Followers

Popular Posts

Saturday, January 24, 2015

Honey bee


Assalammualaikum semuaaa

Merenung ke luar jendela
Bayu pagi meniup lembut
Lihat bintang di angkasa
........
Aku tanya apa khabaaarr
Aku tanya apa khabar
Semuaaaaa
*pang sikit haha
Abang aku suka betul nyanyi lagu ni. Sebelum lagu ni menang lagi tau haha. Gaya dia tu sabo je lah haha

Tahniah Joe flizzow dan sonaone! Lambat nye aku haha.

Well, hamba disini bukan nak berbicara pasal Award win song hahaha. Rosak english. Bukan juga pasal award star fofular. Pun bukan bukan.

Hamba nak bercerita faedah kalau kita amalkan minum atau pun makan madu. My mom and my late father suka sangat madu. Madu tu benda wajib mesti ada atas meja makan. Seperti kita yang tau madu ni antara sunnah Rasulullah. Kalau sunnah semestinya sangat baik untuk badan kita untuk tempoh masa yang pendek dan juga panjang. Jadi, apa lagi kebaikan dia yang kita tau?

So, I decided to google and share kat sini dengan korang:
  1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir).
  2. Mencuci perut.
  3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal di dalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar.
  4. Menghapuskan sekatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu.
  5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati. Rasulullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas.
Haaa itu dari blog http://kongsakongsi.blogspot.com/2013/01/khasiat-madu-adab-minum.html?m=1


Ini pulak 10 legit reasons untuk kita sama2 amalkan
http://madu-lebah-nida.blogspot.com/2012/06/10-sebab-kenapa-anda-patut-amalkan-madu.html?m=1

Setelah dah tahu khasiatnya, macam mana pulak ye nak amalkan?
Semua benda ada tatacara dan tertibnya kan. Lagi bagus ikut sunnah rasulullah SAW

  • Pertama – makan madu sahaja, tidak dicampur dengan bahan lain
  • Kedua – bancuh dengan air masak
  • Ketiga – paling berkesan, makan ketika baru bangun tidur sebelum makan apa-apa yang lain.
  • Keempat – amalkan 2 sudu pagi/malam
  • Jika makan madu, perlu minum air dengan banyak (min. 2 liter) kerana air akan membantu menggerakkan madu ke seluruh badan.
  • Boleh campur makan madu dengan ubat-ubat lain, kecuali jika ada alahan pada madu
  • Jika ingin beri pada bayi – beri sedikit sahaja
  • Tip untuk mula amalkan madu – bancuh madu dengan air kosong dan jadikan minuman seharian.
Itu je kan. Aku pun baru nak start amalkan hehe. Alang-alang benda dah ada depan mata. Baik untuk kesihatan pulak tu. Sunnah lagi haaaa. Jom kita try sesama. InsyaAllah ;)

Nah, info tambahan dari segi hadis:
http://keranakasihnabi.blogspot.com/2013/06/hikmah-lebah-2-tanyalah-ustaz-18062013.html?m=1





Thursday, January 22, 2015

Malaysia's Apple


Who said Malaysia do not produce apples?

Here does;

http://wwwaj601.blogspot.com/2014/05/epal-ba-kelalan-ranum-di-sebalik-gunung.html?m=1


I hope they can make to the market soon. I want to taste it!

^_^

Tuesday, January 20, 2015

Sukarelawan Mangsa Banjir


Assalammualaikum!

Program sukarelawan mangsa banjir under IM4U
12-14 h/b Januari 2015
Bertempat di Pekan, Pahang
Menginap di Ump Gambang, Pahang.

Bertolak dari Upm dengan dua buah bas. Sebelum tu singgah Kompleks Akademik A, amik peralatan-peralatan yang telah digunakan oleh sukarelawan fasa 2 ke 3 (aku pun konfius). Segala berus, cangkul, penyodok, hos air, dan kasut2 boot. Menjadi semangat tengok barang2 tersebut. Tak sabar nak berkhidmat ceyy haha. 

