Skip to main content

Ladang 2 again


Assalammualaikum~


As u guys know, aku kan budak pertanian kos Horticulture.. I will keep mentioning this to spread this course so some of us familiar with Horticulture.

What is Horticulture?

Anon : Haa? ape ape? cane nk sebut? hot hot ape?
Me : Horti-culture =D

Anon : herm..apa tu? buat ape?
Me : Erm, lebih kurang tanaman bunga hiasan, macam nursery pokok bunga kat tepi jalan tu tapi bole jugak ke bidang landskap ..

Horti comes from the Latin hortus "garden"[2] and cultÅ«ra "cultivation", from cultus, - copy from Wikipedia hehe.

Memandangkan aku masih first sem ..so tak tau nak kongsi apa lagi..hehe

Btw, ni gambar aku pergi Ladang 2 kat Upm. Kan aku ada citer kan yang sesat tu XD 

Hoi hoi ya hoi..Jauh lagi ka mau sampai


Okey, setelah hampir 15 minit hilang arah haha. Jumpa jua!



Geng Horts sempat bergambar hehe


Sempat bergambar di pokok jagung yang tinggi gila neh

Sempak melantak nasi lemak kat belakang tu haha.

Thanks to Ecah haha. Masa kami dah nak sampai ke ladang tu...masa tengah jalan kaki..aku pusing la belakang..aku tengok ecah takde..Ecah yang pakai baju biru belakang aku tu dalam gambar tu. Aku pun, "eh ecah mane??" sebab dah nak sampai boleh pulak dia menghilang..last last rupa-rupanya dia pegi pinjam basikal makcik tukang kebun tuu pegi cafe nak beli nasi lemak. Ya Allah sumpah tak expect langsung dia akan buat sampai tahap tu! Seriously...hilarious..tapi thanks to her...we all fulled that morning after tiring looking for this 'ladang 2'. She really nice...Nice to be friend with u ecah! seronok lah jadi gila-gila ngan ko hikhik.

Projek Marigold dan Roselle from Group 3 :D

Okay....Balik!!hehe

Oh ye...An umbrella is very very important to bring anywhere you go in the campus. Seperti di atas...hujan tetiba. It can be rain or very unlogical hot haha. ayat baru kihkih.  Even guys at the back there bawak payung oh. Suprised me hehe. Kalau malu sangat pon kan kaum adam oi..bawak topi. Cover your head at least. Ladies had hijab so our head is protected automatically hehe. Aku ada beli satu payung warna coklat , RM 10..murah? yes..but very low quality haha..baru pakai sekali dua kali camtu dah terangkat besi dia! u know what i mean right..the besi thingy at the umbrella. I thought rm10 is the regular price of an umbrella but i gues..is not. Need to buy another umbrella..aigoo..

Haha..so there my 'Ladang' stories.. As usual, click the picture for more satisfying size and quality. Almost all pictures were  taken by Galaxy Note if u guys wondering..Not mine..My friend punya lah. I tumpang je hikhik.

Annyeong~ ^^

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…