Followers

Popular Posts

Sunday, April 21, 2013

Kenangan di Kuching, Sarawak



Sebenarnya dua minggu yang lepas, aku bercuti ke Kuching, Sarawak.

Tadaa! Here I am~ V(^_^)V



First time naik flight.

Hehe. Lame ke? Nope lah. Masih ramai lagi yang tak merasa naik flight. It can be anyone dreams to onboard right? hehe.

Kira rezeki saya datang awal sikit. Proud to be the youngest one that board on plane among in my siblings huhe. If in my family, of course my niece and nephews are the youngest one. Tahniah korang! haha Hebak! Yelah, sekarang ni tiket dah affordable. Thanks to AirAsia woot2! Airasia je saya mampu hihi.

But, yeah..overall I enjoy my vacation... all the pics I've been uploaded in my Facebook.

Kiteorang pegi Kampung Budaya kat Gunung Santubong, dan mandi kolam kat resort situ. Sempat berfoya-foya kan. Punya dah lama tak mandi kolam kan, aku dah lupa macam mana nak terapung. Adakah aku je yang semakin berat? =.= ehhhh, takleh jadi ni. Nasib baik UPM ada swimming pool, boleh la aku pergi refresh balik skill terapung aku ni hahaha. Okay, dah la tak bole terapung. Aku boleh pula terlupa nak bawak tudung spare =.=

Dah sedap mandi lencun tudung semua, tiba-tiba aku macam termenung. "Alamak...tudung tak bawak T_T " Nasib baik aku pakai syria kecik kat dalam sebab tudung kangaroo kan kind a jarang. Tapi aku suka saiz besar dia so dalam tu pakai syria. Aku berani pakai syria je sebab kolam tu takde orang pun, hanya kite-kiteorang je. Lagi pun, tak lama mandi..just satu setengah jam je. Sebabnya haritu last day kiteorang kat Sarawak, petang tu dah kena naik flight. Mandi kolam tu around tengahari. Nasib baik tudung kangaroo cepat kering, phew~

Ni kolam tu...


Nampak macam cetek kan, tapi dalam gak laa..paras leher jugak lah. Kejap, untuk saya kira dalam lah ye. Hemphhh. Tak kira! Dalam laaa haha. Ni air dari gunung..sejuk~~~~ ^_^

Kolam ni jugak tempat kejadian dimana aku telah mengorbankan sesuatu benda yang penting untuk hari yang penting. Haihhh... Begini ceritanya...Aku ngan mereka dah la eksaited nak mandi kolam..then, sampai je nampak cantik sangat. Tanpa lengahkan masa yang ada, kami pun masuk je laa..dah mandi...dah terapung (failed many times)..dah terjun yang gaya sopan..semua dah..Lisa pun ajak la balik, as usual, "Jap Lisa..last..last..) Aku pun berenang la ke tepi, then terasa macam ada sesuatu dalam poket. Something yang solid and the feeling memegangnya so familiar. Aku keluarkan dan "Astaghfirrullahalazim..."..

Guess what?

It was my phone. My beloved samsung Y!

Menatap skrin dia bercorak tompokan air di dalamnya. Oh my. Tiada harapan ni. Kalau setakat beberapa saat tu boleh lagi..ni beberapa puluh minit tah. Apa kena tah dengan aku haritu. Blur terlebih. Dah la tu, nak contact ngan abah semua nak jemput nanti. Haritu aku rasa macam sangat something.. wae geureoni, Ninashiii?

In nonetheless, feels good sebab dapat spend time with Aimi, Lisa and Nina (yeah, other Nina haha). Rarely lah kan macam 24 jam berkepit macam ni. Rasa macam dah family je. Lisa maknya. Aimi alongnya. The Ninas adik-adik. Haha. Takde keje but yeah. Worth it. Korang memang seronok di bawak berjalan. Jom la lagi lepas niiii...hikhik. Aku dengar ada plan baru kan? Count me in! InsyaAllah..

Takle bela, lepas flight touch down (eceh, bahasa orang naik flight hahaha) aku macam terpikir,, "Okay, nak pegi mana pulak lepas ni? " Over kan? hahaha. Hope lebih ramai dapat join and memeriahkan suasana next time. Time study ni la kita boleh buat eksplorasi bersama-sama. Mak saya cakap time study ni la pergi jenjalan...bila lagi? Kan? Jom jom jom hihi

potret famili haha


p/s : kalau nak phone baru, jgn lupa letak dalam poket time nak pegi mandi kolam. Gurau je. Banyak lagi cara lain hahaha XD

Oh ye, saya betul-betul tak sengaja okay haha.



