Skip to main content

Yana's Wed and Custom Made Photo Booth


Sekarang ni memang dah jadi trend kan masa wedding mesti ada photo booth and candy table. Bagi yang tak pernah tengok, jap ye..ceq share gambar dari mr.google.


Haaa mesti dah tau kan. Background ni tak kisah pun nak hias macam mana. Biasa orang akan buat konsep putih macam garden theme, vintage theme or pink theme. Tapi ikut citarasa wedding tu la. Siap ada orang buat bisnes servis photo booth lagi tau in case tak sempat nak buat sendiri. Boleh upah terus. Senang. Piece of cake bak kata omputeh, cuma perlu ongkos nyee hehe.

 Siap ada props lagi. Props tu benda yang diorang pegang tu macam "OMG" pastu gambar spec, misai la..macam2 dan menarik semuanya. Masa kat fakulti pertanian pun ada kiteorang bergambar dengan props. Masa tu ada pertandingan selfie dan kebetulan tak ramai yang masuk so kiteorang menang hahaha. Yela, kami bukannya budak hot-setap-sangat hehe. Ayat sentap wakaka. Ni gambar kami.

muahahahaha

Kalau candy table pulak, gini...

om nom nom om nom nom


Sedap kaann...atas meja diletakkan makan yang manis macam marshmellow, macaroon, chocolate ke..and color dia mesti pink pastel je. Bila tengok mesti macam, "awww...sweetnya table ni."

So, why am I tetiba bukak this topik? Haaaa ni yang nak habaq.

My cousin, Nur Diyana (bride) melantik aku dan kak yong (the other cousin) untuk take in charge make photo booth. Hamek kau. Ternganga aku kejap. However, candy table tak buat sebab catering dah buat. I absolutely no experienced in making one and this is the first one to do. So, kami berdua start mencari idea dan kak yong menggunakan barang2 yang ada kat kampung dan dia cat kaler putih. Putih is the easiest one to blend in any colour we want to use. Masa tengah mengecat papan yang nak buat background tu, memang asyik terfikir outcome. Iyela, benda first time buat dah tentu kita tak berapa yakin lagi. Anyhow, kita kena teruskan juga!

Alhamdulillah, hasilnya menjadi juga walaupun tak extravaganza sangat. Nak buat penghargaan sikit memandangkan ini first time buat hahaha. Terima kasih kepada sepupu-sepapat yang membantu. K dah. Hahaha. Terima kasih kepada Syiema, Izzah, Kak nisa, Qiha, Kak Yati, Kak Yong, Kak Ain, Jaha, Bg Arul, Pokde dan sesape yang menolong secara tidak langsung. Oh, to our bride yang turut sekali menolong kami beli barang untuk prop ni. Dok cakap tapi bukannya nak tunjuk gambar kan haha. Sorry for waiting..ni haa gambarnya..




Haaa tengok. Siap posing depan tu lagi wakakaka. Semua barang kat situ kiteorang recycle je. Just ada sikit2 je beli. Nasib baik la ada kak yati yang tolong set up renda kain tu, berseni orangnya. Konsep kat situ just hanging clip of pictures. Serikan sikit dengan bunga plastik sebab bunga hidup mahal haha. Atas counter tu ada guest book if anyone want to left several words to the bride. Ada jugak handmade props. 


It would be more fun if we added some mustache or lip props. Tapi tak sempat. Banyak lagi benda lain nak kena buat. Nak merewang lagi kan. Pastu kan, flower crown tu pun buat sendiri hehe. Pengantin yang ajor kita. Google pun banyak je sebenarnya. Boleh la buat lagi. Sape nak?hahaha. 

so tahniah again Puan Yana dan pasangannya, Megat kerana selamat diijab kabulkan. Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat bukannya ke anak cucu sahaja haha. Cliche sangat wishes aku ni agaga. 

Alright, who's next? Nantikan......





Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…