Skip to main content

Silent when someone is praying

Ada satu ketika tu, aku dan jannah baru habis solat zuhur di surau kat fakulti aku. Lepas tu, kami ada kelas makmal sains tanah. Sejurus kami keluar dari pintu surau. Kami dipanggil oleh seorang laki, foreigner. Sebenarnya aku rasa terpanggil utk memandang dia dan aku ingatkan dia nak tanya direction. Herm, mentang2 foreigner, itu je aku tau. Rupa2nya bukan..

Dia : Assalammualaikum..

Kami : Waalaikummussalam..

Dia : I want to talk to u guys for a while..

Aku dan jannah berpandangan...hehe..terkezut.. apa salah kami..tidakk haha jk

Dia : did u know when there's a person are praying..and other person were reciting quran in the mosque..and the person was confused the word he baca in the sembahyang..so,we cannot baca quran if someone was sembahyang right..but, how about if someone was praying..and there is one group were talking about their work in the mosque..
and the person were praying skipped one ayat of quran..for example, (dia baca surah alfatihah dan dia skip satu ayat)..he confused while he recite in the prayer..how about that?

Jannah : it kinda rude..

Dia : So..I asking for you to work..

Kami : work?

Dia : I mean that..please don't let others talking in the mosque (tak ingat sgt ayat dia tapi gaya dia macam mintak kerjasama kiteorang untuk tolong tegur orang yang bercakap tentang hal duniawi dalam surau).okay, InsyaAllah..Assalammuaikum.

Then, he go away..Me and jannah agak terkesan and apa yang dia cakap memang benar. Point dia sebenarnya adalah untuk menegur kita supaya kurangkan bercakap dalam surau/masjid lebih2 lagi hal dunia. Sebenarnya tadi tu dia ada buat perbandingan, if orang yang buat benda mulia macam baca alquran pun tidak digalakkan baca,takut mengganggu orang yang tgh solat. Apatah lagi orang yang tengah bercakap tentang hal dunia?? Get it? Kannn...

Siapa makan cili, terasa lah pedasnya hohoho. Aku akui, aku pun ada gak buat perangai lagha macam tu dalam surau. Tapi kat masjid, jarang la pulak. Tak tau lah kalau tak perasan ke. Semua ni untuk kita semua including me and jannah. Hope we become more cautious after this. Dia pun ada sempat jugak cakap, "even our prophet, Rasulullah saw has said that...." something about not talking in the surau..So, aku pun berfikir, kalau mereka ni pun mengambil contoh dr Rasulullah..apa lagi kita..sedangkan kita tiada beza pun. Semua umat Rasulullah. Ok, ingat2 lah pesan Rasulullah saw ye semua..moh kita amalkan sunnah dia jugak..InsyaAllah...

Oh, tau tak? Sepanjang conversation kiteorang, dia hanya memandang ke bawah. Betapa dia menjaga adab pergaulan. Mula2 nya aku pelik. Kenapa dia pandang bawah je ni. Rupa2nya itu haha. Lihat? betapa dia sangat mengikut sunnah2. How about us? Ask urself.. ;)

Assalammualaikum!

posted from Bloggeroid

Comments

依之汉 said…
Ini saya setuju. Bagi pihak lelaki, selalu sahaja selalu dengar riuh-rendah di sebalik tirai belakang.
ShaRina NiNa said…

Herm, tu la..tu sebab dia panggil golongan hawa kot nak cakap pasal ni. takkan tetiba je kan..

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…