Skip to main content

Life unfair? Think again


Assalammualaikum...


Kenapa ye? Orang kaya ramai dalam dunia ni...tabung kebajikan banyak...yet..fakta masih mengatakan berjuta kanak-kanak meninggal sebelum umur 5 tahun disebabkan kelaparan. :-?

Beli keta ferrari sampai 3,4 biji...hanya untuk kegunaan diri dan angkut awek-awek hot jeww. Padahal, harga sebuah biji ferrari boleh menyelamatkan ratusan nyawa kanak-kanak di serata dunia ni.


Aku sedih tengok gambar ni :(


Sorang abang yang tak berapa besar sangat nak digelar abang memeluk adik dia yang kecil yang sedang tidur. Aku nangis kot...sedih..Betapa bertuahnya kan kita. itu pun nak merungut lagi cakap life is unfair lah ape lah. Bila-bila aku rasa down and think negative, aku tengok gambar ni..pikir balik..ya allah..cuba bandingkan kaler baju adik2 ni dengan baju yang korang pakai sekarang..apa korang rasa? bersyukur kan..hope ada orang bantu adik berdua ni..

Kadang-kadang tu aku terbayang si abang ni pimpin tangan si adik ni..melintas jalan..or pegi mana2 ke..risau pulak aku tengok..Yela, kecik-kecik lagi dah kena jaga adik dia. Parentnya tak tau kat mana pulak. Gambar tu dari twitter. Aku download dan aku simpan buat peringatan diri supaya sentiasa buka mata hati ini. Beringat-ingat. Sayu

Aku ada terbaca.. saintis ada lakukan ujikaji makanan yang boleh tahan cuaca ekstrem seperti panas di gurun pasir dan mungkin negara ketiga boleh buat sebagai sumber makanan mereka tapi negara ketiga tak terima..sebab status keselamatan yang belum pasti. First, bagi aku kan...tak kesian kat rakyat ke? kalau dah allternatif tu..nape tak terima je..maybe status tu diragui..aku wonder la diorang dah test ke belum..boleh dipakai ke tak sebab aku harap makanan boleh la jadi sumber makan diorang supaya diorang tak kelaparan lagi kan..

Diorang? Dalam fikiran aku, 'diorang' ni kebanyakannya dari dunia ketiga tu macam afrika atau pun mana2 negara yang sedang berperang tu..kan banyak gambar kat fesbuk tunjuk gambar budak2nya yang sangat kurus. Diorang sangat memerlukan makanan. Jadi makanan tu maybe boleh jadi 1 sumber. Aku tertanya-tanya ada tak saintis diluar sana sedang mengusahakan sesuatu untuk membantu kanak-kanak tersebut. Tolonglah ada kan..bukan setakat mereka je..mana2 je kanak-kanak yang menjadi mangsa kelaparan di setiap pelusuk di muka bumi ni dibantu..hope so..

sekian. :(

Apapun...aku sentiasa support mana-mana badan kebajikan yang tak jemu dalam membantu budak2 nasib sebegini..

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…