Saturday, September 15, 2012

Ladang 2


Assalammualaikum~

Okay, ni second post saya buat along hehe. Along, nakmo angesh2! Sinyum-sinyum ya.. ^-^

Untuk harini...banyak benda menarik dan baru..Yela baru hari ketiga berkuliah. So everything was fascinating and new to me. Pertama...ofkos la..terserempak dengan abang fasi keke ;p mesti korang menyampahkan.."eiii dia ni..tak habis-habis dengan abg fasi.." wait, abang? tua setahun je pun hahah. Gurau je tu. Fasi tu semua sampingan sekejap hihi.

Harini kan..aku mulakan hari dengan subjek 'Pembiakan tanaman dan pengurusan semaian' amali bertempat di ladang 2. Mula-mula aku tengok macam...haaa kat mana pulak ladang ni..hadoii...Yang aku tau ladang 10, betul-betul depan cafe dekat ngan kolej aku tuh. Menggagau gak la kami duk mencari. Kelas pukul 9 tapi pukul 7.30 lagi kami dah keluar naik bas kekeke. Semangat freshie namanya tu weh hahaha. Berbekalkan arahan dari akak-akak fasi yang sudi bagi direction tu..kami turun la kat main faculty, lalu dekat library. Pastu jalan straight...bila kami jalan straight je..something is not right..Herm..aku tengok eh , "ehh ada kuda!!" tengok tu...eksaited tak aku nampak kuda haha. Kuda padi sebab dia rendah semacam. Pastu aku pandang depan macam takde penghujung dan takde petunjuk yang depan tu ada ladang pun...

So..iznee pun call la balik akak fasi..alih-alih patutnya straight ke depan sikit pastu belok kiri centu. Haa..luruih bebenor la kami ni kan pi straight yaaa..Bila belok kanan nampak la rupa ladang-ladang tu..ada reban ayam...ada ladang jagung...takkan terlepas bergambar dengan pokok jagung yang tinggi-minggi itu hehe. Sampai je..memang lawa la tempat dia, Rasa terasing dari kawasan bandar , it's like u enter a different world for a moment. I was mesmerised by the scenery. Subhanallah..I'm wondering...why some of us change their courses? They would miss this..

Sesampai tu..kami amikla masa beramah mesra sesama classmates. Oh ye, aku sampai kat ladang dalam pukul 8.00 lebih..almost most of the time digunakan untuk mencari ladang haha. Agak teruja untuk masuk ke tempat bernama ladang ni. Maklumlah tak pernah hehehe..Then, datangla Prof/ Dr..eh entahla..konfius aku nak panggil apa..kadang-kadang tu tersasul nak panggil cikgu haha. Memang mintak tangan la kan cakap cikgu tu. Aku bahasa kan prof la senang k..Prof pun bagi lah instruction dan group. Tujuan utama amali harini adalah menghasil medium soil..lebih kurang baja la katakan. Jadi aku pun imbas kembali belajar Kemahiran Hidup time tingkatan 3 ke 2 dulu..time tu aku belajar pakai teori je. So, memang tak terbayang la macam mana progress. Sape sangka yang one day aku merasa jugak la buat campuran baja nisbah 2:1:1 tu.

Seronok sangat! sebab dapat main dengan tanah haha. Kami pakai 8 tray..setiap tray ada 40 biji benih dan kami pakai dua jenis biji benih iaitu roselle dan marigold. Marigold? Curious? Sounds pretty right? Like a brand or something..tapi ketahuilah sesungguhnya..Marigold tu adalah nama saintifik bunga tahi ayam!hehehehe. Lucu kan but that's the truth, fellas! :D

As usual..gambar tu memang ada untuk buat lab report sume..tapi line wifi so jealous at me kan...what to do..okaylah...nak basuh baju..plus saya udah ngantuk banget. Baju menimbun woii..tolong bagi saya semangat nak basuh baju.. =.= haha kidding..k Love U Guys! ^-^

For Leen Unnie #2

p/s : ekceli post ni dah lama..second day aritu..tapi takleh nak publish sebab line mcm hape je 2,3 harini =.=
Post a Comment