau la macam mana boleh cemerkap sampai melukakan diri sendiri herm. Parah. However, kulit tercabut sedikit so sampai sekarang a bit pedih kalau terkena air.

Jadi, kalau luka kecil ini sudah sakit. Apalagi, gambar baby Palestin yang kulit perut badan dia macam tercabut dan meninggalkan lapisan merah yang kelihatan sangat pedih itu. Alaaaa baby. Siannya awaaaaak. Nak nangis tengok gambar tu. Ya Allah..

Keep praying for them okay :(
Jangan lupakan mereka.

Sunday, January 4, 2015

Saya nak mushroom soup laa


Aku teringat.

Ada satu ketika di restoran. Kedai makan biasa saja. Di Seremban,

Makcik aku order makanan,

"Dik, nak garlic bread ni dan mushroom soup"

She don't want something heavy so she order that instead.


We were expecting this,


Tetapi...yang datang :


Herm.
Speechless.
Maka,
Makcik aku pun makan dengan redha.


p/s: Lain rupanya mushroom sup dan sup cendawan. Malay and western version. ayayai