Skip to main content

Cerita Cinta


Salam.

Dulu saya pernah post gambar buku 'Cerita Cinta Ahmad Ammar' kat insta kan? Ingat tak. Kalau tak, yang ini:


Ingat nak share sikit fakta yang saya dapat dari buku ni...ceh, sikit je nak share haha. Tak, maksud saya nak share mana yang termampu la.

First, apa yang saya boleh share ialah dari buku ni baru saya tau di Malaysia ni ada grup penjejak tamadun dunia (GPTD) which is to me is awesome. Grup ni meneladani kegemilangan tamadun dunia. Antara objektif utama GPTD untuk melahirkan pengembara muda berjiwa adventurous, kaya dengan ilmu pengetahuan. Serata dunia jugak tengok mereka ni menghantar anak muda mengembara. Cool kan..

Ni link dia: http://gptd.blogspot.com/

Lepas tu, ayah arwah Ammar ni pulak Presiden Kafa Abim. Rupanya dia la pengasas sekolah tadika yang saya pergi dulu. Ingat lagi, kain sekolah dia warna purple hehe. Kat situ la belajar dengan mendalam lagi mengaji, solat, doa2 semua. Pernah sekali nak pergi sekolah kafa, pastu tak jadi sebab time nak pegi tu kaki terkena ekzos motor hahaha. Cuainya lah saya ni. Terus tak jadi pegi. Mak ngan abah terus mengadap sama-sama, merawat guna first aid kit. Tak pergi klinik pun seingat saya. Pastu, teringat time darjah satu tak silap, tetiba ada abang yang darjah 5 ke 6 join satu kelas. Saya rasa lucu tengok abang tu sebab dia dikira hot jugak dikalangan kawan-kawan sekolah. Apapun, happening jugak kelas tu disebabkan dia.

Rupanya setiap seksyen dalam buku ni ditulis oleh orang rapat dengan Arwah Ammar ni. Bukan lah ditulis oleh penulis yang diupah atau sebagainya. Sedih membaca hasil penulisan parent arwah. Luahan hati mereka yang redha dengan pemergian anak mereka. Turut menyumbang hasil penulisan tersebut keluarga ipar dan kengkawan arwah, Kisah detik mereka berkenalan dengan arwah dan detik mereka dimaklumkan pemergian arwah.

Dulu bahasa Turki sesuatu bahasa yang asing buat saya dan gaya untuk belajarnya macam susah. Itu pendapat saya la. Tapi itu dulu. Sekarang saya ambil peluang untuk ambil Bahasa Turki sebagai mata pelajaran elektif di Universiti. Ternyata lebih mudah sikit dari bahasa Thai yang saya amik masa second year haha. Sebab turki masih guna huruf rumi cuma ada tambahan huruf dari segi   (Ç, Ğ, I, İ, Ö, Ş, and Ü) 

Ç : ch- , Ğ: takde bunyi, Ş: sh- (antara contoh cara bacaan)



Now I know...Well, compared to Thai, banyak jugak vocab Turki yang still lacking. Banyak kena buat research sendiri sebab masa Thai dulu, lecturer tu memang bagi buku tu yang penuh vocab. Kalau yang ni, aku tengok more to conversation and dialogue. But, okay je. Still fun. Usaha sendiri la kan nak master dengan lebih lagi. Eh, 'aku pulak'..saya..saya..haha.

Then, ada satu petang tu..saya tengah rilek2 tengok tv. Tukar channel by channel. Then, ter-stuck kat satu drama asing di tv alhijrah, I was figuring out their language. "Bahasa arab ke ni? Lain macam je bunyi" I was fascinated by the subtitle because it was translated into malay languange. Sanggup tunggu sampai habis drama tu nak tengok subtitle by siapa..guess who? Indeed. Arwah Ammar ni la orang nya. Saya cakap dalam hati, "Waaaa good job Ammar! Proud as Malaysian" Mulalah saya pun berangan-angan nak jadi translator jugak hahaha.  Tak sangka, beliau lah Insan Syahid yang Tertangguh itu. Oh ya, cakap punya cakap. Lupa nak bagitau tajuk drama tu. Namanya Pride and Love. Kalau nak google kena letak 'tv alhijrah' di belakang, kalau dok keluar quote love and pride mende tah. Tak pun keluar gambar love and prejudice haha.

Here, simple reminder for us!


Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…