Tuesday, November 22, 2016

Brick By Boring Brick



"Brick By Boring Brick"

Paramore



She lives in a fairy tale
Somewhere too far for us to find
Forgotten the taste and smell
Of a world that she's left behind
It's all about the exposure the lens I told her
The angles are all wrong now
She's ripping wings off of butterflies

Keep your feet on the ground
When your head's in the clouds
Well go get your shovel
And we'll dig a deep hole
To bury the castle, bury the castle
Go get your shovel
And we'll dig a deep hole
To bury the castle, bury the castle

Ba da ba ba da ba ba da

So one day he found her crying
Coiled up on the dirty ground
Her prince finally came to save her
And the rest you can figure out
But it was a trick
And the clock struck twelve
Well make sure to build your house brick by boring brick
Or the wolf's gonna blow it down

Keep your feet on the ground
When your head's in the clouds

Well go get your shovel
And we'll dig a deep hole
To bury the castle, bury the castle
Go get your shovel
And we'll dig a deep hole
We'll bury the castle, bury the castle

Oh whoa oh whoa oh whoa oh whoa

Well you built up a world of magic
Because your real life is tragic
Yeah you built up a world of magic

If it's not real
You can't hold it in your hand
You can't feel it with your heart
And I won't believe it
But if it's true
You can see it with your eyes
Oh, even in the dark
And that's where I want to be, yeah

Go get your shovel
And we'll dig a deep hole
To bury the castle, bury the castle
Go get your shovel
And we'll dig a deep hole
To bury the castle, bury the castle

[2x]
Ba da ba ba da ba ba da
Ba da ba ba ba da ba ba
Ba da ba ba da ba ba da
Ba da ba ba ba ba ba ba



There are so much quotes that I like in this lyrics haha.
Live in reality.
Yeah, you can dreaming
but don't get drowned in it.
Work on your dreams.
Don't just dream it.
Work it!
So, first, you just need to bury the castle.
Face the reality.
Solve your problems.
Face it.
and make way through it.

So, I'm inspired!
Let's do some productive things today!



Share:

Sunday, June 12, 2016

Pemasuan semula Orkid / Repotting Orchids




Harini praktikkan ilmu repotting orchid yang belajar kat tempat intern, Pusat Teknologi Florikultur (PTFH),Jabatan Pertanian Serdang.

This going to take months or maybe years, usually Orchid lovers are very patience. Sebab tu some of the orchids are so expensive tapi yang ni species murah² punya haha.

I'm not yet qualified to be called as an Orchid lovers but I do love their magnificent and beautiful flowers. Lebih-lebih lagi, baru terjumpa mini dendrobium (sejenis orkid). Even pokok dia kecil lagi dah boleh berbunga. Sangat comel. Haritu macam nak beli kat Floria tapi tah kenapa tak terbukak hati nak beli dengan penjual tu. Dah orang jual tu macam tak nak layan je hahaha. Eh, sesi luahan hati pulak kan haha. Takpe, I can buy somewhere else.

Rasa lucu sebab arang dan sabut kelapa memang dari dulu lagi dah beli sebab nak transfer orkid beli time MAHA. Time tu memang buta orkid lagi. Tau barang apa nak guna tapi cara-cara nak guna tu memang noob lagi lah hahaha. Sedap sesuka rasa ajinomoto ngan angah je lah taruk. So bila buat tadi and tengok balik apa yang aku buat ngan angah dulu rasa nak tergelak pun ada. So, bila dah ber-praktikal ni, ilmu pun dah dapat so betulkan balik apa yang patut hahah. Pentingnya praktikal berbanding teori. Repotting orkid tu memang pernah buat time kelas dulu tapi you know...when there is too many students in the class, it made me so hard to focus, ingat dan faham time tu je lah. Mana ingat sangat lepas² tu. Bila cakap pasal ni, now I remember that I've learned this in one of the class lol.

Bahan-bahan pemasuan semula orkid:
1. Arang
2. Batu Bata (the reddish orange one sebab diperbuat dari clay)
3. Orkid (semestinya lah haha)
4. Sabut kelapa ( if takda bata)


Cara-cara pemasuan semula orkid ada dua.

Cara yang pertama,
1. Make sure pasu yang berlubang di bawah, agak banyak pun okay. Orkid tak sesuai sangat terlalu lambat, eh silap lembap! dan takut air bertakung je. Not good for the roots.

2. Letak bata merah (brick) oh make sure pecahkan dulu bricks tu. Mana la muat segi empat tu dalam pasu haha. Ye dokk. Simple je. Kepitkan je anak pokok orkid tu dengan bata and make sure tak bergoyang dan teguh sepitan tersebut haha. Sebab akar orkid nak kena establish dulu bagi dia melekat dengan pasu tu. Jadi if goyang² takut akar dia berhenti dan terganggu proses establishment akar orkid. Tak perlu banyak pun bata kalau pandai teknik menyelit dah kepit itu.




3. Next, letak sedikit arang. Pun tak perlu banyak. Sekadar menutupi sedikit akar. Bukan lah sampai penuh pasu. Jimat2 lah barang haha.

Ok, faham? Simple je kan.


Cara yang kedua,
1. Letak arang dulu,tutup gitu² lubang pasu.

2. Letak anak pokok, pegang bagi tegak berdiri.

3. Letak sabut kelapa. Tak perlu banyak yang ni sebab kita nak buat layer of arang and sabut.

4. Letak sedikit arang.

5. Pastu, letak sabut kepala sekali lagi atas eh. Yang ni sampai penuh pasu pun tak pe sebab sabut kan dia gebu gitu kan haha. Asal pokok tu tegak la.



Pun simple kan? Hehe.


Ok, boleh cuba.




