Skip to main content

Meet my boys



Assalammualaikum dan Halluuu~

    Firstly, congrats to my cousin,kak nisah for the convocation. ^-^
I hope I can graduate with flying colours. InsyaAllah.

   Secondly, meet my boys hahah




Yep. Both male. If female, it have shorter tail. Kalau beli seekor betina pun, bukannya aku nak mate kan dia pun. So beli je lah two boys ni kekeke. Still at young stage kot. Aku mana ada ilmu sangat pasal ikan ni. Mula2 coursemate duk beli seekor. Lepas tu pegi la tengok. "Eh, macam canteeeek jee" Mula-mula ingat nak beli ikan puyu je untuk kat rumah tu. Lepas tu call la mak.

me: mak, nak ikan puyu tak?
mak: takyah la..ada banyak. baru tangkap kat kg aritu.
me: laa yeke. baru ingat nak belikan..kalau ikan laga? nak tak?
mak: haaa bole jugak. beli dua ekor..pilih la yang cantik2.

Tak sangka anticipation mak sampai nak 2 ekor terus. Panjat I haha. Mula-mula macam "betul ke nak beli ni...?" Lepas tu beli je la. Bila bawak balik bilik, aku ngan jannah asyik belek ikan ni. Main2 ngan diorang. Tetiba rasa macam nak biar kat bilik je :3

Rasa tenang sangat tengok diorang berenang ke sana ke mari dengan lenggok siripnya yang sangat lemah gemalai beralun tu >_< Subhanallah...lagi-lagi warna biru tu..bila kena pantulan cahaya, sangat berkilau..pastu aku ngan jannah akan macam :0

Kalau warna merah tu kan ekor dia macam dress kain chiffon tu, chantek sangat..aku suka warna dia yang sangat elegan. Merah ni sangat cool, dia tak rasa tercabar bila tengok yang biru tu. Sangat cool lah hehe.

Ikan laga ni senang je jaga dia (I think) tak perlu banyak sangat hiasan. Kalau air, better guna air tapis or air mineral. Kalau air paip, make sure ada anti-klorin. Takut ada yang arwah pulak nanti hehe. Aku tengah mencari daun ketapang sekitar upm ni sebab daun ni ada fungsi natural untuk heal ikan laga yang sakit. Daun ni ada asid tannin and hunnin yang bole menurunkan nilai pH air. Yang eloknya daun ketapang yang dah warna kekuningan/keperangan. Mengurangkan stress jugak. Ikan pun reti stress tau haha. Selain tu, ikan ni boleh main2, nyorok or tidur bawah daun tu. InsyaAllah kalau jumpa. Kat fakulti agribio aku ada jumpa daun yang serupa tapi tak sure. Ada senior cakap dekat seri serdang nun...kalau abah datang jemput nanti, kalau boleh nak pi jenguk sat. Tengok la cemaner kan heee

Oh ye, ikan ni aku beli dekat pesta konvo kat bukit ekspo. Kalau bab harga maybe mahal dari tempat yang lain, tapi bila pikir balik..bila lagi nak pegi beli. Dah jumpa tu, alang-alang je la. Harga tolak ke tepi. To me, it's worth it :)

Alright. Sekian!

Gelagat macik2 horti~







Comments

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…