Followers

Popular Posts

Saturday, July 25, 2015

Hamka: Pribadi Hebaatt


Salam.

Aku rasa tamak lak dua, tiga harini. Kenapa? Yela. Buku tu nak baca. Buku ni nak baca. Aku cuba nak habiskan. However, lately ni Lisa bagi baca buku HAMKA, tajuk dia Pribadi Hebat. Oh menarik. Yelah. Hamka kan. Entah kenapa sejak aku tengok cerita Cinta Paling Agung aku jadi suka 'kata-kata'. Maksud aku Kata-kata hikmat. Kalau bahasa kampung aku, 'quotes' lulz. Tiba-tiba diri aku bertukar menjadi puitis. Cepat gelakkan aku. Harap pertukaran ini tahan lama sikit. Terasa diri ini terisi. Tidaklah kosong. Sesuatu yang kita lakukan terasa bermanfaat jika jiwa kita ini terisi. Terisi dari segi kata-kata yang mendekatkan diri kita dengan tuhan. Mungkin itu yang dinamakan 'diberkati oleh Allah'.

Okay. Berbaliik kepada buku Hamka tadi. Aku tak baca habis pun lagi. Cuma aku tak sabar nak share ayat favorite yang aku dah terbaca setakat ni. Kata-kata yang kena dengan situasi aku. Nak cerita lagi ada kena-mengena fyp. Bosan kan? kekeke. Be with me guys. *krik krik krik*

Okay takpe.

Haaaa. Tah kenapa aku runsing banyak benda sekarang. Pasal fyp la. Pasal duit la. Pasal itu ini. ALL OF THIS WAS OUT OF MY CONTROL. So, I took a pause and inhale. I feel so weak. I want to cry but no tears. Where my tears go? Who knows.. Back to the book that I read, mungkinkah aku masih dalam fasa memperbaiki peribadi? Mungkin peribadi aku kena kuat lagi. Kata-kata Hamka seolah-olah memujuk hati aku berjiwa muda ni. Amboi kat diri sendiri. He said,

" Kepada pemuda,

Bebanmu akan berat. Jiwa mu harus kuat. Tetapi aku percaya langkahmu akan jaya. Kuatkan peribadimu!"

Ya Allah. Aku rasa terharu. Tau-tau je diri ni gundah-gelana. *cry at the corner*




Buku ini menerangkan apa itu erti peribadi. Apa yang dimaksudkan dengan budiman yang selalu disebut-sebut itu. Nak cerita lelebih pun aku tak habis baca lagi. Cuma ada satu bab ni, pasal keberanian. Kalau dari segi imaginasi kanak-kanak, keberanian mesti lah ben10 berani menentang alien yang pelik. Kalau dari segi normality, mungkin kita terbayang keberanian para penjihad berperang di Palestin dan Syria. Betul. Tak salah. Itu yang aku expect bila aku baru sahaja baca sub-title itu. However, it turn out differ from I've imagined. Hamka ada beri beberapa petikan dari falsafah terkenal sama ada muslims or non-muslims. Kisah sahabat. Even ada kisah penjajah mereka. They don't mind asalkan benda yang baik. Boleh kita jadikan pelajaran. Hamka men-definisi-kan ,




Baru sedar. Definisi berani adalah sanggup bersusah payah. Kalau sanggup bersusah means kita berani. :)

Aku tweet sebab kadang-kala aku check apa yang last aku tweet, lagi-lagi quotes macam ni. Doa-doa la aku berjaya habiskan buku ni. hehe. Okay, sekian uols. Esok nak pergi beraya ke Pahang dengan Lisa dan Aimi. Beraya ke rumah coursemates. Jauh kan? Saja jenjalan raya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri yaaa~