Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Calling Nicknames | Nouman Ali Khan | illustrated

Ibrah (Hikmah) yang kita dapat dari video ini;



Jangan sesuka meletakkan nama panggilan pada seseorang tu. Takut2 orang tu cakap tak kisah tapi in his/her heart, who knows right? Allah je tahu.Even, nama panggilan tu tak buruk pun tapi if tuan empunya badan tak suka, still no no.On the judgement day, if they desperate, they can take our good deed. (Herm. scary kan.)Becareful of our speech.How can you say any corrupt word for anyone who has imaan?If there any, there is something with our spiritual problem. Corrupt words are not allowed for muslims.and to those who don't want to give it up or repent, those are the wrongdoers.

late night sketching

Assalammualaikum!

Hah akhirnya aku log in juga guna phone. Pergh. Almost give up and rasa nak buat blog baru guna email baru je hahaha. Over kan. Dulu aku pakai yahoo sebab time tu gmail still takde or tak femes lg. Sekarang bila dah leceh dan lambat pakai yahoo, aku beralih lah guna gmail. Itu je email yang sangat proaktif bagi aku. So, blog ni tak auto-login la bila aku still guna email yahoo. Herm. Tak sure boleh tukar atau tidak dan kalau boleh pun nantilah hehe. Tunggu mood rajin nak mencari dan menggodek.

Oh ya. Malam ni aku rasa semangat dan tak ngantuk langsung. Almost 3am in the morning. That's very rare for me to sleep late. Mungkin dah lepas waktu peak hour of ngantuk tu and berlanjutan sampai laa ni..so, actually aku semangat sketch benda ni



10 muwasafat tarbiah ini adalah sama dengan 10 ciri peribadi muslim. Aku akui mungkin dalam sesetengah banyak lagi perkara yang aku kena perbaiki dan belajar. Aku masih dalam proses membaiki diri dalam membentuk individu muslim. U…

Shout out!

A big shout out to one of my true blog readers,

ShaSha KhaLit
For at the time like I felt no one is reading this blog and I'm thinking of shutting down this blog, she's the one that inspired me to keep going and write more. Thanks shaaa..memang aku buat blog ni untuk kau sorang je baca hahahaha. Gurau2. Seriously, thanks sha. I will keep writing...sampai ada entry pasal kau kahwin, beranak sume hahaha. 
And if ada jugak yang sudi baca blog yang 'krik krik krik' ini, terima kasih banyak-banyak. Sesungguhnya saya nak share apa yang saya dapat dalam kehidupan seharian tapi tak tertulis pulak. Thesis sendiri pun tak bergerak leuls. Jadi dari situ timbul rasa serba-salah hehe. I will try to write something more beneficial for us for us to ponder upon and reflect on ourselves. 
speech dah macam menang award. 
No. Ni kes malam tadi borak dengan Shasha. I was like, "she read my blog?" I mean she knew what my latest update is haha. So, this post is my way to appreciat…

Video Islamik Talk yang Comel

As a muslims, kita mesti ada seorang role model yang kita rajin dengar talk dia tak kisah la online ke ataupun pergi ke program yang dianjurkan. Kalau dulu, tak lama zaman dulu kala sangat, Ustaz Don Daniyal menjadi pilihan ramai, lepas tu Ustaz Kazim Elias dan sekarang bertambah ramai dari program Daie and Pencetus Ummah. Okay, itu dalam linkungan Malaysia.

Kalau di peringkat antarabangsa, dan untuk aku sendiri aku suka Ustaz Nouman Ali Khan dan Mufti Menk. This both is sooo awesome. Setiap kali talk diorang mesti terkesan dalam hati. But, yeah only in youtube je la aku tengok haha. Banyak dah Ustaz Nouman buat event kat sini even kat Putrajaya pun ada. Cuma tak berkesempatan. Sayangnya la hai tak dapat join huhu.

Every morning, kita bagi sedikit pengisian untuk hati kita ni. Jadi, aku bukak la video Ustaz Nouman or Mufti Menk yang berdurasi dalam 10 - 20 minit macam tu. Pastu tengok video tajuk lain pulak. Jadi rasa terisi pagi tu dan rasa tenang. Jiwa kita ni perlukan ilmu baru da…

Jom henshin seperti dia

9:11 PM

Peace be upon you~
Henshin! Biasa dengar kan? Itu bahasa jepun yang bermaksud berubah.
Berubah! heee

Ada seorang budak perempuan ni erm ape ek nak panggil? nak kata kawan pun bukan tapi pernah lah sekali kelas dengan dia ni. Dia satu fakulti lah. Dia memang agak outstanding dalam kelas tu. Highly fashionable lah kot. Mengikut trend masa terkini lah boleh dikatakan. Aku ni pulak jenis suka tengok orang berfashion gitu gini. Just wonder how high their confidence is?hehe.

