Skip to main content

First sharing


This will be the first time I shared something to the blog of what I had got in my Usrah.

Usrah harini kami buat di pagi hari disebabkan kekangan masa dan aktiviti ahli2 usrah yang lain. Waktu usrah kami flexible. Tak kira hari apa as long as tetap berjalan dan seminggu sekali. i like this style. Nampak kepentingan untuk semua ahli usrah menghadiri setiap kali usrah dijalankan.

Not much but hope it benefits us all :)

Firstly,

  • Digalakkan pegi majlis ilmu seminggu sekali bagi mengelakkan hati kita menjadi lebih gelap.
  • Ilmu itu ada satu jenis saja dalam dunia ni. Biasanya ilmu duniawi itu sentiasa boleh dikaitkan dengan ilmu akhirat. Dua jenis ilmu yang ada itu adalah ilmu yang bermanfaat dengan ilmu yang tak bermanfaat tu je.
Berkenaan dengan majlis ilmu tu kan. Boleh je kalau kita nak dengar ceramah dari youtube macam mufti ismail menk, nouman ali khan or Dr. Zakir naik ke. Cuma jangan terlalu depend on youtube. Ceramah maghrib di surau2 pun dikira majlis ilmu jugak. Majlis ilmu ni majlis yang mendekatkan diri kita dengan Allah. Usrah pun boleh dikira sebagai keramaian yang berilmu so jom join usrah hehe. 

Disebabkan cara pemahaman kita ni berbeza-beza setiap orang jadi digalakkan lah kita untuk ada komunikasi dua hala tu. Kalau tak tanya soalan kat penceramah tu pun, kita boleh tanya orang yang duk sebelah kita tu kan. tengok pendapat dia macam mana. Kita kena buka minda to heard others opinion too. Nak belajar sesuatu pun digalakkan berguru. Even mengaji pun kita kena sentiasa berguru kan kalau tak, mesti ada je tajwid yang kita terlepas pandang dan tak perasan salah baca. 

Even dalam usrah aku pun, kami tanya jika ada persoalan yang telah lama bersarang dalam hati. InsyaAllah akak naqibah ada penerangan yang memuaskan hati. So far akak naqibah aku banyak membantu. Fyi, naqibah ni panggilan untuk mereka yang mengetuai sesuatu kumpulan usrah tu. Dengan ada nya akak naqibah ni, kita banyak membantu diri sendiri sebenarnya. Membantu diri sendiri untuk lebih mengenal agama islam. Help urself to help others. If kita tolong orang tu, one day Allah akan tolong kita. Okay, terasa tersasar tajuk haha.

Tu laa...maksud aku kat sini. Penting untuk ada komunikasi dua hala. Lagi2 bab agama. Mana boleh buat andaian sendiri lebih2 lagi kita ni still lacking far far away. Okay geng? Kene chow dulu. Nak dating dengan Shasha haha. Still remember her? teman kena denda time matriks dulu haha.

Assalammualaikum!

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…