Skip to main content

Nocturnal blogger


1.30 AM

Currently listening to stop and stare by onerepublic. ^_^

Love them. <3 p="">
Entah kenapa. Aku suka benor menaip waktu pepagi camni. Boleh dikatakan nocturnal blogger hahaha. That feeling came when you just want to update sesuka hati by not knowing arah tujuan. That feeling is called 'rindu nak update blog'. Pelik kan. It's really nothing because in real life you get nothing like money or fame or whatsoever. But I just want to continuously update.

Random topic jap:
Aku nak mengadu pasal kafe lah haha. Mungkin masih awal tapi masakan panas tak banyak. Satu kedai je yang bukak. Takkan la tiap-tiap hari nak makan nasi kukus -.- then, rasa tak best la. mungkin masih awal semester, just wait and see. Maybe there is improvement.


Korang probably akan kata 'redha je la..dah sampai ajal dia' when i tell you guys this. Honestly, i keep imagining..if abah still alive and i want to chat with him. Currently I'm taking a lot of subjects that majorly his studies back then. I keep imagining if i talk about this with him. How happy we were sharing the same interest..maybe can enlighten him masa dia sakit tu. Dia boleh cerita lebih banyak pengalaman dia. Tapi sayang...tak sempat. Ya, saya redha dengan semua ketentuan Illahi. Cuma bila terkenang dan teringat tu. It can't be helped. I really miss him thou. Rahsia Allah susah untuk diteka. Menunggu hikmah yang mendatang. Perit tu memang perit tapi itu la yang aku kena telan for the rest of my life. Takdir Illahi itu memang diluar jangkaan. Don't worry bah. I always pray for your kesejahteraan there. Also my grandpas and grandmas.

Sekarang kalau teringat abah, aku dah belajar untuk lebih mendoakan dia dari mengalir air mata. Rasa lebih tenang jika kita mendoakan kesejateraan ibubapa kita sama ada mereka masih hidup atau pun meninggal dunia. Pernah dengar "jangan ditangisi orang yang sudah tiada"? Mula-mula dengar ayat tu, i was like "why? what's wrong with that?" tak salah pun nangis. Itu sebagai salah satu cara kita meluahkan kesedihan. Cuma bila ia berlebihan, bukankah lebih baik kalau kita mendoakan dia yang baik-baik? Ingat, rasanya salah satu amalan yang dibawa ke kubur adalah doa dari anak-anak untuk ibubapanya. Sebab tu penting juga untuk ada zuriat sendiri supaya mereka boleh mendoakan kita kelak. Lagi ramai lagi bagus haha.

okaylah. have to wake up early tomorrow. ada aktiviti berladang as usual. Kalau boleh cuaca panas sekarang ni pakai la sunblock. Protect our face from radiation. Bukan nak kata jaga kecantikan sangat tapi jaga muka selagi boleh. At least kurang jerawat and more happy face keke. Orait...daaaa~


Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…