Skip to main content

Stesen Nilai


Assalammualaikum!

Haihh...tak sabar nak balik. Kalau aku cakap macam tu, mesti coursemate buat muka menyampah kat aku. Yelah, rumah dekat, bole la citer haha. Ya..rumah dekat tapi aku rasa malas nak balik, . Ceh, gila tak bersyukur kan aku hahaha. Takdelah, rasa kesian pulak kat angah, dia dah la sometimes penat balik keje and sometimes ada banyak benda nak diuruskan bila weekend before musim exam ni lah.

Baru-baru ni aku baru try balik rumah naik komuter. Ngeee. Baru feel balik rumah haha. After this boleh la tetiba terpacak kat komuter nilai nun...mak pun dah berani pegi Nilai. So funny when my friends here didn't understand, "rumah ko kan kat sepang, nape nak turun nilai? " haha, a bit hard to explain. Ekceli sepang tu sempadan n9, sangaaatt dekat..Kiteorang more familiar with jalan kat nilai tu. Even Ajin pun ada rumah kat nilai dah. Wah, dekatnya. Boleh hang out kan? ;) *jap, kat nilai kan?haha

Giant and Tesco kat Nilai tu lah tempat kiteorang shopping barang grocery and kat situ gaklah kami pi beli baju raya kalau malas nak sesak2 kat kolumpo tu. hehe. Aku rasa lucu sebab dua mall terletak menghadap masing2 but both was fine to me, agak dah bosan pi sana, agak dah bosan yang sini p sanun pulak hehe.

While dalam komuter, I thought of something, "oh ye,kenapa aku tak turun kat stesen batang benar? padahal lagi dekat." Now when to think back, memang la tempat tu lagi dekat tapi sunyi dan creepy semacam je haha. Dan banyak foreigner asing tuu..hoho...takot lah den. Lagipun, family aku memang familiar with komuter nilai. Memandangkan aku dah jarang jalan naik komuter kat nilai, haritu sampai aku tak recognize komuter nilai. Aku macam, "eh...dah sampai? yang ni ke?" :')

Kenapa aku sentimental sangat pasal stesen nilai tu? Yela..dulu..aku ngan mak rajin balik kampung berdua naik komuter masa arwah atuk and uwan ada. Kiteorang naik komuter dari nilai sampai seremban. Kat komuter seremban tu aku selalu mintak ais-krim mekdi. Dulu tak banned lagi haha. After komuter, kiteorang akan cross jalan raya dan pergi terminal one. Then, dari situ aku ngan mak akan naik bas No. 36 (if I not mistaken). Bas tu akan lalu depan kampung aku, kampung aku betul2 terletak depan jalan besar,takyah susah masuk ceruk dalam nun hehe..bas tu jalan dari seremban sampai bahau, aku ingat lagi route bas tu. Biasalah bas kan, dia ada route tersendiri and pit stop untuk drop and pick up passengers. So, route naik kereta tak sama dengan naik bas. Aku rindu bas tu sebab zaman dulu bas berair-cond tak femes sangat lagi. Bas tu pakai tingkap yang tolak tarik sendiri je, memang best lah..dapat rasa angin lagi2 kat bukit putus. Bukit putus kan banyak pokok so angin kat situ segar je. Aku suka duduk tepi tingkap dan menikmati pandangan, acewah haha. Bukit putus tu dah la pusing2 dan tinggi, aku suka tengok bawah..rasa macam nak tergolek dalam tu je bila bas membelok, oh ye, jalan bukit putus bengkok2. Kalau naik keta, aku akan diam je sebab pening. Tapi sekarang tak pening, diorang dah buat jalan baru yang straight tepi bukit putus tu. Sekarang ni rasanya bukit putus diorang gunakan untuk sports. Aku pun tak tau sports apa. Bole je kalau nak jalan lagi tapi akan rasa sangat2 creepy la...dengan gelapnya waktu malam..banyak dah kisah pakcik aku yang terkena. Kereta tiba-tiba berat la..huhu..soram den..Eh, tetiba masuk citer seram pulak.

Btw, zaman aku rajin balik kg naik komuter dengan mak tu adalah zaman sekolah rendah. Time tu akak-akak ngan abang aku dah masuk belajar..asrama..abang aku rajin keluar ngan kengkawan die..tinggal aku je #foreveralone kat rumah, tu yang mak rajin bawak balik kampung. Kampung aku kat negeri sembilan, parent aku negeri sembilan hehe. Tapi aku bole la cakap sikit even sometimes buruk gak bunyik hahaha. Sekarang ni where my lifes get more stable, even mak pun dah boleh drive sampai kampung sendiri dengan jayanya tapi masih perlukan co-pilot, abah di sebelah haha. I missed the moments tho..pretty calm and chill trip..

So, bila sampai komuter nilai haritu, mak yang jemput. Dengan spontannya aku cakap kat mak, "teringat kita balik kampung dulu2, naik komuter..hehe." Mak hanya tersenyum . Love You Mak! hehe

I don't know, I just like to reminisce the old times. hehe. Kbye! ^^,

Comments

cik Bunge said…
Wahhhh.. Bestlahh rumah dekat! Ku kejelesan disini -.-'
ShaRina NiNa said…

hahaha..kak raha..jgn begituu..hehe :p

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…