Followers

Popular Posts

Sunday, October 26, 2014

Friday, October 24, 2014

Cerita Cinta


Salam.

Dulu saya pernah post gambar buku 'Cerita Cinta Ahmad Ammar' kat insta kan? Ingat tak. Kalau tak, yang ini:


Ingat nak share sikit fakta yang saya dapat dari buku ni...ceh, sikit je nak share haha. Tak, maksud saya nak share mana yang termampu la.

First, apa yang saya boleh share ialah dari buku ni baru saya tau di Malaysia ni ada grup penjejak tamadun dunia (GPTD) which is to me is awesome. Grup ni meneladani kegemilangan tamadun dunia. Antara objektif utama GPTD untuk melahirkan pengembara muda berjiwa adventurous, kaya dengan ilmu pengetahuan. Serata dunia jugak tengok mereka ni menghantar anak muda mengembara. Cool kan..

Ni link dia: http://gptd.blogspot.com/

Lepas tu, ayah arwah Ammar ni pulak Presiden Kafa Abim. Rupanya dia la pengasas sekolah tadika yang saya pergi dulu. Ingat lagi, kain sekolah dia warna purple hehe. Kat situ la belajar dengan mendalam lagi mengaji, solat, doa2 semua. Pernah sekali nak pergi sekolah kafa, pastu tak jadi sebab time nak pegi tu kaki terkena ekzos motor hahaha. Cuainya lah saya ni. Terus tak jadi pegi. Mak ngan abah terus mengadap sama-sama, merawat guna first aid kit. Tak pergi klinik pun seingat saya. Pastu, teringat time darjah satu tak silap, tetiba ada abang yang darjah 5 ke 6 join satu kelas. Saya rasa lucu tengok abang tu sebab dia dikira hot jugak dikalangan kawan-kawan sekolah. Apapun, happening jugak kelas tu disebabkan dia.

Rupanya setiap seksyen dalam buku ni ditulis oleh orang rapat dengan Arwah Ammar ni. Bukan lah ditulis oleh penulis yang diupah atau sebagainya. Sedih membaca hasil penulisan parent arwah. Luahan hati mereka yang redha dengan pemergian anak mereka. Turut menyumbang hasil penulisan tersebut keluarga ipar dan kengkawan arwah, Kisah detik mereka berkenalan dengan arwah dan detik mereka dimaklumkan pemergian arwah.

Dulu bahasa Turki sesuatu bahasa yang asing buat saya dan gaya untuk belajarnya macam susah. Itu pendapat saya la. Tapi itu dulu. Sekarang saya ambil peluang untuk ambil Bahasa Turki sebagai mata pelajaran elektif di Universiti. Ternyata lebih mudah sikit dari bahasa Thai yang saya amik masa second year haha. Sebab turki masih guna huruf rumi cuma ada tambahan huruf dari segi   (Ç, Ğ, I, İ, Ö, Ş, and Ü) 

Ç : ch- , Ğ: takde bunyi, Ş: sh- (antara contoh cara bacaan)



Now I know...Well, compared to Thai, banyak jugak vocab Turki yang still lacking. Banyak kena buat research sendiri sebab masa Thai dulu, lecturer tu memang bagi buku tu yang penuh vocab. Kalau yang ni, aku tengok more to conversation and dialogue. But, okay je. Still fun. Usaha sendiri la kan nak master dengan lebih lagi. Eh, 'aku pulak'..saya..saya..haha.

Then, ada satu petang tu..saya tengah rilek2 tengok tv. Tukar channel by channel. Then, ter-stuck kat satu drama asing di tv alhijrah, I was figuring out their language. "Bahasa arab ke ni? Lain macam je bunyi" I was fascinated by the subtitle because it was translated into malay languange. Sanggup tunggu sampai habis drama tu nak tengok subtitle by siapa..guess who? Indeed. Arwah Ammar ni la orang nya. Saya cakap dalam hati, "Waaaa good job Ammar! Proud as Malaysian" Mulalah saya pun berangan-angan nak jadi translator jugak hahaha.  Tak sangka, beliau lah Insan Syahid yang Tertangguh itu. Oh ya, cakap punya cakap. Lupa nak bagitau tajuk drama tu. Namanya Pride and Love. Kalau nak google kena letak 'tv alhijrah' di belakang, kalau dok keluar quote love and pride mende tah. Tak pun keluar gambar love and prejudice haha.

Here, simple reminder for us!


Monday, October 20, 2014

It feels good


you know..

It feels good

when you ignore little things that annoyed you

when you smile and that person smile back (same gender only)

when you accomplish things that you want to do it after a long time, even for a small things

when an old friend say hi to you

when you saw your parents smiling because of you

when someone laugh because of your jokes

when you feel blessed by Allah

when Allah helps you in difficulty

when your wishes is granted by Allah

when you submitted your assignment at the right time! hahah

when you results are getting better than before

when you know your friend care about you more than themselves awwww hehe

when you saw sincerity inside a person


I feel good tenenenet i feel good tenenenet..so come on! come on! (Lagu ntv7 haha. I love this song)



Thursday, October 16, 2014

Rindu kawan



Indahkan erti persahabatan?

Aku cuma terfikirkan kawan rapat ku saja.

Fikir untuk whatsapp dia.

Fikir untuk say hi hi ngan dia haha


Alih- alih,

pada waktu malam yang sepi

Dia menegur aku di whatsapp dulu


Herm,

Subhanallah..

Sampai rupanya rasa rindu ku itu

^_^

Wednesday, October 15, 2014

Fikir balik




Senang untuk kita sakit hati. Senang untuk kita terasa.

Cuba pikir balik?

Apa musibah yang menimpa kita ni....

Mungkin teguran dari tuhan.

Apa yang kita buat orang mungkin berbalik ke kita.

Redha dengan ujian itu.

Akui kesalahan kita. 

Jangan mudah melatah.