Sunday, March 10, 2013

Usrah #1


Rabu hari tu..

Aku ada join usrah.

Hehe.

Last time, aku join time matrik. Not what as I expected.

Only once I go there and that was the first day I've joined.

Kelmarin, aku join kembali.

Lama dah teringin.

Alhamdulillah, akak naqibah tu comel dan sangat petah berkata, menarik perhatian kami yang mendengar. 

Aku akui lah yang aku nervous hikhik.

Tetapi..aku risau..jika aku tidak mampu beristiqamah..

sedangkan Allah sangat suka hamba dia yang beristiqamah walaupun sedikit demi sedikit.

Banyak benda yang diorang share.

Dari segi perbetulkan bacaan al-fatihah dalam solat. 

Mungkin dah sangat daily kita lakukan dan kita tak sedar jika kita tersalah baca atau caranya. Masa ni lah nak tengok semula supaya dapat solat yang diterima oleh Allah.

Lepas tu ada segmen bedah buku. First time dengar macam, "...buku ape tadi?" 

Ohh..bedah buku. Dia macam kita explore dan bincang topik dalam buku tersebut. Tajuk buku tu 'Kenapa aku menganut agama islam?'.

Sebenarnya aku dengan jannah pergi carik time pesta buku kat dewan besar tadi. Malangnya, hari tu adalah hari terakhir penjualan buku2 tu. Maka, diorang tutup lebih awal huhu. Jadi, tak sempat kiteorang nak carik buku tu.

Isi kandungan dia menarik. And ..in a sudden..a topic that came out afterward is.. 'marriage' lol

Apa ni?!? hahahaha

Aku dengan jannah mula dah sepak2 kaki masing2 bawah meja haha. 

Kak syidah (usrah leader) tanya sensorang, "Apa ciri bakal suami yang kamu nak?"

Terkedu aku memikirkan jawapannya. 

"Ermm, yang bertanggungjawab."

One word but has a lot of meaning to me. A lot. Only my family will understand this.

Sampai turn kak syida sendiri. She want someone that can be category as 'sekufu perjuangan'.

Sekufu perjuangan dalam Islam. Sama2 bertanggungjawab. Sama2 beribadat. Dia cakap, "kalau suami tak bagi kita keluar pergi dengar ceramah..takpe..tetapi dia mesti ajar balik apa yang penceramah cakapkan. Kalau dia tak bagi pergi dan dia tak nak ajarkan apa yang penceramah tu bagitau. Si isteri berhak keluar pergi dengar ceramah." Agak2 korang paham tak?haha

Bagi aku. Betul jugak tu. Mencari suami yang mendalami islam juga. :)

Then, aishah (coursemate) yang membawa kami ke dalam usrah. Thanks a lot babe. And to kak syida..please take care a lot of us. Kami serba kekurangan dan hope dapat membantu hehe. Doakan kami agar terus beristiqamah huhu.

Aishah ada kongsi cerita pasal Lahad Datu. About that issues.still people only want the truth kan. Don't need to cover up with political issues. Just that simple. 

From usrah ni aku belajar untuk beri pendapat sendiri and share anything as long as bermanfaat. Even luar topik pun boleh share. Belajar untuk bersuara. 

Ada sorang akak ni share, "Kalau nak tengok muka Rasulullah, tengok lah bulan ketika bulan penuh. Muka Rasulullah ibarat bercahaya-cahaya." Waah, terang tu time bulan penuh. Subhanallah cantik.

Okaylah. Ngantuk ni. Selamat Malam! ^^
Post a Comment