Gerak dalam pukul 11 lebih malam. Pakcik bas tu bukak movie dengan sound system yang gila kuat. Nak tak nak aku tengok movie tu. Malam tu je 2 ke 3 movie pakcik tu pasang. Dah la cerita mengarut lagi hambar lawaknya tapi gigih aku tengok. Dapat la terlelap dalam sejam gitu je. Lepas tu terjaga balik T_T Nasib baik cerita last tu best sikit. Manisnya cinta di Cappadocia. Fazura dengan Sam shaheizy berlakon. Cerita tu pulak ada berlakon kat Turki. Bertambah segar mata aku. Even dah pukul 3 pagi haha. Almaklumlah aku ada menyimpan hasrat sikit nak pergi Turki memandangkan aku ada amik elektif bahasa Turki dan banyak dengar citer dari lecturer Turki aku. Pandai dia attract pelancong ke negara dia hahaha. Lagi-lagi Istanbul, hermm...cantiknyaaaa. Tapi kan..biasanya pakej nak ke sana RM5 ribu :) Jom kerja dan puasa setahun wakakaka

Sampai tempat penginapan di Ump Gambang, Pahang dalam pukul lima pagi. Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan.Salute dengak pakcik bas yang drive pepagi ni. Sape tak ngantok woi. Btw, bila dah sampai tu, tak turun lagi pun. Tak tau tunggu apa. Tang tu la aku baru pulun tidur kejap. Lena lah kejap haha. Dah subuh baru turun bas, naik ke bilik masing-masing. Satu bilik 6 orang. Aku, Lisa, Shasha, Nad, Tini dan Ecah. Wash up, Subuh dan turun balik.

Pukul 8 pegi Ump Pekan pulak untuk sarapan dan briefing. What a nice place there. Windy and so chill. Macam matrik pahang dulu.



Untuk Day 1, tak banyak sangat kerja yang dilakukan. Kami hanya pergi tempat pusat2 pemindahan banjir di sekolah yang tak terjejas. Rasa pilu tengok kereta tersadai tepi jalan. Herm. Air masih kelihatan bertakung didepan rumah mangsa.

Memandangkan dah ada tenaga askar dan bomba dan jugak sukarelawan yang dah bersihkan kawasan sekolah ni, Jadi kiteorang fokus pada susun kerusi, meja dan bersihkan kelas untuk murid-murid nanti. Macam korang bertugas bersihkan kelas, menyapu..lap tingkap..susun meja..heee.





Hai! haha
Kay, gambar dah buang tebiat sikit time ni. 
Ini time pengagihan baju ikut jenis.
People donating weird stuffs here. I mean do you need to donate worn out clothes? sigh. 
Stained clothes all that. This were some stuffs we found that is so oldies. 60's I guess haha

Seterusnya ada la pergi sekolah lain untuk gotong-royong kecil-kecilan. Penat jugak. Yelah, dengan tidur yang tidak teraturnya. However, day 1 ended. 


Lepaking underneath the stars. 

Day 2 -  Real work begins here


Affected school by the flood. 
Sekolah Kebangsaan Pulau Manis, Pekan, Pahang. 
Teruk. Sampai signboard sekolah dia pecah huhu. Ini kampung yang paling hujung rasanya kalau berdasarkan signboard yang aku nampak. Sekolah ni dalam jugak tenggelam. Berdasarkan benchmark lumpur kat pondok guard tu, aku tenggelam.....gulp. Aku rasa dia dalam sebab sekolah ni dibahagian bawah. Dia turun ke bawah sebab jalan tar tepi ni tinggi la. Padang depan tu pun tenggelam. Tugas kami kat sini bersihkan lumpur dalam longkang dan tadika. Sekolah ni mungkin amik masa 3,4 hari untuk bersih sepenuhnya. Harap dapat beroperasi secepat mungkin.





Affected kindergarten. Kesian tengok cikgu tu. Dia nampak sedih. Kalau tanya barang ni boleh pakai lagi ke tak, dia akan jawab herm takpe lah. Buang je. Cikgu, jangan putus asa. Kami disini.


Barang-barang tadika.