Namun, aku tengok semester demi semester dia mula ber-henshin. Ke arah kebaikan alhamdulillah. Semester depannya aku tengok dia mula mengenakan tudung bidang 50/55 dan sentiasa berkain. Sumpah sejuk mata memandang.

Dan, finally semester ni terserempak lagi dengan dia. Subhanallah. Sempurna bertudung labuh. Allahu. Kita pun jadi tumpang gembira tengok dia dapat upgrade cara menutup aurat. Semestinya lah saya ni berasa sakitnya tuh disini. Mau jugak ber-henshin seperti dia. Kagum dengan dia. Dia rela hati meningg…

Plant cell and Women.

Subhanallah. Just amazing what I've learned lately. So for this semester I took seed technology subject. It is an interesting subject, one of my friends said. I'm a bit stunned when Dr. Uma said this course is a little bit tough. Gulp. But I already took plant growth regulator (interesting and tougher) and pass the paper. I have confidence on this one leuls. So far I will continue. Pray for me haha. I love the way she's teaching btw. An indian lecturer so fluent speaking in malay. Her malay vocab is amazing haha.

Last Tuesday, we had a lab session for this subject. So we have to dissect the hibiscus flower and draw its reproduction organ. There are something that I've noticed. We have been told to draw an ovary of the hibiscus flower through what we've seen using microscope.

Here it is,



It looks like half of the top part similar to our (girlsss) ovary, right? Subhanallah. ^_^

p/s: Ampunkan ambo atas grammar mistakes. still learning :)

Midnight Mumbles

1:33AM

Peace be upon you!

Sedar tak sedar (tapi aku sedar je) dah hampir habis cuti semester 2 bulan setengah which is yang aku tak enjoy langsung cutinya (fyp....*berbisik*) Ulang-alik dari Upm dan Sepang 30-45 minit perjalanan. Aku bersyukur juga aku pilih kancil (nama dia Sinchan leulz) sebagai teman karib ku hihi. Jimat minyak cuma contranya tak boleh la nak bawak jauh nun. Whatever it is, kita tetap kena bersyukur apa yang ada.

Sedar tak sedar jugak dah semester yang terakhir. Huuuu. Rasa sayu pulak. Macam-macam kenangan disini. Mula lah terobek sana-sini. Tengok video and gambar lama2. Ada yang lain rupa masa awal dulu, ada yang maintain je. Rasa macam nak buat before and after punya gambar hahahaha *evil laugh*. Kenangan. Kalau tengok mereka yang tunggu bas waktu malam2 berejam lamanya or berteduh bawah bus stand time hujan, aku dah rasa semua tu. Balik bilik dengan basah kuyup pastu sorong motor sebab tayar motor pancit. Peh peh peh. Apa je yang tak merasa aku dengan Jannah n…

Fynn Jamal - Terbang Tunduk

I love her lyrics

Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi

Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana

Payah payah semalam
Moga mudah selama

Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak-henyak
Biar di belakangmu

Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu

Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
Paksakan ku tunduk sehingga mati.

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2014/06/lirik-lagu-terbang-tunduk-fynn-jamal.html#ixzz3k8JvPwV7

Music video pun smart gak. I loike. Keep it up, kak!




Hamka: Pribadi Hebaatt

Salam.

Aku rasa tamak lak dua, tiga harini. Kenapa? Yela. Buku tu nak baca. Buku ni nak baca. Aku cuba nak habiskan. However, lately ni Lisa bagi baca buku HAMKA, tajuk dia Pribadi Hebat. Oh menarik. Yelah. Hamka kan. Entah kenapa sejak aku tengok cerita Cinta Paling Agung aku jadi suka 'kata-kata'. Maksud aku Kata-kata hikmat. Kalau bahasa kampung aku, 'quotes' lulz. Tiba-tiba diri aku bertukar menjadi puitis. Cepat gelakkan aku. Harap pertukaran ini tahan lama sikit. Terasa diri ini terisi. Tidaklah kosong. Sesuatu yang kita lakukan terasa bermanfaat jika jiwa kita ini terisi. Terisi dari segi kata-kata yang mendekatkan diri kita dengan tuhan. Mungkin itu yang dinamakan 'diberkati oleh Allah'.