Hai, saya Maru!


Hai!


Saya Maru..

dan saya tau saya comel 


hikhik

tapi..

saya ada perangai pelik..iaitu..

saya lari-lari pastu terus masuk 




kan..

saya dah kata..

hehe

tapi.. apapun..

saya tetap comel!


hey, tu bukan saya!


Haaa..yang ni saya..

hehe..

Okay, takde keje.
Haha
Kbye!

Tuesday, April 16, 2013

Mazhab tu apa?


Aku ada seorang kawan ni...dia non-muslim tapi perawakan dan cara percakapan dia sangat mirip dengan cara kita orang melayu..cuma muka dia macam orang sabah sarawak..tapi tak pun la..

So, tadi dalam kelas titas (oh ye, yang pasal hantu kpop tu kan, tu sebenarnya dalam kelas titas, ada pembetulan sikit disitu haha) again..something happen..

So, (so  lagi ..-.-) ....tadi ada pembetangan tamadun cina..entah macam mana terkeluar topik mazhab. Pastu, kawan aku sorang ni pun tanya lah..

"mazhab tu apa?"

mulanya aku kaget sebab takut tersalah terang. Aku pun suruh lisa yang duduk sebelah kiri untuk terangkan kat dia yang duduk sebelah kanan aku. Kira aku orang tengah la ni haha. Lisa rasanya lebih arif untuk terangkan macam mana.

Tapi ...kalau korang la kan..korang nak jawab apa?

Dari sini lah teruji pemahaman sebenar kita terhadap agama kita. Yang aku paham lah kan (don't judge me huhu >.<) hukum yang berubah-ubah mengikut keadaan. Yelah, kalau sesetengah mazhab kan cara solat diorang lain. Macam kita letak tangan kita kat atas perut, atas pusat dan bawah dada kan..ada mazhab yang pernah aku terjumpa (siap solat sebelah aku lagi) letakkan kedua tapak tangan dia atas dada (gaya seolah-olah macam terharu gitu dan bersyukur). 

Ada lagi yang pernah aku tengok dalam dokumentari kan, para wanita solat tak pakai stokin..kot..dan ada yang nampak jambul..haaa, mungkin sebab negara begitu dan begini kan. Tak tau lah kenapa tapi itu lah yang dipanggil mazhab kan. Hukum itu mengikut sesuatu keadaan hamba-Nya. Ada lagi yang kalau wudhu', antara perkara yang boleh membatalkan wudhu mereka adalah sendawa. Wallahua'lam. Kalau aku ikut mazhab tu, alamatnya lepas makan kena hold dulu haha. Okay, gurau je..

Maaf ye kalau ada kecelaruan maklumat di atas. Semua ini atas pengamatan dari rancangan tv dan pembacaan yang tak seberapa huhu.

Okay, ini petikan dari maksud mazhab dari trustable website

 Mazhab merupakan madrasah dan aliran - aliran fiqh bagi mentafsirkan nas-nas syariat dan pengambilan hukum-hukum daripadanya

Kita tidak harus berasa sempit dada dengan adanya perbezaan pandangan dan ijtihad mazhab-mazhab kerana perbezaan kefahaman itu adalah sesuatu perkara tabii kepada manusia. Akal, pengetahuan dan kefahaman seseorang adalah berbeza-beza., maka sudah pasti berbeza tentang istinbat hukum dan kefahaman. 
Selebihnya dan untuk lebih tadabbur disini:

http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/45159

Disini pulak penerangan ringkas pasal jenis2 mazhab:

http://garfieldcnakal.blogspot.com/2011/03/apa-itu-mazhab-islam.html

Haaa tu la..aiseh, tadi macam ada benda nak cakap tu la. Buat keje berselang-seli dengan twitter hohoho.

Tu laa..just percaya yang agama Allah ni mudah dan diberi keringanan. Ternyata Allah itu sangat Memahami akan makhluk-nya. Takde la strict sangat kan dari segi fiqah (contoh rukhsah solat dan tayammum)..buat apa yang Dia suruh dan tinggalkan apa yang Dia larang :) InsyaAllah, moh sesama.. ^^