Skip to main content

Kerja amal di hospital



Salam uols~

Semasa aku sedang study etnik untuk exam final tadi , aku terbaca sesuatu yang buat aku terfikir sejenak. Rangkapnya berbunyi begini hahaha

" Guru ka langgar, iaitu makanan berupa sayuran dimasak oleh orang sikh digurdwara yang disediakan kepada pengunjung tanpa mengira agama. Penganut sikh amat mementingkan seva (kerja amal) kepada umat manusia tanpa mengira agama"

Dari ayat yang aku besarkan tu, sebenarnya masa aku jaga abah kat Hospital Kuala Lumpur kalau tak silap laa..ke kat Hospital Putrajaya. Haa konfius, banyak gak abah pindah-randah. Aku pun ikut jee haha.

Time tu waktu melawat and tiba-tiba aku dan abah didatangi oleh seorang lelaki bangsa sikh (boleh dilihat dengan serbannya) memegang dua dulang. Satu dulang tu dia hulur kat abah dan satu lagi dia hulur kat pakcik sebelah katil abah. Abah pun tanya, berapa ringgit ye?. Dia pun cakap, eh takpe..kami buat ni atas nama kebajikan (dia sebut nama persatuan agama dia. tak ingat hehe) setiap hujung minggu sambil tersenyum. Kami pun mengucapkan terima kasih banyak2.

Namun, yang dalam dulang tu bukan lah sayuran tersebut. It's a capati berserta dengan kuahnya. Diorang akan hantar room by room  :)

Btw, now to think again about it. Baru faham. Even agama diorang sangat menggalakkan kebajikan ni kan. How nice to get the chances to see their religion side..

Aku pulak ada terpikir sesuatu. InsyaAllah lah kan...bila dah grad nanti (InsyaAllah huhu pray for me!) and dah ada kerja yang stabil, I want to do kerja amal jugak. But, bukan distribute capati huahua. More to my bidang lah kan. Something yang related to horticulture. Tak nak lah bagitau dulu. Benda tak pasti and jauh lagi kan. Takut tak suprised pulak nanti. Ni semua impian je. InsyaAllah, akan dilaksanakan.. hikhik

p/s : chow. sambung baca etnik haha. ^^

Comments

Mawarwalis said…
x perlu tggu hbs study...bila2 pun boleh..
ShaRina NiNa said…

tapi yg tu perlukan dana..dan saya dh ada perancangannye..apapun, insyaAllah hehe

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…