Thursday, October 31, 2013

Meet my boys



Assalammualaikum dan Halluuu~

    Firstly, congrats to my cousin,kak nisah for the convocation. ^-^
I hope I can graduate with flying colours. InsyaAllah.

   Secondly, meet my boys hahah




Yep. Both male. If female, it have shorter tail. Kalau beli seekor betina pun, bukannya aku nak mate kan dia pun. So beli je lah two boys ni kekeke. Still at young stage kot. Aku mana ada ilmu sangat pasal ikan ni. Mula2 coursemate duk beli seekor. Lepas tu pegi la tengok. "Eh, macam canteeeek jee" Mula-mula ingat nak beli ikan puyu je untuk kat rumah tu. Lepas tu call la mak.

me: mak, nak ikan puyu tak?
mak: takyah la..ada banyak. baru tangkap kat kg aritu.
me: laa yeke. baru ingat nak belikan..kalau ikan laga? nak tak?
mak: haaa bole jugak. beli dua ekor..pilih la yang cantik2.

Tak sangka anticipation mak sampai nak 2 ekor terus. Panjat I haha. Mula-mula macam "betul ke nak beli ni...?" Lepas tu beli je la. Bila bawak balik bilik, aku ngan jannah asyik belek ikan ni. Main2 ngan diorang. Tetiba rasa macam nak biar kat bilik je :3

Rasa tenang sangat tengok diorang berenang ke sana ke mari dengan lenggok siripnya yang sangat lemah gemalai beralun tu >_< Subhanallah...lagi-lagi warna biru tu..bila kena pantulan cahaya, sangat berkilau..pastu aku ngan jannah akan macam :0

Kalau warna merah tu kan ekor dia macam dress kain chiffon tu, chantek sangat..aku suka warna dia yang sangat elegan. Merah ni sangat cool, dia tak rasa tercabar bila tengok yang biru tu. Sangat cool lah hehe.

Ikan laga ni senang je jaga dia (I think) tak perlu banyak sangat hiasan. Kalau air, better guna air tapis or air mineral. Kalau air paip, make sure ada anti-klorin. Takut ada yang arwah pulak nanti hehe. Aku tengah mencari daun ketapang sekitar upm ni sebab daun ni ada fungsi natural untuk heal ikan laga yang sakit. Daun ni ada asid tannin and hunnin yang bole menurunkan nilai pH air. Yang eloknya daun ketapang yang dah warna kekuningan/keperangan. Mengurangkan stress jugak. Ikan pun reti stress tau haha. Selain tu, ikan ni boleh main2, nyorok or tidur bawah daun tu. InsyaAllah kalau jumpa. Kat fakulti agribio aku ada jumpa daun yang serupa tapi tak sure. Ada senior cakap dekat seri serdang nun...kalau abah datang jemput nanti, kalau boleh nak pi jenguk sat. Tengok la cemaner kan heee

Oh ye, ikan ni aku beli dekat pesta konvo kat bukit ekspo. Kalau bab harga maybe mahal dari tempat yang lain, tapi bila pikir balik..bila lagi nak pegi beli. Dah jumpa tu, alang-alang je la. Harga tolak ke tepi. To me, it's worth it :)

Alright. Sekian!

Gelagat macik2 horti~







Post a Comment