Skip to main content

Masak Singgang Saya


Assalammualaikum! and Hell0!

Pic : Live while typing
Rajinnya la kan..mood agak baik harini seiring dengan cuaca yang sejuk dan nyaman harini. Alhamdulillah for the rain Ya Allah..

So tadi aku dengan berani matinya masak sensorang without guidance. Takkan abah pulak nak guide kan. Abah tengah sakit. So bila tengah ke hulu ke hilir kat dapur tak tau nak buat ape kan... Mak pun call...

Mak : dik...buat ape?
Adik ( ;p ) : baru lepas basuh pinggan..
Mak : Abah makan apa pagi ni?
Adik : cam bese..roti bakar ngan susu.. (sounds so english style lol)
Mak : ouh...masak singgang tengahari ni.. (mak pun terangkan la instructions..which is tak masuk kepala aku langsung..how am i supposed to ingat all the ingredients by seimbas lalu tu)
Adik : ouhhh k... -.-" (achano nie...)

-Toooot-

Ok. Achano nie. Then, seperti yang selalu aku lakukan. GuGel! Pakcik gugel sangat baik kerana sanggup share macam2 resipi ngan aku. Ye, mesti pandai masak kan pakcik gugel hehehe.



wuuu creepy eyes there~ haha. background twittah.

Jadi website ni lah yang membantu aku untuk memasak lauk singgang dengan jayanya walaupun tak berapa jaya sangat haha.

http://resepi.mesra.net/Detailed/1629.shtml

Maklumlah amatur. Ingredient yang simple pun nak kene gugel.

Alhamdulillah siap as imagined.




The taste?
Something..i tell u...i really dun kno what it is..guess i wait for my mom to tell it haha.
mcm terlebih halia..haha. selalu orang terlebih garam, aku terlebih halia HAHA. hadoi..

sorry my future husband, i will improve my cooking skilll. just hold on dulu lah hehe. I'm working on it! lalalalala~~~

wow..my stomach making sound asking for food. got to go, readers... i'm hungry..hehe enjoy ur lunch too!

ratata!

Pissszzaaa!







Comments

PjaPjotPuteh said…
Wallllaaaaweeyyhhhh.

Ok dek. ni angah xya tunngu 4tahun. Kt cut to 2years tros lah. Ok?

Hahahaha. ;P ;D
owhhhh noooo....
saya still 4 taun..
awok la cut 2 taun je..
ngeeeee :P

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…