Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2015

Honey bee

Assalammualaikum semuaaa

Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
........
Aku tanya apa khabaaarr
Aku tanya apa khabar
Semuaaaaa
*pang sikit haha
Abang aku suka betul nyanyi lagu ni. Sebelum lagu ni menang lagi tau haha. Gaya dia tu sabo je lah haha

Tahniah Joe flizzow dan sonaone! Lambat nye aku haha.

Well, hamba disini bukan nak berbicara pasal Award win song hahaha. Rosak english. Bukan juga pasal award star fofular. Pun bukan bukan.

Hamba nak bercerita faedah kalau kita amalkan minum atau pun makan madu. My mom and my late father suka sangat madu. Madu tu benda wajib mesti ada atas meja makan. Seperti kita yang tau madu ni antara sunnah Rasulullah. Kalau sunnah semestinya sangat baik untuk badan kita untuk tempoh masa yang pendek dan juga panjang. Jadi, apa lagi kebaikan dia yang kita tau?

So, I decided to google and share kat sini dengan korang:
Menghilangkan balqham (kahak/lendir).Mencuci perut.Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam…

Malaysia's Apple

Who said Malaysia do not produce apples?

Here does;

http://wwwaj601.blogspot.com/2014/05/epal-ba-kelalan-ranum-di-sebalik-gunung.html?m=1


I hope they can make to the market soon. I want to taste it!

^_^

Sukarelawan Mangsa Banjir

Assalammualaikum!

Program sukarelawan mangsa banjir under IM4U 12-14 h/b Januari 2015 Bertempat di Pekan, Pahang Menginap di Ump Gambang, Pahang.
Bertolak dari Upm dengan dua buah bas. Sebelum tu singgah Kompleks Akademik A, amik peralatan-peralatan yang telah digunakan oleh sukarelawan fasa 2 ke 3 (aku pun konfius). Segala berus, cangkul, penyodok, hos air, dan kasut2 boot. Menjadi semangat tengok barang2 tersebut. Tak sabar nak berkhidmat ceyy haha. 
Gerak dalam pukul 11 lebih malam. Pakcik bas tu bukak movie dengan sound system yang gila kuat. Nak tak nak aku tengok movie tu. Malam tu je 2 ke 3 movie pakcik tu pasang. Dah la cerita mengarut lagi hambar lawaknya tapi gigih aku tengok. Dapat la terlelap dalam sejam gitu je. Lepas tu terjaga balik T_T Nasib baik cerita last tu best sikit. Manisnya cinta di Cappadocia. Fazura dengan Sam shaheizy berlakon. Cerita tu pulak ada berlakon kat Turki. Bertambah segar mata aku. Even dah pukul 3 pagi haha. Almaklumlah aku ada menyimpan hasrat siki…

Masih di kolej

Assalammulaikum


Percaya atau tidak. Aku masih di kolej even sedang sem break. Disaat semua orang sedang bersenang hati di rumah tersayang. Aku masih disini. Sejurus exam, aku join sukarelawan bawah im4u. Pergi bersihkan kawasan sekolah di Pekan, Pahang. 12 - 14 h/b. InshaAllah, nanti aku cerita. Buat masa sekarang aku baru lepas menukar wajah blog ini. Girly kan? hahaha. Jadi nak menaip panjang lebar pasal sukarelawan itu agak lah berat. Kepala dan mata dah berat. Lepas sampai dari Pahang tadi bukannya tidur pun. Memang aku kumpul kepenatan untuk tidur malam terus. Takde la tidur lambat sangat.

Minggu ni spend most of the time with Lisa. Dia terbeli tiket lambat dari hari yang sepatutnya. Jadi aku teman lah dia duduk kolej. Macam-macam rancang untuk mengisi masa dua tiga harini. Nak pergi skytrex lah, ice skating lah. Apapun, mohon la berjalan dengan lancar plan kami ni. Permudahkan Ya Allah. hehe

Sebenarnya aku dah tahap teruk jugak homesick. Tapi bila pergi sukarelawan, dia macam …

Two Thousand Fifteen

Salam

Seems everyone welcoming 2015. Nak jugak heee. Setiap tahun rasanya menyambut tahun baru dengan berkurung dalam bilik, study sebab tengah final exam. Aku rasa ini lah musim exam paling lama dan tak habis-habis. Memang heaven sebab banyak gap before satu subjek ni tapi nak menunggu semuanya habis tu..macam.. Haish. Tak baik merungut, sharina. Astaghfirullah. Jangan dinanti-nanti masa depan sebab ia akan datang jua. Fokus yang sekarang. Kawal hati dan banyakkan bersabar. Sekarang aku suka kalau kawan aku cakap, "sabar..." Tahukah? Allah suka hambanya yang berpesan-pesan dengan kesabaran :)

Namun, yang menerima itu lebih sukar daripada yang menasihati. Betul lah tu. Senang je kalau nak nasihat orang tu. Yang dinasihatkan tu? Rela atau kerana terpaksa aku relakan? Eceh. Perasan tak? Tajuk drama kan haha. Bersyukurlah ada kawan yang menasihatkan. Tanda mereka prihatin, caring ngan kita. Bayangkan kalau mereka tak pedulikan...Mintak jauh! Tegur saya! huhu

Wahai Tahun 2015, …

Keep praying for both :(

Aku akui. Terlupa seketika dari dunia Palestin. Prihatin akan mangsa banjir. Maafkan aku, Rakyat Palestin. Tidak akan ku lupa kesengsaraan mu disana jua. Kami disini tetap mendoakan. Cuma doa kami ditambah kepada mangsa banjir kami disini. It's very unfortunate but I hope our victims to stay strong too! Ramai yang hilang tempat berteduh dalam sekelip mata. Yang tinggal hanya tapak sebuah rumah, atau sebuah tangga yang menghubungkan antara bahagian yang tinggi dan rendah dalam sebuah rumah, kini menghubungkan kepada ruang udara sahaja. Habis. Hanyut dibawa air. Ya Allah. Kami disini tumpang bersedih. Sedih sangat. Bayangkan kita ditempat mereka. Pasti menangis, terkilan dan pasrah. Tak kurang juga, ada yang kehilangan ahli keluarga tersayang. Takziah aku buat keluarga mereka.

 Lebih menyayat hati, enam adik-beradik yang kehilangan kedua ibubapa mereka dalam sekelip mata dan yang paling kecil hanya berumur empat bulan saja. Allahuakhbar. Arwah ibu nya tersangat lah baik orangnya. A…

Saya nak mushroom soup laa

Aku teringat.

Ada satu ketika di restoran. Kedai makan biasa saja. Di Seremban,

Makcik aku order makanan,

"Dik, nak garlic bread ni dan mushroom soup"

She don't want something heavy so she order that instead.


We were expecting this,


Tetapi...yang datang :

Herm.
Speechless.
Maka,
Makcik aku pun makan dengan redha.


p/s: Lain rupanya mushroom sup dan sup cendawan. Malay and western version. ayayai