Skip to main content

Video Islamik Talk yang Comel


As a muslims, kita mesti ada seorang role model yang kita rajin dengar talk dia tak kisah la online ke ataupun pergi ke program yang dianjurkan. Kalau dulu, tak lama zaman dulu kala sangat, Ustaz Don Daniyal menjadi pilihan ramai, lepas tu Ustaz Kazim Elias dan sekarang bertambah ramai dari program Daie and Pencetus Ummah. Okay, itu dalam linkungan Malaysia.

Kalau di peringkat antarabangsa, dan untuk aku sendiri aku suka Ustaz Nouman Ali Khan dan Mufti Menk. This both is sooo awesome. Setiap kali talk diorang mesti terkesan dalam hati. But, yeah only in youtube je la aku tengok haha. Banyak dah Ustaz Nouman buat event kat sini even kat Putrajaya pun ada. Cuma tak berkesempatan. Sayangnya la hai tak dapat join huhu.

Every morning, kita bagi sedikit pengisian untuk hati kita ni. Jadi, aku bukak la video Ustaz Nouman or Mufti Menk yang berdurasi dalam 10 - 20 minit macam tu. Pastu tengok video tajuk lain pulak. Jadi rasa terisi pagi tu dan rasa tenang. Jiwa kita ni perlukan ilmu baru dari sudut rohani jugak ye.

So, I want to share to you alls..satu account youtube yang menarik untuk kita dengar dan lihat. Grafik dia yang kreatif dan comel. Plus, color dia yang agak pastel. For me it's so interesting dan semuanya awesome belaka. Selalu buat aku macam, "Subhanallah...This is so amazing". Speaking gittew.

FreeQuranEducation



The cartoons is adorable and the way they move and synchronize with the speech. 

For Mufti menk videos, boleh tengok suggestion ke tepi tu. Mesti ada punya lah. Tak pun search nama dia je. Dia pun kelakar tapi ilmu penuh di dada. Kita Malaysian ni kan suka yang kelakar haha. So this both is perfect for us Malaysian hehehe. 

Selamat menonton dan beramal.

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…