Skip to main content

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation


Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu ada pembandaran yang menarik. Dari situ kita boleh lihat perubahan pembangunan dari semasa ke semasa. Kalau highway tu, memang takde apa sangat nak tengok. Just trees and road..advantages dari segi pemandangan yang menghijau dan menenangkan je la :)

Oh ye, firstly aku nak cerita pasal treatment yang abah terima dekat klinik puchong. Minta maaf sebab mengambil masa yang lama untuk share kat korang hehe. Paham-paham je la aku ni huuu. Abah aku dah terima rawatan dari klinik tu sejak akhir tahun 2012 kalau tak silap..sampai sekarang masih menerima rawatan disitu. Sepatutnya memang dah selesai tapi unexpected things happen, so we continue the treatment. Normal patients will normally be treats for 6 months but that depends on the case. Alhamdulillah sebab Allah mempertemukan kami dengan klinik ini and avoided my father's leg being amputated. Yep, that's correct. My father's leg almost need to be amputated because of 'kencing manis' illness. Name of this clinic is Klinik Sofea. You can find it area at Puchong Perdana, near the aeon big mall.

Dah banyak kes leg amputation yang berjaya diselamatkan. Doctor yang bekerja kat situ ialah Dr Muhammad and Dr. Noor, both of them is husband and wife. Diorang sangat ramah, baik dan sabar dalam melayan kerenah pesakit kat situ. Kaki kiri abah dah okay tetiba haritu boleh pulak kaki kanan abah luka. Then, merebak pulak. So, jadilah case baru kaki sebelah kanan tu. Don't worry, terbukti berkesan hehe. Banyak dah old patient yang dah selesai, it's just us masih lagi tersentil kat klinik tu haha. Senior patient lah katakan. Masa kiteorang datang tu pun, patient pun tak ramai sangat lagi. Then, tak lama lepas kiteorang menjalani treatment kat situ, diorang dah bukak klinik yang memang khas untuk merawat penyakit kencing manis. Klinik tu sebelah klinik sofea je. Diorang sediakan bilik untuk pesakit yang hendak bermalam and need frequent checkup ke. Setengah patient yang tak boleh bangun ke..boleh tempah bilik disitu. Nurse pun ada. Nurse dia pun baik dan ramah. So, kalau ada sesiapa pakcik makcik korang ke yang need help in this case, boleh rujuk klinik sofea! Cepat! Your legs still can be saved! InsyaAllah! Jangan putus asa! Allah always help us! tapi apapun yang penting kita kena keep berdoa pada Allah untuk permudahkan segala rawatan dan tawakal selepas usaha. Dah berusaha baru kita boleh bertawakal ^_^

https://www.facebook.com/klinik.sofea


Comments

Popular posts from this blog

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…