Skip to main content

Welcome 2016, Bye 2015


Alhamdulillah. We reached another year in Allah's earth. Two thousand sixteen. I've survived 2015 lol. Macam la masuk hunger game.


Tu maksudnya aku dah masuk umur 23 lah kan secara un-officially. Itu bermakna jugak sebelah kaki sudah melangkah ke alam pekerjaan. Tapi dilemma sebagai pelajar berterusan sehingga ke detik-detik tahun terakhir. Ada la kawan ajak sambung belajar. Ada la jugak mengadu dekat along and angah, "malasnya nak sambung....." but then along cakap, "elok sangat la kalau sambung belajar. ekonomi sekarang lebih baik cari tajaan dan sambung belajar" herm. nak mengadu tapi respond lain lak dapat. sakitnya tuh disituhh hahaha. Betul. Memang betul pun. Ekonomi sekarang lain macam. Whatever my sisters adviced me mesti deep..rolling in the deep haha.

Sebenarnya bukannya malas. (cehh ayat nak cover) Seriously, bukan malas tapi word 'malas' tu sebenarnya desribe yang I want to do something else. Maybe I'mma bit excited untuk bekerja haha. I love my study field. I really grateful for taking this course and I want to apply the theory that I've been learned all this years. Itu je sebenarnya. Nanti kita tengok saja lah guaner praktikal. Dah la prac dekat, Jabatan pertanian je. This one is other thing, dulu punya la berkobar nak cari swasta. Cari punya cari but then kena reject. Ada tempat yang best pun diorang tak offer service dari student LI. So, disebabkan kesuntukan masa and ke-buzy-an membuat thesis, me and my friends decide kat JP tu. 

It all started when we have class field trip there. All along the way we go there we saw lot of nurseries with beautiful and colourful flowers. Terus terbuka hati nak LI kat situ even though takde elaun T_T Dengan itu, saya mengharapkan ilmu yang saya timba disitu berbaloi demi mengorbankan elaun yang diimpikan oleh setiap penuntut universiti leuls. Tanya senior pun dia kata best. Cuma sayang jugak tempoh prac tak sempat dengan event MAHA. Kalau tak mesti dapat terlibat sekali. InsyaAllah terlibat dengan FLORIA. K, nampak tak excited disitu? Belum pape lagi dah pikir sume tu. 

Berita penerimaan kami kat tempat JP ni pun baru terima few days ago. Itu pun kawan bagitau. Diorang rajin bukak fb. While me, once in a blue moon jeh haha. Sangat tak kuasa menunggu fb loading. Lagi-lagi with slow internet connection  herm. Jadi, rasa bersyukur sebab diterima. Puas tunggu. Dah la call tak berangkat. Kiteorang clueless dah nak buat apa. Last resort memang nak shoot ke HQ terus tapi last2 diterima. Alhamdulillah. 

So, this story is one of the 2016 upcoming stories. 6 month I'll be working there. Rabbi yassir walatuassir, Rabbi tammil bil khair. Let's get through this! 

Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…