Seluuuut



Bersihkan kawasan longkang dulu. Baru air boleh mengalir. Kalau tak tersangkut saliran.




Bekalan air :)


Pembersihan kawasan padang. Tolak selut.


 Dibawah adalah:


Yang berkhidmat!hehe



What a great memories with you guys. Thanks guys! Seronok sangat dan semuanya rajin-rajin belaka.

 V for Volunteer!

Wednesday, January 14, 2015

Masih di kolej


Assalammulaikum


Percaya atau tidak. Aku masih di kolej even sedang sem break. Disaat semua orang sedang bersenang hati di rumah tersayang. Aku masih disini. Sejurus exam, aku join sukarelawan bawah im4u. Pergi bersihkan kawasan sekolah di Pekan, Pahang. 12 - 14 h/b. InshaAllah, nanti aku cerita. Buat masa sekarang aku baru lepas menukar wajah blog ini. Girly kan? hahaha. Jadi nak menaip panjang lebar pasal sukarelawan itu agak lah berat. Kepala dan mata dah berat. Lepas sampai dari Pahang tadi bukannya tidur pun. Memang aku kumpul kepenatan untuk tidur malam terus. Takde la tidur lambat sangat.

Minggu ni spend most of the time with Lisa. Dia terbeli tiket lambat dari hari yang sepatutnya. Jadi aku teman lah dia duduk kolej. Macam-macam rancang untuk mengisi masa dua tiga harini. Nak pergi skytrex lah, ice skating lah. Apapun, mohon la berjalan dengan lancar plan kami ni. Permudahkan Ya Allah. hehe

Sebenarnya aku dah tahap teruk jugak homesick. Tapi bila pergi sukarelawan, dia macam ubat hati. Rasa insaf kejap tengok keadaan di tempat orang yang banjir. Banyak kereta tersadai tepi jalan. Memang total loss. Kesiannya. Masa on the way balik nampak atuk nenek ni meredah air jalan keluar dari rumah mereka. Parat peha mereka lah jugak. Allahu. Sedihnya. Nasib baik ada yang perasan rumah mereka didalam sana sebab memang tak nampak rumah mereka. Terpisah dek air takungan banjir. Dengar kata banjir naik semula di Pahang. Herm, tak sure tau. Mak aku melaporkan kat dari berita tv3. Aku ni memang tak tau pape la kalau pasal tv. Twitter je lah sumber isu semasa aku. Kinda depend on twitter for that besides watching tv and facebook. Fb pun kira lambat jugak kan :p

okay, tu je la. Luahan hati sebelum tidur haha
Motif?
Taa derrr..
wakaka

bye

Sunday, January 11, 2015

Friday, January 9, 2015

Two Thousand Fifteen


Salam

Seems everyone welcoming 2015. Nak jugak heee. Setiap tahun rasanya menyambut tahun baru dengan berkurung dalam bilik, study sebab tengah final exam. Aku rasa ini lah musim exam paling lama dan tak habis-habis. Memang heaven sebab banyak gap before satu subjek ni tapi nak menunggu semuanya habis tu..macam.. Haish. Tak baik merungut, sharina. Astaghfirullah. Jangan dinanti-nanti masa depan sebab ia akan datang jua. Fokus yang sekarang. Kawal hati dan banyakkan bersabar. Sekarang aku suka kalau kawan aku cakap, "sabar..." Tahukah? Allah suka hambanya yang berpesan-pesan dengan kesabaran :)

Namun, yang menerima itu lebih sukar daripada yang menasihati. Betul lah tu. Senang je kalau nak nasihat orang tu. Yang dinasihatkan tu? Rela atau kerana terpaksa aku relakan? Eceh. Perasan tak? Tajuk drama kan haha. Bersyukurlah ada kawan yang menasihatkan. Tanda mereka prihatin, caring ngan kita. Bayangkan kalau mereka tak pedulikan...Mintak jauh! Tegur saya! huhu

Wahai Tahun 2015, apa agaknya yang terkandung dalam mu kali ini? Sejauh mana kepahitan yang kau akan tunjukkan berbanding peristiwa yang kami terkesan ketika 2014? Sejauh mana kemanisan yang akan kau simbahkan kepada kami? Apa rahsia didalam mu yang akan kami bakal ketahui tak lama lagi? Yang akan kami alami.. InshaAllah. Jika umur panjang. InshaAllah.

