Skip to main content

70 good excuses first!


I just wanna give you a situation. Husnudzhon Or suuzon? You choose.


The role play is student.

Say that you and your friends go to cafe to buy dinner. Then, while waiting for your food, you saw your other friend are sitting at the other side of the cafeteria. You wanted to say hi to her but then your action stop because you saw someone is walking towards your friend. An opposite gender I supposed. Then, you and your friends starting to whisper each other. The role of shaaytan beside you is begin. He start to adding what you guys were discussed about. "wow...she's changed now" "I don't believe this. gotta tell other people" "she said she don't have boyfriend. she lied to us" "i don't want to talk to her anymore" "yeah. "

So...

if this negative thought keep going. Then, the girls not greeted each other anymore. This victim girl is so clueless why she had been treated like that and this. An ukhuwah was stop there. Poof! Easy! Shaaytan's work is success. Their mission is to separate or 'memecah belahkan umat Nabi Adam'.

Or....in other case,

One of the girls among the gossipers said, "guys, lets just try to ask her tomorrow?" "are you sure?" "yeah. before telling to other people" "no need lah. terang-terangan you saw it. they were dating depan mata. what else??" "i know...eyes can be deceiving you know. like magic" "huh?what are you trying to say? they were doing magic at the cafe?" "hahaha no lah. What i mean is that what we see is not enough. As a muslim, I think we should investigate first. Kita patut jaga aib sedara islam kita, baru Allah jaga aib kita. If not nanti dah tersebar fitnah pulak. We don't want that. We're not kinda that girls, right?" "totally. but...kau la tanya esok." "teman aku?" "sure. of couse. I want to hear it too hehe"

Then, the girls meet their friend after class. She said, " No..i wasn't dating guys. He's not my boyfriend. He is in my group of my other class." "So, your group only have 2 members?" "of course not. I think you guys left early yesterday because after that my other 6 members just arrived." "maybe. you're right. Sorry for troubling asking you this." "no at all. I'm glad you guys asked. if not, who knows what will happen. My fault too. Maybe I shouldn't have come so early hahaha. Well, i have to go. see you guys this evening! Tell me if you want his number! hehe" "what?? No! haha okay,bye bye!"

Then, the situation was solved. I don't know why but i feel like i want to continue this story haha. Like after this the guy is one the girls 'jodoh' hahaha. Drama sangat~~ xD

But I want to show is that, communication is important. First thing to do have a good thoughts on others. The preachers/ulama said,

Carilah 70 alasan untuk memaafkan sikap saudaramu. Jika hatimu masih tetap enggan menerimanya juga, maka kekerasan hatimu itu yang lebih patut disalahkan.”



p/s: herm. situation yang sangat cliche dan simple kahkah. ignore my grammar please hehe ;p

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…