Followers

Popular Posts

Saturday, May 31, 2014

First sharing


This will be the first time I shared something to the blog of what I had got in my Usrah.

Usrah harini kami buat di pagi hari disebabkan kekangan masa dan aktiviti ahli2 usrah yang lain. Waktu usrah kami flexible. Tak kira hari apa as long as tetap berjalan dan seminggu sekali. i like this style. Nampak kepentingan untuk semua ahli usrah menghadiri setiap kali usrah dijalankan.

Not much but hope it benefits us all :)

Firstly,

  • Digalakkan pegi majlis ilmu seminggu sekali bagi mengelakkan hati kita menjadi lebih gelap.
  • Ilmu itu ada satu jenis saja dalam dunia ni. Biasanya ilmu duniawi itu sentiasa boleh dikaitkan dengan ilmu akhirat. Dua jenis ilmu yang ada itu adalah ilmu yang bermanfaat dengan ilmu yang tak bermanfaat tu je.
Berkenaan dengan majlis ilmu tu kan. Boleh je kalau kita nak dengar ceramah dari youtube macam mufti ismail menk, nouman ali khan or Dr. Zakir naik ke. Cuma jangan terlalu depend on youtube. Ceramah maghrib di surau2 pun dikira majlis ilmu jugak. Majlis ilmu ni majlis yang mendekatkan diri kita dengan Allah. Usrah pun boleh dikira sebagai keramaian yang berilmu so jom join usrah hehe. 

Disebabkan cara pemahaman kita ni berbeza-beza setiap orang jadi digalakkan lah kita untuk ada komunikasi dua hala tu. Kalau tak tanya soalan kat penceramah tu pun, kita boleh tanya orang yang duk sebelah kita tu kan. tengok pendapat dia macam mana. Kita kena buka minda to heard others opinion too. Nak belajar sesuatu pun digalakkan berguru. Even mengaji pun kita kena sentiasa berguru kan kalau tak, mesti ada je tajwid yang kita terlepas pandang dan tak perasan salah baca. 

Even dalam usrah aku pun, kami tanya jika ada persoalan yang telah lama bersarang dalam hati. InsyaAllah akak naqibah ada penerangan yang memuaskan hati. So far akak naqibah aku banyak membantu. Fyi, naqibah ni panggilan untuk mereka yang mengetuai sesuatu kumpulan usrah tu. Dengan ada nya akak naqibah ni, kita banyak membantu diri sendiri sebenarnya. Membantu diri sendiri untuk lebih mengenal agama islam. Help urself to help others. If kita tolong orang tu, one day Allah akan tolong kita. Okay, terasa tersasar tajuk haha.

Tu laa...maksud aku kat sini. Penting untuk ada komunikasi dua hala. Lagi2 bab agama. Mana boleh buat andaian sendiri lebih2 lagi kita ni still lacking far far away. Okay geng? Kene chow dulu. Nak dating dengan Shasha haha. Still remember her? teman kena denda time matriks dulu haha.

Assalammualaikum!

Thursday, May 29, 2014

Allah loves us :)


Wake up in the morning

Received a message

Dear nina...
to love someone is nothing,
to be loved by someone is something,
to be loved by someone you loved is exciting,
but
to be loved by Allah is everything
Allah loves u!

made my day ^_^

p/s: That message from seorang akak. Thank you so much for take care about us :')

Saturday, May 24, 2014

So Soon


The lyrics said it all

Every time I close my eyes I see you in front of me
I still can hear your voice calling out my name
And I remember all the stories you told me
I miss the time you were around [x2]
But I’m so grateful for every moment I spent with you
‘Cause I know life won’t last forever

You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

Night and day, I still feel you are close to me
And I remember you in every prayer that I make
Every single day may you be shaded by His mercy
But life is not the same, and it will never be the same
But I’m so thankful for every memory I shared with you
‘Cause I know this life is not forever

You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone

There were days when I had no strength to go on
I felt so weak and I just couldn’t help asking: “Why?”
But I got through all the pain when I truly accepted
That to God we all belong, and to Him we’ll return, ooh

You went so soon, so soon
You left so soon, so soon
I have to move on ’cause I know it’s been too long
I’ve got to stop the tears, keep my faith and be strong
I’ll try to take it all, even though it’s so hard
I see you in my dreams but when I wake up you are gone
Gone so soon

I'm missing you bah..for every second..
Each line of this song described me.
Thanks Maher zain
I have to move on...
We have to move on...

Friday, May 2, 2014