Skip to main content

Before my bloggie turn idle


Assalammualaikum.

So I take this 33min as my vovo's batery had mentioned before vovo hibernating to update my blog.

Yeah. Me, mira and other matriculearners are super busy right now. With the over dose extra classes and pre-tests. Almost in 2 weeks, we'll take our final exams, PSPM. I'm in super frightened state right now because all the test are super hard. Or am I just not ready yet? 

Not to take this blame on myself. I hate blaming myself. Enough what I get until now. Whatever I get for my results, I try my very best not to blaming myself. I will said, "it's okay Sharina... hang on..I can do better than this.."

This life is so challenging. Always testing what's the real inside of me, imaan. But, always 'BERSANGKA BAIK DENGAN ALLAH'. As my along's said, " Allah itu terletak atas sangkaan kita. Kalau kita minta yang baik2, termakbul la. Kalau duk minta yang bukan2, makbul juga la." lebih kurang cenggitu la. sangkaan. lebih kurang dengan konsep percaya. Maybe kita kena banyak muhasabah diri sebelum tidur. Caranya? Sebelum tidur, renung siling dan berfikir sejenak. Lagi bagus dalam gelap gelita, tidur pun lebih berkualiti. Ni belum sempat merenung, dan kroh-kroh-kroh dulu. Yeah, bila muhasabah kan, hati mesti rasa tenang dan lebih bersyukur. Aku pun kadang2 lagha gak. Pegi layan dulu lagu kpop2 baru baca doa..baru kroh-kroh. Lehhh...nina where's the muhasabah? Let's begin from now... shall we...

-kiok, the whole world is gelap-gelita-
"no....sikit lagi..."
-put the charger on and continue typing hehe-

Oh ye. I will disabled like one month from now. Not me haha, my bloggie of course. This 2 weeks, last lectures and next week, study week yo. Then, the next two months, e x a m i n a t i o n s . total up! we will get 4 weeks = 1 month. 0.o. please. w i s h  m e  l u c k !

Odd thing happen today. As in science comp class, I help Shasha registering pismp, the teacher thingy on moe website. I open my pc secretly, worrying my teacher would say, "no turn on the computer during tutorial aaa..turn off the computer aaa.." ok, bianei mrs Ling ngeh ngeh ngeh. Suddenly, it becomes a whole lot interesting seeing the courses of teaching. Before this, if my mom asking me applying any teacher courses, memang masuk telinga kanan keluar telinga kiri lah jawapnyeeee hehe. If they are applying, why shouldn't I? right away..i sms-ing my mom...

"mak...bla bla bla..." (dengan penuh harapan)

-message from omma-

"ok , nnt mak balas. mak ada kelas. "

-.-" well. lumrah kalau mak kamu orang seorang guru. Then, she called me and i ask her to take care of it. ngeh ngeh ngeh. I can't apply with this 'tak menentu lajunya' wifi ni. Home, heaven of wifi-ing. Lol. Ok, as i were saying, suddenly it would be so interesting to teach at primary school. I choose english and art in sjkc. gedik kan. demand pulak. Pelik. aku sangatlah fobia dengan profesion guru huahuahua. Insyaallah. Ada rezeki..ada la :) (Alang-alang hati dah terbuka, peluang yang sangat lah berharga. maintain ok nina haha)

Wokeyh. I have to get going babes and dudes. S t u d y .

D o a k a  n  s a y a  d a p a t  4 f  l a t !

aminnn... (amin kan dulu lah hihi)

annyeong~ ^_____^ V peazeeee!!

mode blog's idle : ON

p/s : want to apply the pismp too? hurry! tarikh tutup khamis ni 5 h/b. beli no pin kat bsn. all u need is i.c no. harga? idok le ku tau. mak ku yang belinye. lupe nk tanye hehehe. rm 6 kot....