Tahun 2014. Tak ku duga. Seribu satu memori terkandung, terlakar dan tersemat dalam hati. Pelbagai peristiwa membuka mata. Merapatkan aku dengan Pencipta. Moga tahun 2015 membawa aku lebih jauh ke dalam cinta-Nya. Moga aku tidak berhenti berusaha dan berdoa untuk mereka yang disekelilingku. Mungkin hanya selangkah demi selangkah yang tersangat perlahan tetapi aku tidak mahu berhenti. Aku mahu teruskan disamping limpahan cinta dari-Nya. Begitu juga untuk kamu semua. Amiiin :)

Tuesday, January 6, 2015

Keep praying for both :(


Aku akui. Terlupa seketika dari dunia Palestin. Prihatin akan mangsa banjir. Maafkan aku, Rakyat Palestin. Tidak akan ku lupa kesengsaraan mu disana jua. Kami disini tetap mendoakan. Cuma doa kami ditambah kepada mangsa banjir kami disini. It's very unfortunate but I hope our victims to stay strong too! Ramai yang hilang tempat berteduh dalam sekelip mata. Yang tinggal hanya tapak sebuah rumah, atau sebuah tangga yang menghubungkan antara bahagian yang tinggi dan rendah dalam sebuah rumah, kini menghubungkan kepada ruang udara sahaja. Habis. Hanyut dibawa air. Ya Allah. Kami disini tumpang bersedih. Sedih sangat. Bayangkan kita ditempat mereka. Pasti menangis, terkilan dan pasrah. Tak kurang juga, ada yang kehilangan ahli keluarga tersayang. Takziah aku buat keluarga mereka.

 Lebih menyayat hati, enam adik-beradik yang kehilangan kedua ibubapa mereka dalam sekelip mata dan yang paling kecil hanya berumur empat bulan saja. Allahuakhbar. Arwah ibu nya tersangat lah baik orangnya. Amanah. Sanggup pulang ke rumah untuk mengambil kertas peperiksaan SPM untuk ditanda. Subhanallah. Pasti dia terbayangkan student yang bersusah payah menjawab kertas periksa itu. Jadi dia tidak mahu mengorbankannya. Hanya ALLAH yang membalas jasa niat mulia guru tersebut. My mom is a teacher. Mak juga selalu menanda kertas periksa SPM, so it's a bit affected to me hear about this. Melihat kesungguhan seorang guru menanda kertas periksa pelajar. Semoga arwah pasangan suami isteri tenang disana.

So, move on to the topic I want to point out;

Aku rasa kelakar. Jari aku luka tapi kecil je sebab terkuis kuku tangan yang sebelah lagi ni. Tak tau la macam mana boleh cemerkap sampai melukakan diri sendiri herm. Parah. However, kulit tercabut sedikit so sampai sekarang a bit pedih kalau terkena air.

Jadi, kalau luka kecil ini sudah sakit. Apalagi, gambar baby Palestin yang kulit perut badan dia macam tercabut dan meninggalkan lapisan merah yang kelihatan sangat pedih itu. Alaaaa baby. Siannya awaaaaak. Nak nangis tengok gambar tu. Ya Allah..

Keep praying for them okay :(
Jangan lupakan mereka.

Sunday, January 4, 2015

Saya nak mushroom soup laa


Aku teringat.

Ada satu ketika di restoran. Kedai makan biasa saja. Di Seremban,

Makcik aku order makanan,

"Dik, nak garlic bread ni dan mushroom soup"

She don't want something heavy so she order that instead.


We were expecting this,


Tetapi...yang datang :


Herm.
Speechless.
Maka,
Makcik aku pun makan dengan redha.


p/s: Lain rupanya mushroom sup dan sup cendawan. Malay and western version. ayayai