Skip to main content

Ladang 2


Assalammualaikum~

Okay, ni second post saya buat along hehe. Along, nakmo angesh2! Sinyum-sinyum ya.. ^-^

Untuk harini...banyak benda menarik dan baru..Yela baru hari ketiga berkuliah. So everything was fascinating and new to me. Pertama...ofkos la..terserempak dengan abang fasi keke ;p mesti korang menyampahkan.."eiii dia ni..tak habis-habis dengan abg fasi.." wait, abang? tua setahun je pun hahah. Gurau je tu. Fasi tu semua sampingan sekejap hihi.

Harini kan..aku mulakan hari dengan subjek 'Pembiakan tanaman dan pengurusan semaian' amali bertempat di ladang 2. Mula-mula aku tengok macam...haaa kat mana pulak ladang ni..hadoii...Yang aku tau ladang 10, betul-betul depan cafe dekat ngan kolej aku tuh. Menggagau gak la kami duk mencari. Kelas pukul 9 tapi pukul 7.30 lagi kami dah keluar naik bas kekeke. Semangat freshie namanya tu weh hahaha. Berbekalkan arahan dari akak-akak fasi yang sudi bagi direction tu..kami turun la kat main faculty, lalu dekat library. Pastu jalan straight...bila kami jalan straight je..something is not right..Herm..aku tengok eh , "ehh ada kuda!!" tengok tu...eksaited tak aku nampak kuda haha. Kuda padi sebab dia rendah semacam. Pastu aku pandang depan macam takde penghujung dan takde petunjuk yang depan tu ada ladang pun...

So..iznee pun call la balik akak fasi..alih-alih patutnya straight ke depan sikit pastu belok kiri centu. Haa..luruih bebenor la kami ni kan pi straight yaaa..Bila belok kanan nampak la rupa ladang-ladang tu..ada reban ayam...ada ladang jagung...takkan terlepas bergambar dengan pokok jagung yang tinggi-minggi itu hehe. Sampai je..memang lawa la tempat dia, Rasa terasing dari kawasan bandar , it's like u enter a different world for a moment. I was mesmerised by the scenery. Subhanallah..I'm wondering...why some of us change their courses? They would miss this..

Sesampai tu..kami amikla masa beramah mesra sesama classmates. Oh ye, aku sampai kat ladang dalam pukul 8.00 lebih..almost most of the time digunakan untuk mencari ladang haha. Agak teruja untuk masuk ke tempat bernama ladang ni. Maklumlah tak pernah hehehe..Then, datangla Prof/ Dr..eh entahla..konfius aku nak panggil apa..kadang-kadang tu tersasul nak panggil cikgu haha. Memang mintak tangan la kan cakap cikgu tu. Aku bahasa kan prof la senang k..Prof pun bagi lah instruction dan group. Tujuan utama amali harini adalah menghasil medium soil..lebih kurang baja la katakan. Jadi aku pun imbas kembali belajar Kemahiran Hidup time tingkatan 3 ke 2 dulu..time tu aku belajar pakai teori je. So, memang tak terbayang la macam mana progress. Sape sangka yang one day aku merasa jugak la buat campuran baja nisbah 2:1:1 tu.

Seronok sangat! sebab dapat main dengan tanah haha. Kami pakai 8 tray..setiap tray ada 40 biji benih dan kami pakai dua jenis biji benih iaitu roselle dan marigold. Marigold? Curious? Sounds pretty right? Like a brand or something..tapi ketahuilah sesungguhnya..Marigold tu adalah nama saintifik bunga tahi ayam!hehehehe. Lucu kan but that's the truth, fellas! :D

As usual..gambar tu memang ada untuk buat lab report sume..tapi line wifi so jealous at me kan...what to do..okaylah...nak basuh baju..plus saya udah ngantuk banget. Baju menimbun woii..tolong bagi saya semangat nak basuh baju.. =.= haha kidding..k Love U Guys! ^-^

For Leen Unnie #2

p/s : ekceli post ni dah lama..second day aritu..tapi takleh nak publish sebab line mcm hape je 2,3 harini =.=

Comments

nurlisa su said…
Marigold tu common name...bukan scientific name.hehe^^

*sorok muka
eh bukan ke..hahaha malunya..kes salah dengar la ni hehe.

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…