Followers

Popular Posts

Wednesday, November 28, 2012

XPDC Gunung Datuk #2




Assalammualaikum~ Herm, sekarang meh den nak cerito pasal ekspidisi den poie (pergi) ko Gunung Datuk ni haaa...tauu..lamo dah tanggu, yo dak..maapkan ambo..eh, tetiba slang kelate pulok dah haha.

As we know, Gunung Datuk terletak di Rembau, Nogori Sembilan. Nak cakap lebih-lebih pasal rembau pun aku tak tau sebab haluan ke rembau sangat berlainan pergi ke Kuala Pilah (kampung den). Mana ada lalu bukit putus semua tu walaupun bukit putus tu dah bersambung sekarang haha. Tapi suasana kampung dia kan sama je kampung aku, aku tak pasti suasana tempat lain macam mana..aku rasa setiap kampung ada feeling tersendiri, susah aku nak describe. Masa mula-mula sampai, suasana dia macam aku dekat je dengan kampung aku huhu. Haish, masuk tajuk kampung pulak haha.

Herm, baru sampai pun dah pancit sebab on the way nak pergi camping site pun dah kena naik bukit, jalan kaki pulak tu. Memang hongeh la..belum lagi naik gunung haha. I didn't expect that it will be that steep haha. Overall, aktiviti sebelum pendakian very relaxing and santai habis. Suka taw! Saya dah penat dengan camping sekolah yang rushing sokmo tu. Baru rasa student U, relaks je.poyo kan?.haha. Kami pergi pun dalam 2 hari je. Malam tu kami main game 'pembaca berita bersambung', lebih kurang camtulah nama dia, alaaa macam dalam citer super spontan. Best! haha.. Later on, kiteorang ber-barbeque pulookkk...heaven! haha.. sampai ke tengah malam, aku, jannah, aten, iznee, teah, nad..duk ber-BBQ hohoho~ thanks to the cookers hehe :p

That morning...dengan berseragamkan baju pinky-minky semua, inilah ghupenya...semangat tak kengkawan saya ni hahaha ;

pinky-minky gerup...

Ini waktu selepas exercise before mendaki. Lawak je exercise lari setempat tu..hahaha..

we're ready yo!

Hehhh..Gunung ni lah yang paling curam time nak mendaki tu setakat aktiviti pendakian aku tu lah. 30 minit pertama rasa macam nak give up je. seriously. -.-

Kalau turun pulak, ada la bahaya sikit..tapi boleh je handle dengan kasut getah kebanggaan saya niiii hehehe


Alhamdulillah. Pacat not interested in me. Phew~ haha

Behold~ Puncak Gunung Datuk!




u no see me

now u see me :D



Oh yeah...agak lama la kiteorang kat atas tu..refill tenaga punya pasal..coklat..gula2..semua habiskan time tu gak haha. Bila time turun tu, kiteorang bukan naik dan turun saje, ketua ekspidisi suruh kiteorang bersihkan kawasan mana yang patut..sorang satu beg plastik hitam tu. Jadi, sambil tu kebersihan puncak gunung ini terjaga dengan kehadiran pendaki seperti kami...ececeh haha..

Jagalah kebersihan di mana jua anda berada~

hehe ^_^









Tuesday, November 27, 2012

Thanks to Allah


Assalammualaikum... dah pegi MAHA? hehe tak habis-habis la kan aku nak promote MAHA yang dekat gila ngan Upm. Okay, nak berlagak la tu huahua. Ish, pegi je lahh korang haha. k, tanak paksa dah haha.

Aku cuma sekarang ni rasa lega teramat sangat sebab slide show untuk presentation nursery visit disambut baik oleh kengkawan. Dari segi lecturer tu aku tak tau la haha tapi Dr. tunjuk minat jugakla terhadap slide kami tadi. Berbaloi~  Herm, mungkin Allah nak tunjuk yang 'Hard work pays~' ..ekceli, banyak dah contohnya..macam-macam Allah yang nak tunjuk melalui pengalaman kita. Terima Kasih Ya Allah, segala puji-pujian bagi-Mu =)

