Skip to main content

World Of Phalaenopsis


Assalammualaikum~

Huuee...I'm happy to visit one of the established the phalaenopsis producer in Malaysia. Located at Ulu yam, almost 2 hours trip.

Tempatnya jauh ke dalam. Tidur bangun tidur bangun..tak sampai2 lagi, Ish ish ish haha. Btw, nama tempat tu adalah ' World of Phalaenopsis '. Company dia : waltex biotec - click to the website. website dia updated gak hehe.


And this is the chairman ;


To do something like he did..he said ..the most importantly you need 'passion, patience and interest'. Passion ni lah yang akan bagi kita minat untuk terus berusaha dalam apa yang kita minati. Akan bagi kita semangat sebab passion tu. Patience sebab yeah..orchid takes a longggg time to grow. The seedling itself takes about 2 to 3 months to grow then we can transfer it to 2 inches pot..The seedlings only need twice of watering in a month. I kind a heard but I'm not sure what the thing really is that...@#%6 just watering only once in twelve years o.0 yikes. i just missed the important point there. So, i don't know which size of orchid that only need that kind of watering system. So cool hahah.

Then, of course... to have rapid quantity of orchids..he use tissue culture method. We go there and the system also awesome. How they manipulate the temperature and rate of light in the lab. And how everything is in order.

Some of the tissue culture yang dia letak kat luar.
of course, they owned a lab for the tissue culturing.

And yeah...the most favorite part is that the cold room~ they got like 5 or 6 cold room ...i guess..hehe










yeah..it was cool inside because the phalaenopsis need very low temperature to spike (give out flower) . The flowers are in huge size. I loike!haha...yet colorful.. we're chilling inside of the cold room despite the hotness of the afternoon. 

tadaaa hikhik :p


So...there..there...my nursery trip for the whole class...having a blast~ ^_^

erm, sorry for the grammar usage ^^,''

p/s : makan tengahari dapat makan tempoyak, rasa dia perfect..dengan pedasnya...kedurianan nyee haha..marvellous.. cafe serumpun, why don't u guys make tempoyak? pehlisss...hehehe...

K, toodles~

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…