Comments

ciksengeh :D said…
all the best !
dak cumei said…
good luck lalink...do the best

Popular posts from this blog

Klinik Sofea: Avoid Leg Amputation

Salam!

Kadang-kadang banyak benda yang aku dah lupa dalam blog ni
Aku lupa yang aku ada blog lain rupanya
hahahaha
dan
Aku lupa tujuan aku buat blog tu
Aku tau pun ni setelah menelaah dan menilai blog sendiri
Kenapa ye kenapa?
Bila nak masuk balik blog tu dan tengok balik apa yang aku taip
'dah tak valid'
=.=
Alaaaa curious pulak aku
Macam mana boleh lupa ni.
Rugi rugi hoho.
Tamak jugak sampai dua blog hahaha.
Yang satu ni pun tak terjaga hehe.

Minggu ni busy betul. Aku tak rasa macam bercuti macam kengkawan aku yang lain. Busy dengan treatment abah. Hari selasa aritu perjalanan kiteorang sepang - seremban - puchong - sepang. Phew..bayangkan berulang-alik dari negeri sembilan ke selangor. Tapi nasib baiklah seremban tu kat Ampangan je. Tapi..yelah..habis jugak minyak 50 hingget satu hari tu. Rindu jugak jalan seremban 2 tu sebab kalau balik kampung dulu selalu lalu situ. Sejak dah ada highway lekas, tak ikut dah jalan lama. Eventhough jalan lama makan masa sikit, tapi disitu …

Diabetic Mellitus

Assalammualaikum.

Lama tak menaip. Lama rasanya aku menghilang kejap. Sebulan ek? Lebih kurang la kan...Sory..Ada sedikit komitmen yang perlu saya komited kan haha. Amacam puasa? Okay? Aku? Struggling...hehe jk

Aku sekarang dah macam nurse. Aku rasa macam dah salah pilih kos je. Patut aku amik nursing lah hahaha. Tapi takpe ini semua ilmu tambahan dari Allah. Aku jadi nurse sambilan kat rumah. Okay lah. Aku berterus-terang je lah ye.

Abah ada sakit kencing manis dan akibat luka yang tersangat kecil..sekarang dah menjadi luka yang sangat besar..Jadi, sekarang aku 'dressing' sendiri. Dressing? Dressing tu wound care. Apabila kita ada luka yang sangat besar sampai dah hilang kulit, sampai nampak daging semua..boleh timbul satu lapisan kuning iaitu slough. Slough ni lah kita kena cuci setiap hari supaya dia tidak mengganggu pertumbuhan kulit dan isi daging yang baru. Slough ini sometimes agak degil. Jadi kenalah bersabar.

Erm, nak post gambar ke? Takyah la kan. Takut ada pulak ya…

Final Year Project

Final year project atau pun biasa dipanggil oleh kami ni, FYP. Dimana setiap student akan di-assign pada seorang lecturer. Untuk jabatan aku iaitu Jabatan Sains Tanaman. Pada awalnya kami pilih tajuk mana yang nak dari senarai yang pihak fakulti bagi. So, kami memang tak tahu la Dr mana yang handle tajuk yang diberi tersebut. Iya. Gamble. Kalau kau dapat lecturer yang sporting, kira bertuah sangat dah tu. Kalau dapat lecturer yang super busy, jom la nangis. Aku dapat lecturer yang boleh dikategorikan busy. Taklah super busy tapi most of the time busy. Lecturer yang kita dapat pulak dipanggil 'supervisor', SV nama singkatan. Soalan yang famous masa awal2 dapat tajuk tu, " sv kau sape? tajuk kau apa?" Haaaa, jawab la kau berulang-kali untuk 2-3 minggu tu hahaha.

Entah la. Nak cakap nasib pun tak boleh gak. Mungkin Allah nak uji aku dari situ. Aku adalah antara yang paling lambat dapat tajuk. Kira sebulan lagi nak present proposal baru dapat tajuk. Kawan2 yang lain 2,3…