Skip to main content

Usrah #1


Rabu hari tu..

Aku ada join usrah.

Hehe.

Last time, aku join time matrik. Not what as I expected.

Only once I go there and that was the first day I've joined.

Kelmarin, aku join kembali.

Lama dah teringin.

Alhamdulillah, akak naqibah tu comel dan sangat petah berkata, menarik perhatian kami yang mendengar. 

Aku akui lah yang aku nervous hikhik.

Tetapi..aku risau..jika aku tidak mampu beristiqamah..

sedangkan Allah sangat suka hamba dia yang beristiqamah walaupun sedikit demi sedikit.

Banyak benda yang diorang share.

Dari segi perbetulkan bacaan al-fatihah dalam solat. 

Mungkin dah sangat daily kita lakukan dan kita tak sedar jika kita tersalah baca atau caranya. Masa ni lah nak tengok semula supaya dapat solat yang diterima oleh Allah.

Lepas tu ada segmen bedah buku. First time dengar macam, "...buku ape tadi?" 

Ohh..bedah buku. Dia macam kita explore dan bincang topik dalam buku tersebut. Tajuk buku tu 'Kenapa aku menganut agama islam?'.

Sebenarnya aku dengan jannah pergi carik time pesta buku kat dewan besar tadi. Malangnya, hari tu adalah hari terakhir penjualan buku2 tu. Maka, diorang tutup lebih awal huhu. Jadi, tak sempat kiteorang nak carik buku tu.

Isi kandungan dia menarik. And ..in a sudden..a topic that came out afterward is.. 'marriage' lol

Apa ni?!? hahahaha

Aku dengan jannah mula dah sepak2 kaki masing2 bawah meja haha. 

Kak syidah (usrah leader) tanya sensorang, "Apa ciri bakal suami yang kamu nak?"

Terkedu aku memikirkan jawapannya. 

"Ermm, yang bertanggungjawab."

One word but has a lot of meaning to me. A lot. Only my family will understand this.

Sampai turn kak syida sendiri. She want someone that can be category as 'sekufu perjuangan'.

Sekufu perjuangan dalam Islam. Sama2 bertanggungjawab. Sama2 beribadat. Dia cakap, "kalau suami tak bagi kita keluar pergi dengar ceramah..takpe..tetapi dia mesti ajar balik apa yang penceramah cakapkan. Kalau dia tak bagi pergi dan dia tak nak ajarkan apa yang penceramah tu bagitau. Si isteri berhak keluar pergi dengar ceramah." Agak2 korang paham tak?haha

Bagi aku. Betul jugak tu. Mencari suami yang mendalami islam juga. :)

Then, aishah (coursemate) yang membawa kami ke dalam usrah. Thanks a lot babe. And to kak syida..please take care a lot of us. Kami serba kekurangan dan hope dapat membantu hehe. Doakan kami agar terus beristiqamah huhu.

Aishah ada kongsi cerita pasal Lahad Datu. About that issues.still people only want the truth kan. Don't need to cover up with political issues. Just that simple. 

From usrah ni aku belajar untuk beri pendapat sendiri and share anything as long as bermanfaat. Even luar topik pun boleh share. Belajar untuk bersuara. 

Ada sorang akak ni share, "Kalau nak tengok muka Rasulullah, tengok lah bulan ketika bulan penuh. Muka Rasulullah ibarat bercahaya-cahaya." Waah, terang tu time bulan penuh. Subhanallah cantik.

Okaylah. Ngantuk ni. Selamat Malam! ^^

Comments

Nureh Summaya said…
Usrah itu makanan rohani, maka perbanyakkanlah. :) Sejuk hati mak mengandung. haha. Mungkin akan rasa kekok first two times, tapi percayalah, usrah itu syok. Kami kt sini panggil bulatan cinta, pun dah 3 sem berusrah. Medan yg baik utk berubah. Berbaik2 dan gunakanlah akak naqibah mu sebaik mungkin. Sbb hny Allah yg tahu apa dia dan kamu rasa semasa usrah. ;) merapu jap. Ciao~ btw, dah lama xborak, xjumpa.

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…