Share:

Thursday, May 5, 2016

Cat's nanny


So past few days, Along and family balik Kelantan memandangkan diorang pun dah lama tak balik Kelantan. I thought nak menumpang bilik Shasha lah kan..but then, Along pesan:

"Dik, kau kena tidur cyber tau. Jaga Andy and Peanut (kucing-kucing Along)"

Err...okayy haha.
*tukar career*
Jadi nanny kucing! hahaha


Okaylah tak kisah pun.
Sabtu tu Along gerak then for the whole day aku macam lost. Mood takde. I'm like, asal weh rumah ni senyap sangat....aku dah terbiasa dengan suara high-pitched keempat-empat askar kecik itu. Serious. Aku tidur...makan..solat...tidur....All day aku fikir, "kenapa ngan aku ni......" sampai terbangun 4 pagi terpikir, " Ya Allah!! Andy ngn Peanut tak makan lagi!"

You know what? Pukul 4 pagi tu lah aku bangun, prepare makanan diorang..(cian makhluk berbulu dua ekor ni) then, sambung tidur balik lol.

Esok pagi bangun, dah dapat semangat sikit. Baru ada mood nak buat housechores. Nak citer kat sini melayan perangai cerewet makan si Peanut sampai sikit2 aku wassap along tanya macam mana nak prepare makanan dia. Baru tau perasaaan along melayan si cerewet Peanut haha. Tapi seronok melayan perangai dia sebab rare jumpa kucing macam ni. Patut la kuruih. Sekarang usaha kami menggemukkan dia sekadar yang boleh. Kita boleh! ( Herm, dah lama tak dengar ayat tu kan?)

Then, boleh pulak pagi Isnin aku nak pergi kerja panggil Peanut makan. Dia tak datang. Biasanya lah dia paling jaguh gagah berlari dari arah mana pun. Memandangkan aku dah lambat dan kalut pagi tu, aku pergi je la kerja. Mungkin dia masih tidur. Herm, itu rare. Bila balik petang tu tengok makanan Peanut tak bersentuh, "Ah sudah". Memang cuak. Takkan jatuh bawah kot memandangkan rumah along tingkat satu and kucing suka bersadai ke tepi tingkap. Tak sangka ada jugak kucing cemerkap haha. Biasanya Andy gemuk yang selalu jatuh hahaha.

Then, malam tu aku tidur kejap sebab ngantuk sangat dek penat kerja. Tiba-tiba nampak Andy tinjau bawah kat balkoni. Sebenarnya aku takut Andy terjun jugak. Manalah tau Andy dah bosan gila takde geng jadi dia pun nak ikut jejak langkah Peanut ke. Aku pun panggil, "Andyyyy kang jatuh kang macam Peanut" Aku pun ikut la jenguk bawah. Rupanya Peanut ada kat bawah tengah duduk. I wonder if Peanut just sit like that aaaalll daaay looongg. Kesian dia. Bawak masuk rumah terus carik makanan. Mau taknya dari pagi kut jatuh. Andy nampak terus lari kat Peanut, hidu2 dia. Aulooo rindu Peanut leww tuwww. Andy kalau takde Peanut mula dia jadikan aku sebagai sasaran untuk dikejar dan digigit. Nasib baik Peanut kembali. Huwaaaa. hahaha.

Andy pulak manja semacam ngan aku. Tak boleh kena tinggal sorang! eh silap. Sekor! haha. Japgi dia mengiau kuat gila sama ada cari Peanut or aku. Pastu duduk tidur, jauh. Tak faham aku. Agaknya sekadar dalam radar pandangan dia haha. Pastu suka intai kita kat mana. Ikut je la ke mana aku nak pegi. Masuk toilet pun nak ikut jugak. Paling aku takleh bela hahahaha. Dah la tak tahan nak terkucil, nak halang dia masuk lagi la..awkward tau dok, Andy?! Soba yo lahh..(sabar je la). Selama aku duk sini aku jarang dapat belek dia..yelah, kids suka duk kerumun dia hahaha. Mau tak nya, gebu pastu gemuk pulak tu kan. Kalau kita hulur muka kat dia, mesti dia sambut cium dengan hidung pink dia tu. Aduhaiiii comel bangat.

Macam2 hal jaga kucing seminggu ni. Lucu jugak hewhew. Sis terhibur. 
Share:

Tuesday, May 3, 2016

Thing's changed


Semalam mak singgah tolong hantarkan sinchan (kancil) ke cyber.

Phew~

Settle.

Aku tak tau abang aku drive macam mana sinchan. I feel alot differences masa aku pakai dulu. Clutch, gear, door lock..everything berubah. Ganas betul pakai. Dah la kete tu antik bebenor. K, kutuk abang aku kat sini hahahaha.

However, aku rimas orang asyik dim lampu kat aku. Aku tau lampu belakang tu tak berfungsi. Going to take some time nak repair sebab dengan keje lagi. Bila drive malam and driver belakang main lampu, I'm like, "yeah yeah..I knowww....." Thanks for caring hehe.

Aku terasa daif bila drive kereta yang banyak serba kurangnya. Rasa bersalah kat kengkawan yang menumpang. Tapi hey, kita kena bersyukur sekurang-kurangnya ada kenderaan untuk bergerak ke sana ke mari.

Apapun, sama2 berdoa urusan kita semua dipermudahkan.

Oh ye, haritu Janah ada request nak singgah kubur dia ayah kejap. Jadi aku bawak la dia ke sana. Turun je kereta. Aku rasa sebak. Kubur ayah orang dah dijejak. Kubur ayah sendiri masih belum sempat berjenguk. Biasa balik Sepang mesti dah nak malam. Namun, doa untuk abah tak pernah terputus. Alfatihah.





Share: