Skip to main content

Nasyid saya


Assalammualaikum!

Good Night awak..

Nasyid?

Herm..korang suka dengar nasyid?

In my opinion, nasyid can go far. Certain lagu nasyid yang tak jemu-jemu dengar, evergreen lah kiranya. Lagipun, suara diorang sedap-sedap. Bila hati berkecamuk semacam, hati rasa tenang bila dengar lagu nasyid. Nasyid takde la ngantuk mana pun kalau korang pandai memilih rentak nasyid yang kena dengan jiwa korang. Kalau nasyid yang flat je melodinya, saya tak salahkan awak2 semua la kalau rasa mamai je hehe tapi certain nasyid very da boom.

So..these are one of my favorite nasyid in my playlist ;


  • Hijjaz - permaisuri hatiku
  • Hafiz hamidun - cerita hati
  • In Team - kasih kekasih
  • In Team - nur kasih
  • In Team - tanpaMu
  • UNIC - jalinan
  • Fareast - Menanti barzah
  • Dehearty - permata yang dicari
  • Sami yusuf - healing
  • In Team - Setanggi syurga
  • Shukran Allah
  • UNIC - insan bernama kekasih
  • Brothers - untukmu teman
  • Yasin - bak sutera di helai mawar
  • Nur one - dengan kuasaMu (currently obses with this song lol)
  • Brothers - satu perjuangan

Certain lagu nasyid ada kisah tersendiri macam mana aku boleh suka. Contohnya, lagu Hijjaz permaisuri hatiku ni..along suruh dengar, time tu along belom kawen rasanya. Abang ipar aku dedicated lagu ni untuk dia. Omg, so sweet ~ First time dengar pun rasa macam dah jatuh cinta dengan lagu ni. To me, the lyrics so romantic hehe.

Fareast - Menanti barzah ni rasanya sejak kecik kita membesar dengan lagu ni. Jadi mustahil untuk kita tak tau kan..Aku start cari dan dengar balik lagu ni masa kat kmph. Time kat matrik, ada la festival islamik. Jadi, pertandingan nasyid semestinya ada. Ada la persembahan nasyid lagu ni kan. At that time, why not kita dengar balik kan? so..save lah in my playlist hehe.

Kebanyakan lagu nasyid yang aku dengar adalah rekomen dari kengkawan  lah..kalau diorang cakap best..memang best lah lagu diorang bagi..haha. So, takyah susah2 cari hehe.


Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…