Skip to main content

simple facts bout food.

hola!



sehat? jawab dulu. baru aku sambung. haaa...alhamdulillah sehat ye. yg krg sehat tu takpe..byk2 kan rehat dan minum air. maklumlah cuaca panas ni. asyik rasa mcm dehydrated je. asyik nak pekena ais batu campur je. mesti macik tu boring balik tgk muka aku. aik,budak comel? ni lagi...muahaha..perlu ke?

aku yakin ramai antara kita dah tau makanan yg digalakkan dalam islam kan. pelik kan aku tetiba je cakap pasal makanan haha. ekceli...baru2 ni budak kelas aku present pasal makanan yang berkhasiat dalam kelas pai.

jadi saya mahu share ngan awak2 semua fakta yang simple dan menarik ini. Kita mulakan dengan buah yang paling aku ingat. tapi aku rasa mesti ramai dah yang tau kan khasiat2 buah aku nak sebut ni. takpe. caring is sharing. eh?hehe

1. buah delima : utk penerang hati. makan secara keseluruhan akan terang hati selama 40 hari. itu berdasarkan ayat alquran.

kismis : sedia maklumkan makan berapa biji sehari as long as dalam angka yg ganjil. yg aku baru tau adalah cara makannya. caranya adalah dengan menghisap atau kemam kismis tersebut. setelah rasa mcm habis khasiat tu dihisap..kunyah dengan gigi depan supaya sempatla khasiatnya sampai ke otak awak tu. selama ni aku kunyah pakai gigi geraham je patutla takde peningkatan haha. ye ye je. kalau kurang usaha, sama la jugakkan haha. ni sebagai catalyst je ataupun membantu. selebihnya terletak pada diri masing2. O:-)

3. labu! : sangat baik untuk menguatkan daya pemikiran. lebih kurang camtula. apapun sangat elok untuk student mcm kita. adehh...sedapnyaaaaaaa.... nyum nyum.. Rasulullah pun menggalakkan kita. terbayang dh labu masak lemak tu >.<

4. honey for sure. better guna sudu plastik yang korang guna masa makan cendol tu. untuk preserve khasiat yang. elakkan simpan dalam peti sejuk. makan setiap pagi dalam dua sudu gitu. herm..aku ni cakap je. madu atas meja aku setengah pun tak luak lagi. no worry. aku akan try habiskan lepas ni hehe ;)

Habbatus sauda. sound familiar? indeed...bak kata ustazah, penawar segala penyakit kecuali sakit tua dan mati. abah aku amalkan dan dia punya kolestrol pun berkurang dan makin sihat. sekarang ni tak perasan la kalau dia masih amalkan dok..

Herm.bencinya. topik ni buat perut aku memunyik. nasib dah makan. pheww....

kbye! annyeong ^_^


Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…