Skip to main content

Hamka: Pribadi Hebaatt


Salam.

Aku rasa tamak lak dua, tiga harini. Kenapa? Yela. Buku tu nak baca. Buku ni nak baca. Aku cuba nak habiskan. However, lately ni Lisa bagi baca buku HAMKA, tajuk dia Pribadi Hebat. Oh menarik. Yelah. Hamka kan. Entah kenapa sejak aku tengok cerita Cinta Paling Agung aku jadi suka 'kata-kata'. Maksud aku Kata-kata hikmat. Kalau bahasa kampung aku, 'quotes' lulz. Tiba-tiba diri aku bertukar menjadi puitis. Cepat gelakkan aku. Harap pertukaran ini tahan lama sikit. Terasa diri ini terisi. Tidaklah kosong. Sesuatu yang kita lakukan terasa bermanfaat jika jiwa kita ini terisi. Terisi dari segi kata-kata yang mendekatkan diri kita dengan tuhan. Mungkin itu yang dinamakan 'diberkati oleh Allah'.

Okay. Berbaliik kepada buku Hamka tadi. Aku tak baca habis pun lagi. Cuma aku tak sabar nak share ayat favorite yang aku dah terbaca setakat ni. Kata-kata yang kena dengan situasi aku. Nak cerita lagi ada kena-mengena fyp. Bosan kan? kekeke. Be with me guys. *krik krik krik*

Okay takpe.

Haaaa. Tah kenapa aku runsing banyak benda sekarang. Pasal fyp la. Pasal duit la. Pasal itu ini. ALL OF THIS WAS OUT OF MY CONTROL. So, I took a pause and inhale. I feel so weak. I want to cry but no tears. Where my tears go? Who knows.. Back to the book that I read, mungkinkah aku masih dalam fasa memperbaiki peribadi? Mungkin peribadi aku kena kuat lagi. Kata-kata Hamka seolah-olah memujuk hati aku berjiwa muda ni. Amboi kat diri sendiri. He said,

" Kepada pemuda,

Bebanmu akan berat. Jiwa mu harus kuat. Tetapi aku percaya langkahmu akan jaya. Kuatkan peribadimu!"

Ya Allah. Aku rasa terharu. Tau-tau je diri ni gundah-gelana. *cry at the corner*




Buku ini menerangkan apa itu erti peribadi. Apa yang dimaksudkan dengan budiman yang selalu disebut-sebut itu. Nak cerita lelebih pun aku tak habis baca lagi. Cuma ada satu bab ni, pasal keberanian. Kalau dari segi imaginasi kanak-kanak, keberanian mesti lah ben10 berani menentang alien yang pelik. Kalau dari segi normality, mungkin kita terbayang keberanian para penjihad berperang di Palestin dan Syria. Betul. Tak salah. Itu yang aku expect bila aku baru sahaja baca sub-title itu. However, it turn out differ from I've imagined. Hamka ada beri beberapa petikan dari falsafah terkenal sama ada muslims or non-muslims. Kisah sahabat. Even ada kisah penjajah mereka. They don't mind asalkan benda yang baik. Boleh kita jadikan pelajaran. Hamka men-definisi-kan ,




Baru sedar. Definisi berani adalah sanggup bersusah payah. Kalau sanggup bersusah means kita berani. :)

Aku tweet sebab kadang-kala aku check apa yang last aku tweet, lagi-lagi quotes macam ni. Doa-doa la aku berjaya habiskan buku ni. hehe. Okay, sekian uols. Esok nak pergi beraya ke Pahang dengan Lisa dan Aimi. Beraya ke rumah coursemates. Jauh kan? Saja jenjalan raya.

Selamat Hari Raya Aidilfitri yaaa~


Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…