Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

XPDC Gunung Datuk #2

Assalammualaikum~ Herm, sekarang meh den nak cerito pasal ekspidisi den poie (pergi) ko Gunung Datuk ni haaa...tauu..lamo dah tanggu, yo dak..maapkan ambo..eh, tetiba slang kelate pulok dah haha.

As we know, Gunung Datuk terletak di Rembau, Nogori Sembilan. Nak cakap lebih-lebih pasal rembau pun aku tak tau sebab haluan ke rembau sangat berlainan pergi ke Kuala Pilah (kampung den). Mana ada lalu bukit putus semua tu walaupun bukit putus tu dah bersambung sekarang haha. Tapi suasana kampung dia kan sama je kampung aku, aku tak pasti suasana tempat lain macam mana..aku rasa setiap kampung ada feeling tersendiri, susah aku nak describe. Masa mula-mula sampai, suasana dia macam aku dekat je dengan kampung aku huhu. Haish, masuk tajuk kampung pulak haha.

Herm, baru sampai pun dah pancit sebab on the way nak pergi camping site pun dah kena naik bukit, jalan kaki pulak tu. Memang hongeh la..belum lagi naik gunung haha. I didn't expect that it will be that steep haha. Overall, aktiviti s…

Thanks to Allah

Assalammualaikum... dah pegi MAHA? hehe tak habis-habis la kan aku nak promote MAHA yang dekat gila ngan Upm. Okay, nak berlagak la tu huahua. Ish, pegi je lahh korang haha. k, tanak paksa dah haha.

Aku cuma sekarang ni rasa lega teramat sangat sebab slide show untuk presentation nursery visit disambut baik oleh kengkawan. Dari segi lecturer tu aku tak tau la haha tapi Dr. tunjuk minat jugakla terhadap slide kami tadi. Berbaloi~  Herm, mungkin Allah nak tunjuk yang 'Hard work pays~' ..ekceli, banyak dah contohnya..macam-macam Allah yang nak tunjuk melalui pengalaman kita. Terima Kasih Ya Allah, segala puji-pujian bagi-Mu =)

Bukan setakat usaha aku je, usaha kengkawan satu group jugak yang bekerjasama dalam menjayakan misi ni. Eh jap? menjayakan? berjaya lah sangat~ sebab report masih perlu dihantar dan aku ada lebih kurang 10 report untuk disiapkan. Jom hentak kepala kat dinding -.- tapi aku sangat menghargai usaha korang..thanks guys ^^ Special thanks to Ecah yang begitu ber…

MAHA 2012

Assalammualaikum!

Maka dengan ini saya mengambil sedikit masa sebelum untuk buat essaimen. Datang lah ke MAHA. Manyak syiokk~ Pokok bunga mcm2..buah-buahan mcm2..makanan mcm2..pameran pun mcm2 =B

Ngeeee~

Tempat?

Masuk dalam UPM, then straight je sampai bukit ekspo, (sampai nampak kebun durian), belok kiri..then straight lagiiii sampai MARDI!

memang luas gila..penat kot meronda-ronda. Tadi saya pegi sebab lecturer suruh buat report about MAHA. Jadi plan last minute pun terjadi. Haih..terliur tengok durian dan manggis..mereka memanggil namun aku buat tak layan je. Time tu kepala aku dah pening sebab kekurangan tidur. Aku menguatkan diri semata-mata demi projek aku huhu. Sabar je lah dengan dugaan yang hebat belaka ni.

Oh ...tips untuk student upm yang nak pegi... Korang berhenti dekat fakulti sains kompiter..then jalan kaki sampai ke padang kawad. Tunggula bawah khemah sampai bas tu datang..nanti korang straight pegi belakang bukit ekspo tu :)

Okay. Alang-alang musim cuti ni..pegi ar j…

Ulaq Besaq

Assalammualaikum!
Hoh. Terkejut babun aku tadi bila ada akak senior ni update status pasal Ladang 10. Tak tau la aku ada bagitau ke tak yang aku buat marcotting tu kat ladang 10. Then, kak anis (senior) update status kat facebook ada ular sawa batik yang besar gileww okay..

Dah la I baru jumpa ular haritu. erk.

Buat aku tertanya-tanya situ memang banyak ular ke?

Ini dia..




Hamek kau. Dah la ladang 10 dekat kolej serumpun kot. >.<

Nasib sudah dibawa pergi..phew~~~

XPDC Gunung Datuk!

^___________^ V
Puncak Gunung Datuk berjaya ditawan oleh kami, Sekretariat Rekreasi & Sukarelawan K15!
More upcoming posts and pics later hehe..
Pics credit to presiden k15, Ahmad Nash.
boom shakalaka boom shakalaka aaahh..~ hahaha 
u can see all of us proud smiling there..haha
:D

Hectic Week

Assalammualaikum dan Hai!

So, next week aku dah cuti mid-sem. Kengkawan, tak nak ajak aku jalan-jalan ke? hehe. Tapi aku tak balik awal sebab ada projek grouping yang buat aku delay untuk balik. Btw, aku tak kisah. Rumah sejengkal ni. Tepon je driver, kejap lagi mesti mereka jemput hahaha. Driver konon, berangan haha. Takde lah. Yang bese jemput aku dari yu pi em ni angah je...teringin pulak rasanya nak rasa abah yang jemput haha. Rindu pulak nak tengok abah kembali berjalan dan memandu :'( tak lama lagi kot..huhu


Projek grouping yang dimaksudkan adalah 'nursery visit'. Memandangkan aku ni budak tumbuh-tumbuhan, jadi kena lah arrange satu lawatan ke nursery2 yang ada di Malaysia. Kejap! bukan nursery yang jaga budak -budak tu. Yang ni nursery yang jaga pokok-pokok. Hermm..buat beberapa minggu ni memang sangat mencabar untuk aku weh. Aku kena uruskan dua perkara penting(ajk baju xpdc dan nursery) dalam masa yang sama. Seriously, hectic week!

Letih, nak nangis..semua ada. T…

Marcotting

Assalammualaikum~


Selasa arituh aku ada amali ladang. Kiteorg belajar buat 'tut' kat pokok..tut tu ape?


Tut nie..yang kalau korang tengok kat certain pokok..mcm ada benda coklat berbalut plastik kat dahan-dahan pokok tu..yang tu lah. Benda coklat tu rupa-rupanya campuran tanah 2:1 (sila revise balik buku kemahiran hidup sekolah rendah haha) yang dicampurkan air sedikit. Kita campur air supaya dia boleh bentuk bulat dan beri kelembapan pada dahan tu. Dalam tanah tu, kulit kayu dahan tu kita buang, tinggalkan batang kayu dia..pastu selungkup dengan tanah yang lembap tu. Then, balut dengan plastik tu. Tinggalkan dalam 3 bulan, nanti dia berakar.

Rupa-rupanya markah ada diambil berdasarkan berapa banyak akar yang tumbuh kat tut tu nanti T-T

My tut trees, please grow your radicle well okay..for me..pehlis..huhu.


Mula2 tu pening cari pokok yang nak di-tut-kan sebab kelas tu ramai then pokok berapa kerat je. Jadi kongsilah dengan grup lain. Jadi time nak mencari mata tunas kat dahan…