Followers

Popular Posts

Thursday, May 5, 2016

Cat's nanny


So past few days, Along and family balik Kelantan memandangkan diorang pun dah lama tak balik Kelantan. I thought nak menumpang bilik Shasha lah kan..but then, Along pesan:

"Dik, kau kena tidur cyber tau. Jaga Andy and Peanut (kucing-kucing Along)"

Err...okayy haha.
*tukar career*
Jadi nanny kucing! hahaha


Okaylah tak kisah pun.
Sabtu tu Along gerak then for the whole day aku macam lost. Mood takde. I'm like, asal weh rumah ni senyap sangat....aku dah terbiasa dengan suara high-pitched keempat-empat askar kecik itu. Serious. Aku tidur...makan..solat...tidur....All day aku fikir, "kenapa ngan aku ni......" sampai terbangun 4 pagi terpikir, " Ya Allah!! Andy ngn Peanut tak makan lagi!"

You know what? Pukul 4 pagi tu lah aku bangun, prepare makanan diorang..(cian makhluk berbulu dua ekor ni) then, sambung tidur balik lol.

Esok pagi bangun, dah dapat semangat sikit. Baru ada mood nak buat housechores. Nak citer kat sini melayan perangai cerewet makan si Peanut sampai sikit2 aku wassap along tanya macam mana nak prepare makanan dia. Baru tau perasaaan along melayan si cerewet Peanut haha. Tapi seronok melayan perangai dia sebab rare jumpa kucing macam ni. Patut la kuruih. Sekarang usaha kami menggemukkan dia sekadar yang boleh. Kita boleh! ( Herm, dah lama tak dengar ayat tu kan?)

Then, boleh pulak pagi Isnin aku nak pergi kerja panggil Peanut makan. Dia tak datang. Biasanya lah dia paling jaguh gagah berlari dari arah mana pun. Memandangkan aku dah lambat dan kalut pagi tu, aku pergi je la kerja. Mungkin dia masih tidur. Herm, itu rare. Bila balik petang tu tengok makanan Peanut tak bersentuh, "Ah sudah". Memang cuak. Takkan jatuh bawah kot memandangkan rumah along tingkat satu and kucing suka bersadai ke tepi tingkap. Tak sangka ada jugak kucing cemerkap haha. Biasanya Andy gemuk yang selalu jatuh hahaha.

Then, malam tu aku tidur kejap sebab ngantuk sangat dek penat kerja. Tiba-tiba nampak Andy tinjau bawah kat balkoni. Sebenarnya aku takut Andy terjun jugak. Manalah tau Andy dah bosan gila takde geng jadi dia pun nak ikut jejak langkah Peanut ke. Aku pun panggil, "Andyyyy kang jatuh kang macam Peanut" Aku pun ikut la jenguk bawah. Rupanya Peanut ada kat bawah tengah duduk. I wonder if Peanut just sit like that aaaalll daaay looongg. Kesian dia. Bawak masuk rumah terus carik makanan. Mau taknya dari pagi kut jatuh. Andy nampak terus lari kat Peanut, hidu2 dia. Aulooo rindu Peanut leww tuwww. Andy kalau takde Peanut mula dia jadikan aku sebagai sasaran untuk dikejar dan digigit. Nasib baik Peanut kembali. Huwaaaa. hahaha.

Andy pulak manja semacam ngan aku. Tak boleh kena tinggal sorang! eh silap. Sekor! haha. Japgi dia mengiau kuat gila sama ada cari Peanut or aku. Pastu duduk tidur, jauh. Tak faham aku. Agaknya sekadar dalam radar pandangan dia haha. Pastu suka intai kita kat mana. Ikut je la ke mana aku nak pegi. Masuk toilet pun nak ikut jugak. Paling aku takleh bela hahahaha. Dah la tak tahan nak terkucil, nak halang dia masuk lagi la..awkward tau dok, Andy?! Soba yo lahh..(sabar je la). Selama aku duk sini aku jarang dapat belek dia..yelah, kids suka duk kerumun dia hahaha. Mau tak nya, gebu pastu gemuk pulak tu kan. Kalau kita hulur muka kat dia, mesti dia sambut cium dengan hidung pink dia tu. Aduhaiiii comel bangat.

Macam2 hal jaga kucing seminggu ni. Lucu jugak hewhew. Sis terhibur. 

Tuesday, May 3, 2016

Thing's changed


Semalam mak singgah tolong hantarkan sinchan (kancil) ke cyber.

Phew~

Settle.

Aku tak tau abang aku drive macam mana sinchan. I feel alot differences masa aku pakai dulu. Clutch, gear, door lock..everything berubah. Ganas betul pakai. Dah la kete tu antik bebenor. K, kutuk abang aku kat sini hahahaha.

However, aku rimas orang asyik dim lampu kat aku. Aku tau lampu belakang tu tak berfungsi. Going to take some time nak repair sebab dengan keje lagi. Bila drive malam and driver belakang main lampu, I'm like, "yeah yeah..I knowww....." Thanks for caring hehe.

Aku terasa daif bila drive kereta yang banyak serba kurangnya. Rasa bersalah kat kengkawan yang menumpang. Tapi hey, kita kena bersyukur sekurang-kurangnya ada kenderaan untuk bergerak ke sana ke mari.

Apapun, sama2 berdoa urusan kita semua dipermudahkan.

Oh ye, haritu Janah ada request nak singgah kubur dia ayah kejap. Jadi aku bawak la dia ke sana. Turun je kereta. Aku rasa sebak. Kubur ayah orang dah dijejak. Kubur ayah sendiri masih belum sempat berjenguk. Biasa balik Sepang mesti dah nak malam. Namun, doa untuk abah tak pernah terputus. Alfatihah.