Followers

Popular Posts

Tuesday, September 15, 2015

Jom henshin seperti dia

9:11 PM

Peace be upon you~


Henshin! Biasa dengar kan? Itu bahasa jepun yang bermaksud berubah.


Berubah! heee

Ada seorang budak perempuan ni erm ape ek nak panggil? nak kata kawan pun bukan tapi pernah lah sekali kelas dengan dia ni. Dia satu fakulti lah. Dia memang agak outstanding dalam kelas tu. Highly fashionable lah kot. Mengikut trend masa terkini lah boleh dikatakan. Aku ni pulak jenis suka tengok orang berfashion gitu gini. Just wonder how high their confidence is?hehe.

Namun, aku tengok semester demi semester dia mula ber-henshin. Ke arah kebaikan alhamdulillah. Semester depannya aku tengok dia mula mengenakan tudung bidang 50/55 dan sentiasa berkain. Sumpah sejuk mata memandang.

Dan, finally semester ni terserempak lagi dengan dia. Subhanallah. Sempurna bertudung labuh. Allahu. Kita pun jadi tumpang gembira tengok dia dapat upgrade cara menutup aurat. Semestinya lah saya ni berasa sakitnya tuh disini. Mau jugak ber-henshin seperti dia. Kagum dengan dia. Dia rela hati meninggalkan duniawi demi menjaga keredhaan Allah. Zuhud. Kita jaga level of duniawi dalam hati kita ni. Jangan sampai naik syeikh sangat. Akhirat kena sentiasa dalam hati. Join lah usrah! Usrah bantu kita jaga hati. Seriously. Mampu menarik kita jika kita macam tersasar sikit hehe. Biasalah iman ni ada naik turunnya. Iman kan bagai air mendidih yang senang berbolak-balik. Kita kena lah jaga.

Apapun, kepada saudari saya itu, saya doakan semoga terus beristiqamah dalam berubah. Tahniah kerana berjaya ada kemajuan dalam iman dan diri sepanjang kita belajar di menara gading ini. Sharina, wake up! *hantuk kepala kat dinding* eh, agresif sangat tuh haha.

Saudari-saudari ku yang lain, mari kita menutup aurat yang lebih sempurna. Tanya diri sebelum keluar dari rumah/bilik hostel, "Longgar/jarang tak baju/kain/seluar/tudung aku ni?" "Boleh bawak solat tak kalau takde telekung nanti?" "Mana stokin ye?" Tanya diri kita ye. Together we change for the good and blessed by Allah The Merciful. Ini bukan soal diri tu baik atau tidak. Alim atau tidak. Itukan wajib. Wajib kan wajib dibuat.

:)



Friday, September 11, 2015

Plant cell and Women.


Subhanallah. Just amazing what I've learned lately. So for this semester I took seed technology subject. It is an interesting subject, one of my friends said. I'm a bit stunned when Dr. Uma said this course is a little bit tough. Gulp. But I already took plant growth regulator (interesting and tougher) and pass the paper. I have confidence on this one leuls. So far I will continue. Pray for me haha. I love the way she's teaching btw. An indian lecturer so fluent speaking in malay. Her malay vocab is amazing haha.

Last Tuesday, we had a lab session for this subject. So we have to dissect the hibiscus flower and draw its reproduction organ. There are something that I've noticed. We have been told to draw an ovary of the hibiscus flower through what we've seen using microscope.

Here it is,

Gambar ihsan dari Lisa Su Sy Ei :3


It looks like half of the top part similar to our (girlsss) ovary, right? Subhanallah. ^_^

p/s: Ampunkan ambo atas grammar mistakes. still learning :)

Thursday, September 3, 2015

Midnight Mumbles


1:33AM

Peace be upon you!

Sedar tak sedar (tapi aku sedar je) dah hampir habis cuti semester 2 bulan setengah which is yang aku tak enjoy langsung cutinya (fyp....*berbisik*) Ulang-alik dari Upm dan Sepang 30-45 minit perjalanan. Aku bersyukur juga aku pilih kancil (nama dia Sinchan leulz) sebagai teman karib ku hihi. Jimat minyak cuma contranya tak boleh la nak bawak jauh nun. Whatever it is, kita tetap kena bersyukur apa yang ada.

Sedar tak sedar jugak dah semester yang terakhir. Huuuu. Rasa sayu pulak. Macam-macam kenangan disini. Mula lah terobek sana-sini. Tengok video and gambar lama2. Ada yang lain rupa masa awal dulu, ada yang maintain je. Rasa macam nak buat before and after punya gambar hahahaha *evil laugh*. Kenangan. Kalau tengok mereka yang tunggu bas waktu malam2 berejam lamanya or berteduh bawah bus stand time hujan, aku dah rasa semua tu. Balik bilik dengan basah kuyup pastu sorong motor sebab tayar motor pancit. Peh peh peh. Apa je yang tak merasa aku dengan Jannah ni hahahaha. Problem betul kiteorang ni. Ada je benda nak jadi. Most of the things are fun lah. We just enjoy and laugh about it. Bad things happen just to make memories between friends ^_^

On the way ke faculty naik motor dengan lisa, lihat pemandangan ladang upm yang luas, lapang, cantik dan tenang tu, I'm just thinking...mana lagi lah nak merasa macam ni lepas ni unless aku sambung study. Wallahua'lam. Seronok mereka yang kerja sini. Disajikan dengan pemandangan yang indah dan damai. Kebanyakan pekerja kat sini semuanya umur dah senior. I'm just thinking what type of occupation that I will do for the rest of my life? Orang kata jangan memilih kerja. Tapi kalau dah tak minat, macam mana nak enjoy buat kerja? Minat itu lah yang menjadi motivasi kita. Tapi dengan situasi negara kita sekarang, tak boleh nak komen sangat. Hidup harus diteruskan. Rezeki perlu dicari as long as in the right way. But, jangan lupa, kuasa doa. Kalau betul mahukan sesuatu pekerjaan yang kena dengan jiwa kita, kita doa. InsyaAllah, Allah bagi. Orait geng? :)