Okay. Berbaliik kepada buku Hamka tadi. Aku tak baca habis pun lagi. Cuma aku tak sabar nak share ayat favorite yang aku dah terbaca setakat ni. Kata-kata yang kena dengan situasi aku. Nak cerita lagi ada kena-mengena fyp. Bosan kan? kekeke. Be with me guys. *krik krik…

Tak baik marah-marah

Kena maki?


Aku terkena tadi. Terkesima jugak. Aku tersenyum dan telan saja. Memang sakit dan sedih.
"Alaaa ni baru sikit nina." Aku pujuk diri.
Mata dah berkaca-kaca tapi aku telan saja semua.


Cuma aku berharap
Satu hari
Aku ada peluang untuk buktikan diri yang aku boleh.


Biar pada hari itu, kau yang terkesima.

Ramadan 2015

Salam Ramadhan <3 p="">





Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…

Give me more time to remember

Bila aku idea nak update blog tak kena tempat,

Contohnya... aku teringat peristiwa yang rasa boleh di-share. Masa tengah nak start solat, tetiba ada idea datang menjengah. Dalam kelas, tengah mengelamun tu..time tengah makan ke..tengah berjalan kaki..tapi

Bila aku duduk depan laptop

......

apa ek tadi?

=.=


Cobaan ber-puitis

When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse
When the tears come streaming down your faceWhen you lose something you can't replaceWhen you love someone but it goes to wasteCould it be worse?

Eh. Atas ni bukan kata puitis dari aku. Ini lirik lagu haha.


Buka mata
Harap yang biasa
Jalani dengan girang

Dikejut petir

Sesakkan dada
Gelap sehari

Senyum kawan

Tangan yang dihulur
Aku menyambutnya
Tuhan saja yang membalas
Ingat sampai bila-bila

Cats Kucing Neko

Kucing. Satu haiwan belaan yang sangat comel tapi adakalanya annoying haha. Bagi aku laaa ye...

Comel bila kita panggil dia datang. Bila kita lari2 dia kejar. Bila dia tidur dengan gaya pelik atau pun tempat yang pelik, contoh dalam pasu. Bila kita bercakap dengan dia, dia seolah-olah paham atau pun mengiau balik. Bila dia buat muka kesian kat kita nak mintak makan. Bila kita bangun dari tidur, sedar je dia tidur sebelah or celah2 kita. Bila dia tau kita dah bangun tidur, dia pun bangun. Tapi bila aku pura2 tidur balik, herm...tak jadi. Dia tau aku pura-pura hahaha. Bila dia main kejar-kejar dengan adik-beradik dia. Kan comel semua ni.

Tapi dia jadi annoying bila..dia mengiau tak berhenti. Takpun kencing/berak kat perabot. Duk cakar-cakar atau pun menajamkan kuku dia kat sofa sampai jadi menggurutu sofa tu. Bila dia duk menggeser kaki time kat dapur masa tengah masak2. Anak kucing aku pernah mati sekor lepas kena pijak ngan makcik aku. Takla mati terus cuma dia sakit2. Jalan pun terh…

Twenty-Two

What is it means being 22 for me?

Well, this is a stage where you already need to think for you future.

In my case, NOW.

Maybe some of my friends already certain about their future past years ago. Different direction after graduated from high school.

In my case again, I'm moving with the flow~

SPM ---> Matrics -----> Degree in Upm

That's my education system in my life.

However, while doing research for my final year project thingy, some of my coursemates already decided where they want to go for practical. Some even already applied for it. So, I sit with bunch of friends and start discussing.

Where should we go?
Does our parent allow us?
Does it worth it if we choose here...or there?
Once in a lifetime opportunity?

We also start discussing about further studies. A lot of convincing conversation were going on. I'm literally dilemma. There's still time to think about it.

I also realized....it's good to have friends that think about their future too. Alhamdulil…

The meaning of flowers

1:42am


Choose your own flower!

Sharina ke Nina?

10.29pm
Assalammualaikum. Have you ever wonder my nickname is Nina? Have you? Yes? Meh ceq habaq mai. Sebenarnya...

Aku pun tak berapa ingat hahahahaha.

It just happen. I grew up with that name. Sedara-mara aku sume panggil nina. So, sampai ke besar ni aku pun terpikir mana datang nama Nina ni. Masa sekolah rendah dan menengah, friends known me as Sharina. Aku tak kenalkan nama Nina because I don't have that confident to go by nickname. Don't ask me why haha. I don't know. I don't really bother what people call me as long as my name at that time.

However, bila dah masuk matrikulasi. Aku cuba something baru. I introduced myself as Nina from the first day of my class until now. Yeah. Memang ramai yang pelik. Aku kena la hadap benda tu sampai sekarang. I feel something new when someone not from my family called me Nina. Now, I think it's become a problem because I have to explain over and over again if I've met someone new hahahaha.

Haaaa tu je kot. I think you a…

Next: semester ke-6

Huargh. Cuti tinggal seminggu je and I'm enjoying it right now hahah. Jangan ditanya la apa aku buat time cuti ni. Berkemas dan berkebun sikit2. Mengemas adalah satu benda yang tak kan pernah habis. Continous bak kata omputeh. Baru-baru ni terdetik satu perasaan, "Rumah ni Allah bagi, kena la jaga elok-elok". Alangkah kalau perasaan itu terdetik lebih awal kan. Mesti aku jadi anak yang rajin huahua. Sekarang masih rajin (ayat cover) haha.

Pastu, aku ni suka tengok food network channel. Macam Restaurant Impossible, food network challenge, farmhouse rules, chopped dan banyak lagi lah. However, aku tertarik dengan satu iklan ni, Farmhouse rules. Nancy Fuller berkata, "we're farmers, we fed people". I smile. Suci murni niat dia. How thoughtful. Aku teringat baca dalam buku solusi kalau tak silap;

Daripada Abdullah bin Amr bin Al-As' r.anhuma bahawasanya seseorang telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w, (amalan) islam manakah yang terbaik? Jawab Rasulullah …

Honey bee

Assalammualaikum semuaaa

Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
........
Aku tanya apa khabaaarr
Aku tanya apa khabar
Semuaaaaa
*pang sikit haha
Abang aku suka betul nyanyi lagu ni. Sebelum lagu ni menang lagi tau haha. Gaya dia tu sabo je lah haha

Tahniah Joe flizzow dan sonaone! Lambat nye aku haha.

Well, hamba disini bukan nak berbicara pasal Award win song hahaha. Rosak english. Bukan juga pasal award star fofular. Pun bukan bukan.

Hamba nak bercerita faedah kalau kita amalkan minum atau pun makan madu. My mom and my late father suka sangat madu. Madu tu benda wajib mesti ada atas meja makan. Seperti kita yang tau madu ni antara sunnah Rasulullah. Kalau sunnah semestinya sangat baik untuk badan kita untuk tempoh masa yang pendek dan juga panjang. Jadi, apa lagi kebaikan dia yang kita tau?

So, I decided to google and share kat sini dengan korang:
Menghilangkan balqham (kahak/lendir).Mencuci perut.Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam…

Malaysia's Apple

Who said Malaysia do not produce apples?

Here does;

http://wwwaj601.blogspot.com/2014/05/epal-ba-kelalan-ranum-di-sebalik-gunung.html?m=1


I hope they can make to the market soon. I want to taste it!

^_^

Sukarelawan Mangsa Banjir

Assalammualaikum!

Program sukarelawan mangsa banjir under IM4U 12-14 h/b Januari 2015 Bertempat di Pekan, Pahang Menginap di Ump Gambang, Pahang.
Bertolak dari Upm dengan dua buah bas. Sebelum tu singgah Kompleks Akademik A, amik peralatan-peralatan yang telah digunakan oleh sukarelawan fasa 2 ke 3 (aku pun konfius). Segala berus, cangkul, penyodok, hos air, dan kasut2 boot. Menjadi semangat tengok barang2 tersebut. Tak sabar nak berkhidmat ceyy haha. 
Gerak dalam pukul 11 lebih malam. Pakcik bas tu bukak movie dengan sound system yang gila kuat. Nak tak nak aku tengok movie tu. Malam tu je 2 ke 3 movie pakcik tu pasang. Dah la cerita mengarut lagi hambar lawaknya tapi gigih aku tengok. Dapat la terlelap dalam sejam gitu je. Lepas tu terjaga balik T_T Nasib baik cerita last tu best sikit. Manisnya cinta di Cappadocia. Fazura dengan Sam shaheizy berlakon. Cerita tu pulak ada berlakon kat Turki. Bertambah segar mata aku. Even dah pukul 3 pagi haha. Almaklumlah aku ada menyimpan hasrat siki…