Bukan setakat usaha aku je, usaha kengkawan satu group jugak yang bekerjasama dalam menjayakan misi ni. Eh jap? menjayakan? berjaya lah sangat~ sebab report masih perlu dihantar dan aku ada lebih kurang 10 report untuk disiapkan. Jom hentak kepala kat dinding -.- tapi aku sangat menghargai usaha korang..thanks guys ^^ Special thanks to Ecah yang begitu bersemangat dalam membentangkan slide tadi. Dah la, aku siap subuh pagi presentation tuuu haha. Ecah memang jadi bidan terjun je membentangkan apa-apa yang patut sebab itulah first time dia baca slide present kami. Itulah gunanya focus in while learning sebab masa nursery visit tu..aku tengok dia khusyuk dengar owner nursery tu bercakap. So, she used of what she heard that day without revising any slide haha. Aku pun tawakal je la...kami lah mangsa keadaan oleh masa.

Apapun, harini aku bersyukur sangat dengan Allah...Alhamdulillah~

^^,

p/s : jangan nak lega sangatlah. report tak siap lagi =.=" *baiikkkkkkk

Monday, November 26, 2012

MAHA 2012


Assalammualaikum!

Maka dengan ini saya mengambil sedikit masa sebelum untuk buat essaimen. Datang lah ke MAHA. Manyak syiokk~ Pokok bunga mcm2..buah-buahan mcm2..makanan mcm2..pameran pun mcm2 =B

Ngeeee~

Tempat?

Masuk dalam UPM, then straight je sampai bukit ekspo, (sampai nampak kebun durian), belok kiri..then straight lagiiii sampai MARDI!

memang luas gila..penat kot meronda-ronda. Tadi saya pegi sebab lecturer suruh buat report about MAHA. Jadi plan last minute pun terjadi. Haih..terliur tengok durian dan manggis..mereka memanggil namun aku buat tak layan je. Time tu kepala aku dah pening sebab kekurangan tidur. Aku menguatkan diri semata-mata demi projek aku huhu. Sabar je lah dengan dugaan yang hebat belaka ni.

Oh ...tips untuk student upm yang nak pegi... Korang berhenti dekat fakulti sains kompiter..then jalan kaki sampai ke padang kawad. Tunggula bawah khemah sampai bas tu datang..nanti korang straight pegi belakang bukit ekspo tu :)

Okay. Alang-alang musim cuti ni..pegi ar jenjalan kat sana jap..dah la MAHA ni dua kali setahun je kot..

MAHA - Malaysia Agriculture Horticulture Agrotourism :B

Tuesday, November 13, 2012

Ulaq Besaq


Assalammualaikum!

Hoh. Terkejut babun aku tadi bila ada akak senior ni update status pasal Ladang 10. Tak tau la aku ada bagitau ke tak yang aku buat marcotting tu kat ladang 10. Then, kak anis (senior) update status kat facebook ada ular sawa batik yang besar gileww okay..

Dah la I baru jumpa ular haritu. erk.

Buat aku tertanya-tanya situ memang banyak ular ke?

Ini dia..




Hamek kau. Dah la ladang 10 dekat kolej serumpun kot. >.<

Nasib sudah dibawa pergi..phew~~~

Sunday, November 11, 2012

XPDC Gunung Datuk!





^___________^ V

Puncak Gunung Datuk berjaya ditawan oleh kami, Sekretariat Rekreasi & Sukarelawan K15!

More upcoming posts and pics later hehe..

Pics credit to presiden k15, Ahmad Nash.

boom shakalaka boom shakalaka aaahh..~ hahaha 

u can see all of us proud smiling there..haha

:D

Friday, November 9, 2012

Hectic Week


Assalammualaikum dan Hai!

So, next week aku dah cuti mid-sem. Kengkawan, tak nak ajak aku jalan-jalan ke? hehe. Tapi aku tak balik awal sebab ada projek grouping yang buat aku delay untuk balik. Btw, aku tak kisah. Rumah sejengkal ni. Tepon je driver, kejap lagi mesti mereka jemput hahaha. Driver konon, berangan haha. Takde lah. Yang bese jemput aku dari yu pi em ni angah je...teringin pulak rasanya nak rasa abah yang jemput haha. Rindu pulak nak tengok abah kembali berjalan dan memandu :'( tak lama lagi kot..huhu


Projek grouping yang dimaksudkan adalah 'nursery visit'. Memandangkan aku ni budak tumbuh-tumbuhan, jadi kena lah arrange satu lawatan ke nursery2 yang ada di Malaysia. Kejap! bukan nursery yang jaga budak -budak tu. Yang ni nursery yang jaga pokok-pokok. Hermm..buat beberapa minggu ni memang sangat mencabar untuk aku weh. Aku kena uruskan dua perkara penting(ajk baju xpdc dan nursery) dalam masa yang sama. Seriously, hectic week!

