Skip to main content

We got Allah


Assalammualaikum!


Right now..aku tak ngantuk tapi esok pagi ye sebabnya dah la kene bangun awal. Nak pegi ladang. Nak transplant pokok. Pokok roselle ngan marigold yang aku tanam haritu (eh bukan aku tanam sorang..grup tanam sekali) dah kena pindahkan dalam poly beg (alaa..beg itam kecik isi tanah tu). Memang menggagau susun masa nak pegi transplant di celah-celah jadual yang agak pack ni sebab mesti buat minggu ni jugak. Eh, apsal ada yang menguap? yela...asyik2 citer ladang kan haha. Okaylah, kita citer lain.

Pernah tak korang nampak antara yang korang kenal-kenal, harini korang nampak dia pegi surau (korang mula cair..wah muka-muka jodoh haha). Pastu, keesokannya, sedang azan maghrib berkumandang korang ternampak dia duk lepak minum kat cafe (dalam hati mesti cakap, "eh haritu dia pegi surau, harini tak pulak).

Point yang aku cuba nak cakap kat sini adalah bukti adanya masa iman kita ni naik dan turun. Bukan pulak aku nak cakap kalau tak pegi surau iman tu berkurangan, aku pun tak berani cakap pasal iman bertambah/berkurang ni. Allah lebih mengetahui. Tapi dari segi logik akal la kan, kalau kita pegi surau, ofkos kita akan rasa macam baik je ( T-T tak tau nak terang camaner -.-) Rasa macam level of iman to increase sikit lah kan (haa..ayat budak sains tu)

Jadi, mula la korang tidak lah menaruh harapan sangat kat dia tuh. Yela, aku dan dia sama je. Masing-masing berjuang di muka bumi ni. Menepis godaan syaitan yang makin licik menyusun strategi melekakan kita. Masing-masing mencuba sedaya upaya untuk menjadi lebih baik dari hari semalam. Masing-masing masih mengharapkan tuhan untuk terus bertahan di bumi ini. InsyaAllah~

Jadinya...marilah sama-sama mengingati Allah dengan lebih kerap. Oh ye, aku nak kongsi satu doa ni. Just a short Du'a that really works. If u believe in Allah's greatness, InshaAllah ur dua will become so true. So, the Du'a is ( I bet u guys have heard this)

"Bismillahirrahmanirrahim, Hasbunallah Wa ni'kmal wakil"

and another one I'm not sure..so far I know the same kind of meaning but has a bit differ verses. Later i find out more.. This du'a I always read when on difficulties, alhamdulillah...so far Allah help me getting through difficulties.Usually I read while waiting for the bus, when bus takes a long time to come..so I read it..and like 2 or 3 minutes later..the bus came.. :) how is it?

Remember, " Doa itu senjata orang muslim"

We got ALLAH fellas..When u have Allah, u have everything..

InsyaAllah :)

Daaa~ ^^,

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…