Skip to main content

Harini sup tenggiri pulak


Assalammualaikum and holla~

Harini aku buat sup ikan tenggiri untuk abah ngeee~

Sometimes aku dah rasa macam nak tukar title blog,
"do you semeeellll(smell) what sharina is cooking tonight???"
Sila buat gaya 'the rock' sekali..haha

Mulanya aku tak tau nak masak apa.
Yelah, tetiap hari cenggitu kan. Aku pun godek2 almari..eh celah mana almari..aku godek2 la peti ais. Nampak la ikan tenggiri yang dah berpotong tu..macam slice '0'
tak nampak lagi potongan chaner tu? -.- takpe lah..haha

Tangan aku pun dah gatal nak menggugel hehe, BUT!
aku call mak dulu..

tooot...toot.... eh itu bkn caller ringtone mak aku
'kau ilhamku.....' by manbai..

Mak : ha..goreng ikan tu dulu...pastu masak kicap..
Adik ;P : oh kk..

Ye ye je aku ni..sokmo ok..lalu aku menggugel..aku mendapati sup ikan tenggiri lebih mudah, senang dan simple. Ha..hamekaw. Mudah sokmo je aku cari haha. Itu pun lama duk kat dapur -.-

Dan...walllaahh! Shiap! 'h' tu disengajakan..comel shikit haha

credit to owner resipi.
Lebih kurang camni la ghupenya. Cuma delete daun sup tu sebab takdo dalam peti ais..

Abah pun suka ^_^ macam ni rupanya perasaan bila orang berpuas hati dengan masakan kita. That is why kalau tak suka sesuatu lauk, jaga la hati si pemasak tu ye...komen menggunakan bahasa yang mesra macam ;

"erm..kurang garam ni.rasa dah okay..kalau tambah, mesti bertambah umpph :)"

bukannya

"apo tawar ni?? ko letak garam sikit sangat ni..air kosong pun tak tawar camni"
-.-" don't please..itu menipu sangat dah tu hahaha

Okay sekian.. kawan 'the rock' Sharina melaporkan~





Comments

hehe..weh..bley la msak utk aq 6t..^_^..
boley2...dtg la ke rumah ambo dulu kekeke

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…