Letih, nak nangis..semua ada. Tapi semua yang aku lalui ni kan adalah doa doa yang aku mohon kat Allah. Sekarang dah rasa, dush! Nak sangat kan...hahaha. Tapi semua ni pengalaman ekceli, aku senang hati menguruskan semua ni. stress tu memang la stress..tapi entah, deep in my heart..I'm totally fine with it :)


Dah la harini aku pergi ekspidisi di Gunung Datuk, Rembau, N9. Dua hari je. Jumaat dan Sabtu. Lama dah tak hiking ni..eksaited. Eh, sempat la pulakkan aku hapdet belog. Aku tengah tunggu mesin basuh menjalankan kerjanya selama hampir 30 minit tu. lagipun, aku rindu nak hapdet belog ini.. :')


Korang doa-doa kan la perjalanan kami pergi dan pulang ke Gunung Datuk dan nursery itu dengan selamat. :)

Moga-moga berbaloi la perngorbanan nita dengan mengorbankan cutinya untuk pergi ke nursery. Kesian jugak kat dia terpaksa balik hari selasa... don't worry, tiada yang sia-sia kalau namanya pengorbanan. =D


Okay, geng.. tata~

Thursday, November 1, 2012

Marcotting



Assalammualaikum~


Selasa arituh aku ada amali ladang. Kiteorg belajar buat 'tut' kat pokok..tut tu ape?


Tut nie..yang kalau korang tengok kat certain pokok..mcm ada benda coklat berbalut plastik kat dahan-dahan pokok tu..yang tu lah. Benda coklat tu rupa-rupanya campuran tanah 2:1 (sila revise balik buku kemahiran hidup sekolah rendah haha) yang dicampurkan air sedikit. Kita campur air supaya dia boleh bentuk bulat dan beri kelembapan pada dahan tu. Dalam tanah tu, kulit kayu dahan tu kita buang, tinggalkan batang kayu dia..pastu selungkup dengan tanah yang lembap tu. Then, balut dengan plastik tu. Tinggalkan dalam 3 bulan, nanti dia berakar.

Rupa-rupanya markah ada diambil berdasarkan berapa banyak akar yang tumbuh kat tut tu nanti T-T

My tut trees, please grow your radicle well okay..for me..pehlis..huhu.


Mula2 tu pening cari pokok yang nak di-tut-kan sebab kelas tu ramai then pokok berapa kerat je. Jadi kongsilah dengan grup lain. Jadi time nak mencari mata tunas kat dahan tu, tetiba miss catherine (students master or Ph.d yang jadi mentor setiap group ladang) cakap,

"stop! semua orang jauh dari pokok"

Aku pun dengan cuaknya undur la ke belakang....

"Tu...ada ular.."

0.o

Memang. Tak jauh dari tempat aku berdiri  tadi. Dekat sangat. Kepala ular tu menghadap tempat aku berdiri pulak tu. Ular tu kecik dan halus tapi panjang la jugak. Tapi still bahaya...miss kata ular tu patuk mata. Miss halau guna batang paip tapi ular tu lari2. Laju betul ular tu lari. Last2, dapat jugak la halau. First time tengok kepantasan ular bergerak selaju tu. Selama ni kalau jumpa ular kat kampung, ular tu macam cool sangat.  Bergerak pun seloooww je..Yang ini..tak tau la...masa nak sambung balik tu..agak lemah lutut gak la. Lama2 tu semangat dah recharge. Sambung buat tut!hehe

Eh, lupa nak cakap. Besenya tut ni buat kat pokok limau kasturi. Haaa mak..abah..pasni bole la nina buat tut hehe. Dah tau dah cara2 nak buat teehee. :)


setelah dibuang cambium..itulah batang kayu yang dimaksudkan...




dah siap!

credit to tuan empunya belog. Saya menggugel je tadi hehe. Tak sempat nak amik bergambar dengan tangan berselumak tanahnya..setiap orang kena buat 5 tut ni. Nama lain untuk tut adalah marcotting.