Masih di kolej

Assalammulaikum


Percaya atau tidak. Aku masih di kolej even sedang sem break. Disaat semua orang sedang bersenang hati di rumah tersayang. Aku masih disini. Sejurus exam, aku join sukarelawan bawah im4u. Pergi bersihkan kawasan sekolah di Pekan, Pahang. 12 - 14 h/b. InshaAllah, nanti aku cerita. Buat masa sekarang aku baru lepas menukar wajah blog ini. Girly kan? hahaha. Jadi nak menaip panjang lebar pasal sukarelawan itu agak lah berat. Kepala dan mata dah berat. Lepas sampai dari Pahang tadi bukannya tidur pun. Memang aku kumpul kepenatan untuk tidur malam terus. Takde la tidur lambat sangat.

Minggu ni spend most of the time with Lisa. Dia terbeli tiket lambat dari hari yang sepatutnya. Jadi aku teman lah dia duduk kolej. Macam-macam rancang untuk mengisi masa dua tiga harini. Nak pergi skytrex lah, ice skating lah. Apapun, mohon la berjalan dengan lancar plan kami ni. Permudahkan Ya Allah. hehe

Sebenarnya aku dah tahap teruk jugak homesick. Tapi bila pergi sukarelawan, dia macam …

Two Thousand Fifteen

Salam

Seems everyone welcoming 2015. Nak jugak heee. Setiap tahun rasanya menyambut tahun baru dengan berkurung dalam bilik, study sebab tengah final exam. Aku rasa ini lah musim exam paling lama dan tak habis-habis. Memang heaven sebab banyak gap before satu subjek ni tapi nak menunggu semuanya habis tu..macam.. Haish. Tak baik merungut, sharina. Astaghfirullah. Jangan dinanti-nanti masa depan sebab ia akan datang jua. Fokus yang sekarang. Kawal hati dan banyakkan bersabar. Sekarang aku suka kalau kawan aku cakap, "sabar..." Tahukah? Allah suka hambanya yang berpesan-pesan dengan kesabaran :)

Namun, yang menerima itu lebih sukar daripada yang menasihati. Betul lah tu. Senang je kalau nak nasihat orang tu. Yang dinasihatkan tu? Rela atau kerana terpaksa aku relakan? Eceh. Perasan tak? Tajuk drama kan haha. Bersyukurlah ada kawan yang menasihatkan. Tanda mereka prihatin, caring ngan kita. Bayangkan kalau mereka tak pedulikan...Mintak jauh! Tegur saya! huhu

Wahai Tahun 2015, …

Keep praying for both :(

Aku akui. Terlupa seketika dari dunia Palestin. Prihatin akan mangsa banjir. Maafkan aku, Rakyat Palestin. Tidak akan ku lupa kesengsaraan mu disana jua. Kami disini tetap mendoakan. Cuma doa kami ditambah kepada mangsa banjir kami disini. It's very unfortunate but I hope our victims to stay strong too! Ramai yang hilang tempat berteduh dalam sekelip mata. Yang tinggal hanya tapak sebuah rumah, atau sebuah tangga yang menghubungkan antara bahagian yang tinggi dan rendah dalam sebuah rumah, kini menghubungkan kepada ruang udara sahaja. Habis. Hanyut dibawa air. Ya Allah. Kami disini tumpang bersedih. Sedih sangat. Bayangkan kita ditempat mereka. Pasti menangis, terkilan dan pasrah. Tak kurang juga, ada yang kehilangan ahli keluarga tersayang. Takziah aku buat keluarga mereka.

 Lebih menyayat hati, enam adik-beradik yang kehilangan kedua ibubapa mereka dalam sekelip mata dan yang paling kecil hanya berumur empat bulan saja. Allahuakhbar. Arwah ibu nya tersangat lah baik orangnya. A…

Saya nak mushroom soup laa

Aku teringat.

Ada satu ketika di restoran. Kedai makan biasa saja. Di Seremban,

Makcik aku order makanan,

"Dik, nak garlic bread ni dan mushroom soup"

She don't want something heavy so she order that instead.


We were expecting this,


Tetapi...yang datang :

Herm.
Speechless.
Maka,
Makcik aku pun makan dengan redha.


p/s: Lain rupanya mushroom sup dan sup cendawan. Malay and western version. ayayai