Skip to main content

Tahap tadika lagi


Merhaba! Benim adım Şarina. Ben malayım. Ben Selangorluyum otuyurum. Yirmi bir yaşındayım. Öğrençiyim. Ben UPMde okuyorum. Bekarım. İki kiz kardeşim ve bir erkek kardişim var. kedi seviyorum fakat kurbağa sevmiyorum. Türkçe öğreniyorum. Türkçe zevkli ve kolay bir ders. Teşekkur ederim!

Translation:

Hi! My name is Sharina. I'm malay. I'm came from Selangor. 21 y/o. I'm a student. I'm studying in UPM. I'm single. (LoL) I have 2 sisters and 1 brother. I like cat but I don't like frog. (Tetiba lah kan) I'm a Turkish student. Turkey is enjoyable and easy lesson. Thank you!

Haaa gigih menaip guna virtual keyboard haha. While writing this in turkey class, "hey, what if i share this one in the blog?" Bole jadi kenangan if kertas kerja Turki dah disimpan dalam kotak-motak nanti. So takyah la susah payah nak mengumbah(mencari bagai nak rak) kotak satu persatu.

Sangatlah taraf kanak-kanak bahasa Turki aku ni hahaha. Even budak tadika turki pun lebih hebat dari ini. Dulu time amik bahasa Thai, ada jugak nak tulis macam ni. Tapi amik masa lagi lama la sebab nak combine huruf konsonan ngan vowel. Tapi senang sebab Thai direct translate je. Ada la jugak few words yang kena terbalik kan tapi setakat yang aku belajar level 1 tu sikit je la. Seronok jugak kalau dapat sambung level 2 or 3. Turki pun sama. Wallahua'lam. Masih dalam perancangan.


Btw, I don't use google translate yaaa haha.

Güle - güle!
( Bye bye!) bukan gula-gula 20 posen tu tau haha


Comments

ناضرة said…
Wah! Saya amat terkesima seketika membaca blog awak ni,haha. Bagus! Teruskan usaha mengaji bahasa turki!
ShaRina NiNa said…

haha terima kasih, nad! ^^

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…